Autor |
analiza mes wymiennika gruntowego |
danieldh
Użytkownik
Data rejestracji: 10.11.10 |
Dodane dnia 11/10/2010 19:07 |
|
|
Mam nadzieje że napisałem w odpowiednim miejscu a więc przejdźmy do rzeczy
Chcę przedstawić rozkład temperatury w gruncie, oraz na wymienniku podczas jego pracy. Na obecną chwile widzę to tak: jednorodny wycinek gruntu (może być o jednolitej temperaturze początkowej lecz mam również gradient) w którym jest umieszczony wymiennik pionowy typu U (kawał rury z PE wygięty w kształt litery U umieszczony w odwiercie), w wymienniku przepływa ze stałą prędkością wodny roztwór glicerolu o stałej temperaturze na wejściu. Chciał bym zrobić model takiego obiektu żeby pokazać rozkład temperatury oraz proces wychładzania gruntu.
Pierwsze co przyszło mi na myśl to analiza mes... Niestety nie mam żadnego doświadczenia w modelowaniu procesów cieplnych. Miło by było jak ktoś by mi troszkę pomógł/doradził
Pozdrawiam. |
|
Autor |
RE: analiza mes wymiennika gruntowego |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 11/10/2010 21:02 |
|
|
Fajnie! Spróbujemy pomóc ale pytaj bardziej konkretnie. Zacznijmy w jakim programie chcesz pracować i czy rozkład temperatur w gruncie to jedyny Twój cel? |
|
Autor |
danieldh
Użytkownik
Dodane dnia 11/13/2010 23:45 |
|
|
Pracuje w SolidWorks Flow Simulation (myślę że się do tego nadaję ? a ponadto nie jest chyba tak bardzo skomplikowanym narzędziem jak pozostałe, więc na początek chyba jest ok). Troszkę już nad tym posiedziałem więc napisze jak to ma wyglądać, a przynajmniej chciał bym żeby to tak wyglądało.
Załóżmy że tworze prostopadłościan będący wycinkiem gruntu, w którym to umieszczam mój wymiennik gruntowy (mam już dwie bryły, grunt oraz rurę z dziurą w środku). Chciał bym utworzyć analizę przepływu wewnętrznego, mianowicie do wymiennika wpływa czynnik roboczy o stałej temperaturze na wejściu i stałym przepływie. Główne założenie jest takie że przepływowi towarzyszy wymiana ciepła, chciał bym założyć że wycinek gruntu jest jednorodny (jednakowa temperatura początkowa, pojemność cieplna). Gdy czynnik roboczy będzie przepływał przez wymiennik grunt będzie stopniowo się ochładzał. Założenie jest takie żeby zrobić animacje (np. w dwóch przekrojach) pracującego wymiennika żeby pokazać gradient temperatury w gruncie, i temp. czynnika roboczego na wyjściu. Myślę że układ uprościłem wystarczająco. Lecz niestety nie mam doświadczenia i ciężko jest mi określić czy moje założenia są prawidłowe :)
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 11/14/2010 22:20 |
|
|
mam już dwie bryły, grunt oraz rurę z dziurą w środku
To teraz potrzebujesz coś do tej dziury włożyć! Czynnik chłodzący też dzielimy na elementy skończone... |
|
Autor |
danieldh
Użytkownik
Dodane dnia 01/20/2011 20:11 |
|
|
Dawno mnie nie było ale postanowiłem pochwalić się swoimi mizernymi postępami. Troszkę się pobawiłem i wyszło mi coś takiego
Postanowiłem głębiej się zagłębić w temat
Jakie książki polecacie dla człowieka który de facto nie wie co to mes* i jakiego programu opłaca się uczyć ? Może być Ansys ?
*co do mojej skromnej wiedzy to już coś tam zdążyłem wyczytać ale chciał bym najlepiej zacząć od początku.
Edytowane przez danieldh dnia 01/20/2011 20:12 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/20/2011 22:00 |
|
|
Jakiego programu? Takiego jak używa Twój wymarzony pracodawca. Od czego zacząć? po wyborze systemu od przeczytania manuala ze stosowaną w systemie teorią. Dlaczego akurat tak? Bo będziesz miał jednolitość terminologiczną, o którą ciągle w teorii trudno. A w programach wręcz jej brak. Zauważ , że np podstawy teoretyczne Nastrana pochodzą w znacznej jeszcze masie z lat 60-tych (skany maszynopisów!) |
|
Autor |
danieldh
Użytkownik
Dodane dnia 01/23/2011 21:05 |
|
|
Oj widzę że chyba ciężkie będą te początki. Ale jak nie spróbuje to się nie przekonam. Pozdrawiam. |
|