Autor |
Tutorial OpenFOAM - mixer |
Przemek_N86
Użytkownik
Miejscowość: Sucha Beskidzka
Data rejestracji: 23.05.12 |
Dodane dnia 02/06/2018 10:52 |
|
|
Witam Wszystkich,
dopiero rozpoczynam swoją przygodę z oprogramowaniem OpenFOAM i rozwiązuję przykłady z tutoriali. Chciałem włączyć symulację z ruchomą siatką mixerVellesAMI2D jednak nie wiem jak się do tego zabrać. Po wpisaniu komenty blockMesh otrzymuję informację o błędzie. Czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie. Jaka jest ścieżka komend dla tego przykładu?
Pozdrawiam
Przemek |
|
Autor |
RE: Tutorial OpenFOAM - mixer |
czacza
Użytkownik
Data rejestracji: 31.05.14 |
Dodane dnia 02/07/2018 08:21 |
|
|
Cześć!
Znalazłem folder tego samouczka i plik "Allrun", który rozpocznie i wykona wszystkie kroki analizy wygląda tak:
#!/bin/sh
cd ${0%/*} || exit 1 # Run from this directory
. $WM_PROJECT_DIR/bin/tools/RunFunctions
m4 < system/blockMeshDict.m4 > system/blockMeshDict
runApplication blockMesh
runApplication $(getApplication)
Pogrubiony fragment mówi o wykorzystaniu makra języka m4 w połączeniu z blockMeshem, żeby sparametryzować wykonywanie siatki. Na OpenFOAMwiki znalazłem artykuł, który wyjaśni jak korzystać z tych narzędzi: http://openfoamwiki.net/index.php/HowTo_blockMesh_with_m4
Pozdrawiam serdecznie! |
|
Autor |
Przemek_N86
Użytkownik
Miejscowość: Sucha Beskidzka
Data rejestracji: 23.05.12 |
Dodane dnia 02/07/2018 10:06 |
|
|
Cześć,
dzięki za informację!
Uruchomiłem siatkowanie za pomocą komendy ./makeMesh
Pozdrawiam
Przemek |
|
Autor |
czacza
Użytkownik
Data rejestracji: 31.05.14 |
Dodane dnia 02/07/2018 10:12 |
|
|
Nie często spotyka się na polskich forach pytania o OF, więc ciekawość mnie nakłania bym zapytał:
czy przygotowuje Pan się do konkretnego zadania czy to trening?
jak udają się obliczenia z ruchomą siatką w OF (sam nigdy nie ruszałem tego tematu w OF)?
być może posiłkuje się Pan jakimś ciekawym przykładem wykonania tego samouczka znalezionym w sieci - chętnie poczytałbym o tym. |
|
Autor |
bober018
Użytkownik
Data rejestracji: 16.12.14 |
Dodane dnia 02/14/2018 11:01 |
|
|
Ruchoma siatka w OF polega na stworzeniu jednej siatki dla całej domeny obliczeniowej oraz dodatkowej, ruchomej siatki dla fragmentu obrotowego. W OF jest kilka tutoriali pokazujących podejście do stworzenia obliczeń.
Ja osobiście robiłem takie symulacje kilkukrotnie więc w razie konkretnych pytań służę pomocą |
|