Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Mam pytanie odnośnie tworzenia siatek podczas analizy mes.
Czy gdy w modelu występuje łuk kołowy to tak staram się przybliżyć dany łuk prostymi, aby pole powierzchni rozważanego modelu było zawsze takie samo?
Rozważałem w ANSYSie rozciąganie tarczy z otworem, standardowe zadanie, w analizie uwzględniono z uwagi na symetrię jedynie ¼ tarczy. Stosując gęstsze siatki łuk był opisywane większą ilością prostych. Gdy obliczyłem pole powierzchni modelu dla każdej z siatek nie były one takie same.
Dlaczego tak jest? Czy pole modelu nie powinno być zawsze takie samo, czy nie powinniśmy się starać aby tak dobierać współrzędne punktów przybliżających łuk, aby obliczając pole powierzchni było ono najbardziej zbliżone do wyjściowego modelu?
To temat istotny(z zastrzeżeniem, ze sam otwór jest dla nas istotny. Możemy stosować elementy o bokach tworzonych krzywymi drugiego stopnia. wtedy otwór powinien być odwzorowany dokładnie. Również gdy węzły tworzone na obwodzie łuku są miejscem istotnym np wprowadzeniem sił, mocowaniem należy rozważyć, czy błąd ze zmniejszonego pola otworu jest istotny czy raczej błąd innym wprowadzeniem sił jest większy ...
Generalna zasada mówi, że nie powinniśmy do modelu dokładać dodatkowego "mięsa", ale nie należy nic robić bezmyślnie.
Co do bezpośrednio twojego pytania, to rzeczywiście dla każdego zagęszczenia teoretycznie powinniśmy zmienić średnicę otworu tak aby jego pole nie ulegało zmianie.... Dodajmy, że bardzo rzadko się tak robi...., a przyczyna? Niestety lenistwo (na szczęście uzasadnione bo zmiana ma najczęściej niewielki wpływ na wyniki)
Do kwestii generacji siatek mam jeszcze jedno pytanie. W materiałach na temat mes spotkałem się z stwierdzeniem, że siatka o trójkątach równobocznych daję lepsze rezultaty. Nie było to jednak wytłumaczone dlaczego otrzymuje się takie wyniki. Czym jest to spowodowane?
Weź sobie trójkąt i narysuj sobie w nim linie odpowiadające współrzędnym lokalnym (względem boków trójkąta) i teraz zauważ co się dzieje z tymi współrzędnymi gdy trójkąt ulega przekoszeniu... Jak już to masz to węź pod uwagę sposób całkowania numerycznego, który się stosuje najczęściej i masz odpowiedź jaki trójką daje jakie wyniki.
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc