Autor |
Człon podnoszony przenośnika taśmowego |
Karol9
Użytkownik
Data rejestracji: 18.06.15 |
Dodane dnia 07/31/2015 20:23 |
|
|
Witam wszystkich.
Chciałbym przeliczyć konstrukcję jak w temacie. Wygląda to mniej więcej tak:
http://ifotos.pl/z/wqrarhh
Być może, ktoś miał już wcześniej do czynienia z przenośnikami taśmowymi i będzie mógł pomóc.
Zastanawiam się czy liczyć konstrukcję (kratownicę) oraz dźwignie osobno czy jako jeden zespół. Być może da się to przeliczyć analitycznie jednak nie mam pomysłu jak to zrobić. Kratownicę wyobrażałem sobie jako zespół belkowy, natomiast dźwignię zamodelowaną powierzchniowo lub bryłowo. Jeżeli modelowałbym to jako cały jeden zespół to nie bardzo wiem jak połączyć element belkowy z bryłowym lub powierzchniowym w miejscu łączenia blach z ceownikiem (przy dźwigni).
Zagadką też dla mnie jest poprawne obciążenie.
Dane jakie posiadam to :
Wydajność zwałowania 1500 T/h
Prędkość taśmy 3,2 m/s
Długość elementu 5,5 m
Stąd wyliczyłem obciążenie od nosiwa na długości konstrukcji jako 717 kg
dodatkowo obciążenie od taśmy 25 kg/m czyli 137 kg.
Masa konstrukcji to ok 650 kg.
Miałbym obciążenie na długości całego elementu jednak nie bardzo wiem jak poprawnie je zdefiniować w modelu.
Prosiłbym o wszelkie sugestie, jeżeli rysunek nie jest wystarczająco czytelny mogę przesłać pełny lub rysunek dwg.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Karol |
|
Autor |
RE: Człon podnoszony przenośnika taśmowego |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/02/2015 19:13 |
|
|
Zacznijmy od początku:
Chciałbym przeliczyć konstrukcję jak w temacie.
Co to znaczy? Co chcesz policzyć? Wytrzymałość, sztywność, Graniczne stany nośności czy użytkowania czy też wszystko to i jeszcze trochę....
Do tego dochodzi pytanie co z tej konstrukcji chcesz policzyć... może nośność taśmy(?) a może sztywność konstrukcji
W zależności jak brzmi pytanie, taką dostaniesz odpowiedź , a więc "co chcesz policzyć"? |
|
Autor |
Karol9
Użytkownik
Dodane dnia 08/03/2015 07:22 |
|
|
Chodzi o wytrzymałość konstrukcji, oraz dźwigni za pomocą których jest ona podnoszona i opuszczana. Dodatkowo chciałbym sprawdzić wytrzymałość sworzni w dźwigniach. Chciałbym również przeliczyć dźwignie na wyboczenie. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 08/03/2015 20:07 |
|
|
No to dodatkowe pytanie, jak dobry jesteś w obliczeniach (piszesz w dziale "jestem zielony"). Moje doświadczenie uczy, że choć teraz wszyscy zalecają liczenie "od razu "całości nie jest to dobra drogą dla naprawdę "zielonych" gdy z trudności techniczne rosną nieproporcjonalnie bardziej niż ułatwienie wynikające z otrzymania kompletnych wyników "za jednym zamachem".
A więc ja bym zrobił tak: Najpierw potraktował konstrukcję jako płaski układ prętowy, z którego wyliczyłbym siły w miejscach połączeń głównych elementów i zadał je w modelach odrębnie tworzonych dla każdego ze składników konstrukcji.
Samą konstrukcję zamodelowałbym jako przestrzenny układ prętowy. Nie mieszałbym elementów. A jak już pręty to zbyt mało dla Ciebie, to można by spróbować zamiast modelu prętowego modelować płytowo-powłokowo. W każdym razie z pewnością wystrzegałbym się używania mieszanego modelu powłokowo- bryłowego, gdyż to ciut wyższa szkoła jazdy (chyba że źle oceniam Twoje doświadczenie- wtedy sam wiesz jak to zrobić).
|
|
Autor |
Karol9
Użytkownik
Dodane dnia 08/03/2015 21:36 |
|
|
Nie jestem doświadczony w obliczeniach dlatego piszę właśnie w tym dziale. Na początku chciałem to zrobić w ten sposób żeby zamodelowac górną część knstrukcji właśnie jako układ prętowy. Utwierdzic w miejscu w ktorym mocowana jest dzwignia. Osobno chciałem obliczyć dźwignię zamodelowana już powlokowo ze sworzniami jako elementy pretowe. Czy takie podejście byłoby poprawne? Jednak największą zagadką dla mnie jest zdefiniowanie wtedy obciążenia w takim modelu posiadajac dane o ktorych pisałem w pierwszym poście. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 08/05/2015 13:25 |
|
|
Jeżeli chodzi o model, to byłoby mniej więcej OK, z zastrzeżeniem, że tam, na moje oko nie masz utwierdzenia - bo momentów nie odbierasz, tylko przesunięcia.
Jeżeli chodzi o obciążenia to najpierw zaczął bym od normy, np: PN-ISO 2406:1999. Może jest coś o obciążeniach. Istotne są wartości obciążeń wszelakich a więc waga urobku na taśmie, masy własne i opory ruchu. trochę (ale tylko trochę)może pomóc:[url] http://www.kmg.agh.edu.pl/Dydaktyka/Przedmioty/Transport_przenosnikowy/Wyklady/PDF/PT_obliczenia_wyklad_Kulinowski.pdf[/url]
Te siły w większości przechodzą przez punkty mocowania osi rolek. Niestety w Twoim przypadku ważny jest kształt przekroju urobku na taśmie + fluktuacje w jego rozkładzie, bo to najważniejsza składowa...
Czy to projekt studencki? Jeżeli tak to po prostu załóż jakiś rozkład urobku na taśmie i dodaj odpowiedni współczynnik bezpieczeństwa . |
|
Autor |
Karol9
Użytkownik
Dodane dnia 08/05/2015 15:36 |
|
|
Jest to projekt firmowy, przerabiam konstrukcję, która wcześniej była krótka (dwa zestawy krążnikowe, 2000 mm długości). Niestety nikt w firmie nie jest w stanie mi pomóc i nie chcą się zgodzić na przeliczenie tego przez fachowca. Cała konstrukcja zostaje taka sama włącznie z wielkością profili oraz sworzni, dlatego chciałem ją sprawdzić ze względu na znacznie większe obciążenia. Przekrój poprzeczny urobku jestem w stanie wyznaczyć z książki Obertyńskiego, masy własne znam. Jednak dalej nie wiem jak przełożyć to na obciążenie konstrukcji. Czy miejsca przez które przechodzą osie krążników mogę zdefiniować po prostu jako punkty utwierdzone do konstrukcji elementami sztywnymi, a następnie do tych punktów przyłożyć odpowiednie wartości sił? Jeżeli tak to w jaki sposób wyznaczyć te wartości znając rozkład urobku? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 08/09/2015 15:25 |
|
|
Tak długo jak nie uwzględniasz dużych przemieszczeń możesz korzystać z zasady zesztywnienia, która pozwala na redukcję obciążenia do dowolnego punktu konstrukcji: więc możesz przesunąć swoje obciążenie (tak jak przesuwamy siłę z punktu do punktu) do miejsca gdzie Ci wygodnie umieścić w modelu. Możesz więc modelować siłę w podparciach rolek, jak i w samych rolkach - co pozwoliłoby np na podanie rozkładu obciążeń ciągłych na nich. Elementy sztywne ... raczej nie Twój rysunek jest ogólny ale nie wydaje mi się by podparcia miały wielokrotnie większą sztywność niż reszta konstrukcji. Chyba, że chcesz ich użyć do przeniesienia obciążeń... ale wtedy patrz początek mojego wymądrzania... |
|