Autor |
Kontakt BEAM 3D-SOLID. |
Primkosz1
Użytkownik
Data rejestracji: 03.10.14 |
Dodane dnia 05/11/2016 14:11 |
|
|
Witam,
Mam problem z pewnym zagadnieniem, mianowicie próbuję wykonać symulacje nawijania liny na bęben gdzie głównym problemem jest sam kontakt pomiędzy ww. elementami. W tym wypadku lina ma być elementem BEAM 3D, natomiast bęben zamodelwany jako solid. Symulacje wykonuje za pomocą Abaqus'a 6.14-4. Póki co próby nie są udane. Znalazłem taki oto algorytm rozwiązywania tego typu problemów: https://www.researchgate.net/publication/265216892_A_Solid_Beam_Element_for_Wire_Rope_Simulation_with_A_Special_Contact_Algorithm . Jednak póki co nie jest on zaimplementowany w abaqusie. Czy jest jakiś inny sposób żeby to zrobić? Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki. |
|
Autor |
RE: Kontakt BEAM 3D-SOLID. |
czacza
Użytkownik
Data rejestracji: 31.05.14 |
Dodane dnia 05/12/2016 13:05 |
|
|
Cześć!
Dziś niewiele czasu, więc tylko zapytam: co ma być wynikiem tej analizy?
Pozdrawiam! |
|
Autor |
Primkosz1
Użytkownik
Data rejestracji: 03.10.14 |
Dodane dnia 05/12/2016 16:42 |
|
|
Witam,
Wynikiem tej analizy mają być naprężenia na ww. elemencie. Oczywiście analiza z bębnem i liną miała tylko zobrazować problem;) Zdaje sobie sprawę że w tym konkretnym przypadku można to zrobić bez użycia beamów (lina,bębem) ;) Jednak mnie intryguję problem z kontaktem pomiędzy beamem 3d i solidem, po to aby rozwiązywać bardziej zaawasowane problemy. Przykładowo mamy jakiś element o nieregularnym kształcie, który opiera się o line, na element działa siła która powoduje naciskanie tego elementu na line. Tutaj występuję kontakt no i reakcja liny na element. Owszem linę można zamodelować również jako solid i to poniekąd ułatwiło by problem, ale zabrało by jakże ograniczone zasoby pamięciowe.
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź! Pozdrawiam |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05/15/2016 17:30 |
|
|
A jak to ma być dokładne?
Może by spróbować belek 3 węzłowych i kontaktu węzeł-powierzchnia? Albo drobnego podziału belek dwu węzłowych i jak wyżej... Nie ma raczej sensu (poza badaniami do artykułu) modelować kontaktu pomiędzy belką poza węzłami
|
|
Autor |
karas0801
Użytkownik
Data rejestracji: 21.03.16 |
Dodane dnia 10/13/2016 20:51 |
|
|
Wg mnie sprawę mogłoby rozwiązać rozpięcie beam'ów (tylko do kontaktu) na tych samych elementach siatki co powierzchnia bębna + definicja materiału typu null dla tych belek. Kontakt beam/beam nie powinien powodować problemów numerycznych. |
|