Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Pilnie potrzebuje odpłatnej pomocy w teorii mes. Piszę aplikację liczącą rozkład temperatur dla ściany (wystarczy 1d) w c++ . Mam napisany program dla walca natomiast nie rozumiem jak zmienią się wzory na macierze lokalne i wektory w przypadku płyty.
Równania opisujące to zagadnienie znajdziesz w książce „Wymiana ciepła” Wiśniewskich (rozdział 2.1. „Ustalone przewodzenie ciepła przez ściankę płaską”, o nieustalonym przewodzeniu ciepła jest mowa kawałek dalej). Innym źródłem może być „Wymiana ciepła - podstawy teoretyczne” Staniszewskiego.
Natomiast rozwiązanie takiego zagadnienia w MES jest przedstawione w książce „Metody numeryczne. Podstawy teoretyczne, aspekty praktyczne i algorytmy” Majchrzaka i Mochnackiego (rozdziały 8.2. „MES dla ustalonego przepływu ciepła w płycie (zadanie 1D)” oraz 8.4. „MES dla nieustalonego przepływu ciepła (zadania 1D)”).
Mam te książki, więc w razie czego pisz na pw.
Edytowane przez BE-FEA dnia 04/09/2020 12:17
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.