Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Jak większości z Was wiadomo, robię analizę przyczepy (również, ale nie tylko model belkowy)
http://www.picshot.pl/public/view/full/266470
1)
a)Chciałem wyświetlić wykres momentów, ale okazuje się że dla bocznicy wyświetlane są momenty w innej płaszczyźnie niż dla poprzecznic i podłużnicy.
Da się to jakoś ustawić żeby przynajmniej na tym samym wyniku były momenty gnące w płaszczyźnie YZ dla bocznicy (jak na rys.) i podłużnicy, o belkach poprzecznych już nawt nie marzę.
Jedyne co mi się udało to zmienienie płaszczyzny wyświetlenia wyniku (rys)
b) jak zinterpretować prawidłowo płaszczyznę "Plane 1" i "Plane 2" ? O ile w wykresie momentó domyślam się po wynikach, o tyle w wykresie dla sił tnących brak mi tej pewności i nie chciałbym tego interpretować "na czuja".
Belki poprzeczne i podłużne ustawione są w końcu w innych płaszczyznach
2) Drugie pytanie bardziej podchodzi pod dział dla post-proc. , ale bym się musiał w zasadzie powtarzać , więc zapytam tu:
Czy wyświetlanie wyników sił tnących i momentów dla mojego przypadku ma w ogóle sens? No bo co z tego że moment na dyszlu jest duży, jeżeli przekrój jest silny. Może poprzestać na samych naprężeniach zredukowanych i odkształceniu?
Pozdrawiam
Edytowane przez Rabarbar dnia 12/22/2012 19:17
Autor
RE: Interpretacja płaszczyzny dla Beam Diagram w Femap-owym post processingu
Aby zmienic płaszczyżnę wyświetlania diagramów belkowych:
naciskamy F6 (Option dialog box)
W okienku wybieramy:
Category: postprocessing
oraz
Options: Beam Diagram
oraz
Default Direction: ... to co chcemy lub nam pasuje
Wykres sił wewnętrznych, co do zasady, służy tak naprawdę doborowi przekrojów więc w pewien sposób i ma i nie ma sensu, skoro możemy odczytać naprężenia wprost. Jednakże zauważ, ze wykresy rzeczywiście służą dość dobrze weryfikacji kształtu przekroju ze względu na szybką orientację co do dominującego charakteru obciążenia danego odcinka belki. Jeżeli nie ingerujesz w konstrukcje to przydatność wykresów jest taka jak, orientacja w wykresach odbiorcy Twoich obliczeń.
Autor
1. Plane 1 i plane 2 to płaszczyzny główne przekroju, określone w femapie podczas definicji przekroju poprzecznego - property - położenie osi y przekroju. Ich ustawienie nie jest dowolne i stosowne momenty i siły poprzeczne powinny być odczytywane we właściwej samej płaszczyźnie. Dla zrozumienia można zrobić sobie model jednoprzęsłowej belki obciążonej w jednej płaszczyżnie obciążeniem równomiernym a drugiej siłą skupioną. Ponieważ wiadomo jak mają wyglądać wykresy to łatwo zinterpretować oznaczenia płaszczyzn plane 1 i plane 2 w femapie.
2. Wyświetlanie wyników może odbywać się w różnych płaszczyznach ale zasadniczo powinno się wyświetlać siły wewnętrzne w płaszczyznach osi lokalnych a nie globalnych. Wtedy oczywiście jeśli elementy mają różnie ustawione osie y lokalne to i wykresy będą w różnych płaszczyznach ale to jest właściwe.
3. Wyjaśnienie Piotra nie jest całkowicie poprawne:
a) Dla większości konstrukcji prętowych "ważniejsze" są siły wewnętrzne a nie naprężenia. Projektuje się obecnie ekonomicznie tj. elementy są smukłe i naprężenia nominalne nie są miarodajne (zakładam odgórnie że analiza GMNIA nie wchodzi w grę) czyli w warunkach nośności wymagane są siły osiowe i momenty w połączeniu ze współczynnikami wyboczeniowymi i zwichrzenia określonymi oddzielnie (jeśli przekroje nie są np ciągle stabilizowane przed zwichrzeniem)
b) Prawidłowa lokalizacja wykresów ma rózwnież szersze znaczenie. W przypadku konstrukcji stalowych mniejsze ale dla kompozytów ogromne, a najpopularniejszym jest żelbet tj. połączenie betonu i stali. Tutaj naprężenia nie są do niczego potrzebne bo ich wykorzystanie na obecnym etapie norm nie jest możliwe. Pomijam istotny "szczegół" że wykresy momentów w konstrukcjach betonowych należy rysować odwrotnie niż w mechanice teoretycznej tj. tzw momenty dodatnie odkładane są na dole (do góry nogami) i duża część softu mesowskiego deklarowanego dla budowlańców tak właśnie je wyświetla o czym warto wiedzieć. Ma to znaczenie fundamentalne.
Autor
zasadniczo powinno się wyświetlać siły wewnętrzne w płaszczyznach osi lokalnych a nie globalnych
Leonardo, chyba nie zawsze, spójrz na rysunek:
http://zapodaj.net/6595d45c82fbf.jpg.html
tutaj są dwie sytuacje. TEN SAM przekrój został różnie zorientowany w układzie globalnym
a) z lewej y lokalne = x globalne (+1)
b) z prawej y lokalne = z globalne (+1)
Jak widać potrzebowałem różnych Plane do wyświetlenia wykresu momentów
i na wykresie b) problem polega na tym że siła wewnętrzna nie leży w płaszczyźnie osi lokalnej, więc opcja zmiany płaszczyzny wyświetlania zademonstrowana przez Piotra wydaje się być tu przydatna
2) Zademonstrowany przez Piotra sposób jest mi już znany, napisałem że:
Jedyne co mi się udało to zmienienie płaszczyzny wyświetlenia wyniku
3) Moim marzeniem było (i jest) aby znaleźć opcję, która pozwoli na wyświetlenie za pomocą JEDNEGO wyboru wynik, do jakiego musiałem wybrać dwie płaszczyzny z linku poniżej:
http://zapodaj.net/e6bc816043f8d.jpg.html
Chyba jednak taka możliwość nie istnieje. Pozostaje jedynie deklaracja dwóch różnych property (. Wtedy możemy osiądnąć pożądany wynik :
http://zapodaj.net/f3ab44596c8b8.jpg.html
Po co mi to wszystko? Głównie chodzi o kwestię ładniejszego przedstawienia wyników. Aby nie musieć przedstawiać aż kilku rysunków z wynikami i później omawiać w stylu
" na tym rysunku wazny jest wykres na nadkolach bocznicy w podłużnicy (proszę udawać że reszty nie widać), na następnym w pozostałych elementach bocznicy a na ostatnim w poprzecznicach"
byłoby wizualnie ładnie, gdyby była możliwośc zaprezentowania np. momentów gnących dla całej konstrukcji z wyborem plane dla każdego elementu. Coś w stylu okno z wyborem Plane dla danego elementu, które ma być wyświetlane, z tymże ilość elementów i plane byłaby dowolna.
Myślę że taka opcja powinna być dostępna w rpogramach MES
Zmiana Property jest warta zachodu dla zamodelowania dwuelementowej belki. W modelowaniu przyczepy szybko bym się pogubił...
4) Na tą chwilę nie ma to już dla mnie aż takiego znaczenia bo już jestem po udanej obronie mgr... i w tym miejscu pragnę podkreślić pomoc feazone, a w szczególności Piotra i Leonardo przy pisaniu mojej pracy. Naprawdę dzięki Panowie. Coś czuję że jeszcze nie raz będę potrzebował Waszej i innych forumowiczów pomocy bo mam zamiar znaleć pracę związaną z MES.
Pozdrawiam
Autor
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc