Autor |
Moment gnacy i para sil? |
feazone
Użytkownik
Data rejestracji: 26.03.11 |
Dodane dnia 03/26/2011 22:57 |
|
|
Heja, mam problem, zaczynam dopiero wchodzic w wytrzmalosc i juz sie pojawiaja niejasnosci.
Konkretnie kumpel mi mowi ze jak mam moment gnacy w belce np. o przekroju kwadratowym, to ten moment moge zastapic para sil. tak ze gorna czesc jest sciskana a dolna rozciagana. Powidzcie mi czy on ma racje? cos tu mi nie gra. To z tego mozna wyciagnac wniosek ze jesli mamy dany moment to jak jest podana dlugosc belki to se wyliczymy sile. i ta sile trza podzielic na 2 i pzylozyc ja u gory przekroju tak aby rozciagano material i na dole tak aby sciskano ten material?
a gdzie bedzie ugiecie jak sie przylozy te sily? wedlug mnie nie bedzie go wcale, takze to chyba jest brednia? Co nie?
chcialem to zrobic w jakims programie, ale jeszcze kompletnie nie znam zadnego. Mozecie powiedziec w czym sie lepiej bawic w Ansysie czy Patranie?
Z gory dzieki za info.  |
|
Autor |
RE: Moment gnacy i para sil? |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 03/27/2011 03:33 |
|
|
Trochę mgliście to wszystko opisałeś.
Twoje pytanie dotyczy obciążeń czy sił wewnętrznych?
pozdr, |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/27/2011 11:48 |
|
|
Moment gnący, szerzej moment siły jest pewną matematyczną abstrakcją-jest właśnie matematyczną reprezentacją pary sił. Kumpel miał więc rację |
|
Autor |
feazone
Użytkownik
Dodane dnia 03/28/2011 10:41 |
|
|
Jesli kumpel mial racje to co bedzie z ugieciem? skoro tu jest tylko sciskanie i rozciaganie materialu?
dla dyka- opbciazenie zewnetrzne. Mamy belke przegubowo podparta.i z jednej strony dziala na nia moment gnacy. No i pytanie brzmi czy ten Mg mozna zastapic para sil skierowanych wzdluz belki. Jedna sila powoduje sciskanie, druga rozciaganie. Tylko co z ugieciem tej belki przy takim spojrzeniu? Dla mnie to sie kupy nie trzyma...ale fakt znalazzlem nawet takie rysunki w necie. :/ |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 03/28/2011 17:23 |
|
|
feazone (ale nicka to se wybraleś... yhmmm) zrób prosty, powłokowy model i zobacz co Ci wyjdzie... Tylko dobrze przyjmij warunki brzegowe, bo tu też może się kryć trudność.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/28/2011 19:02 |
|
|
Tomk(u)k Przepraszam ale to rada w stylu: jak nie rozumiesz ile jest 2+2 to weź całkę z funkcji diraca i pomnóż ją przez 4...
A wracając do meritum. To właśnie jest piękne w pomyśle definiowania momentu (zamiast pary sił) bo nie ma żadnego znaczenia jak są skierowane siły w takiej parze (byle równolegle, z odstępem i o przeciwnych zwrotach) bo moment jest zawsze taki sam!
A to ściskanie i rozciąganie... hmm wyobraź sobie że belka jes zrobiona z wielu b cienkich włókienek i każde włókno ściskane na swój odpowiednik we włókienku rozciąganym a razem tworzą taka małą parę sił, suma tych sił składa się na rozkład sił wewnętrznych w przekroju. |
|
Autor |
feazone
Użytkownik
Dodane dnia 03/29/2011 23:49 |
|
|
Tomekk mysle ze mimo wszystko wykazalem sie wieksza kreatywnoscia niz Ty. No chyba ze masz na imie np. Robert albo Katarzyna to co innego :) "prosty, powlokowy model.." "yhmmm" jak Piotr madrze zauwazyl nie jestem biegly w temacie...i przeciez nie zrobie modelu z papieru i zaznaczylem ze nie znam sie na programach, moze nie wprost ale zasugerowalam moje watpliwosci co do wyboru programu, bo nie wiem ktory jest lepszy do zabawy.ANSYSA bedziemy miec bodajze na 3 roku :P
Ps do Piotra. Wielkie dzieki za info co do samego sposobu, chociaz wciaz jest to dla mnie nie pewne w 100%. Po prostu przyjme ze tak ma byc a jutro pewno mnie oswieci :r |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 03/30/2011 21:36 |
|
|
Powiem w ten sposób, idea momentu (pary sił) jest przerabiana na poziomie 2 klasy techników i 1 roku studiów. Jeżeli książki dla studentów, są za trudne to naprawdę polecam, np Mechanikę techniczną autora o nazwisku Siuta, imienia nie pamiętam. Jest tam wszystko ładnie i bez żadnych całek i tym podobnych opisane. Poza tym czy zajrzałeś do jakiejkolwiek książki, pogooglałeś chociaż troszkę zanim napisałeś na forum? Pewnie nie...
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
hawranek
Użytkownik
Data rejestracji: 05.07.10 |
Dodane dnia 03/31/2011 15:23 |
|
|
Tomekk napisał:
Powiem w ten sposób, idea momentu (pary sił) jest przerabiana na poziomie 2 klasy techników i 1 roku studiów. Jeżeli książki dla studentów, są za trudne to naprawdę polecam, np Mechanikę techniczną autora o nazwisku Siuta, imienia nie pamiętam. Jest tam wszystko ładnie i bez żadnych całek i tym podobnych opisane. Poza tym czy zajrzałeś do jakiejkolwiek książki, pogooglałeś chociaż troszkę zanim napisałeś na forum? Pewnie nie...
Zgadzam się absolutnie
feazone napisał:
Jesli kumpel mial racje to co bedzie z ugieciem? skoro tu jest tylko sciskanie i rozciaganie materialu?
dla dyka- opbciazenie zewnetrzne. Mamy belke przegubowo podparta.i z jednej strony dziala na nia moment gnacy. No i pytanie brzmi czy ten Mg mozna zastapic para sil skierowanych wzdluz belki. Jedna sila powoduje sciskanie, druga rozciaganie. Tylko co z ugieciem tej belki przy takim spojrzeniu? Dla mnie to sie kupy nie trzyma...ale fakt znalazzlem nawet takie rysunki w necie. :/
Jeśli chodzi o obciążenia zewnętrzne to proponuje sprawdzić (najlepiej w programie komputerowym, ale na razie bez MES-u, RMwin,SOLDIS, bo myślę, że ręcznie ciężko będziesz miał wyznaczyć linie ugięcia żeby porównać przypadki) schematy
1) "...belkę przegubowo podparta i z jednej strony działa na nią moment gnący..." - przypadek z momentem już masz
2) zastąp moment skupiony dwoma siłami o takiej samej wartości, skierowanymi wzdłuż belki ale o przeciwnych zwrotach. Ponieważ siły muszą być do czegoś zaczepione to na końcu belki (tam gdzie wcześniej był moment skupiony) dodaj dwa pręty o jednakowej długości (jeden skierowany do góry, drugi w dół).
Pamiętaj że:
I) wartość sił skupionych i długości dodatkowych ramion musisz dobrać tak żeby suma momentów wywołana siłami skupionymi na w/w ramionach była równa momentowi z przypadku 1 (np w przypadku 1 M=20kNm, to w 2 przypadku daj 2 siły po 10kN na ramionach dł 1m).
II) Musisz wyłączyć ciężar prętów podczas obliczeń, żeby te dodatkowe pręty z przypadku 2-go nie miały wpływu na rezultaty obliczeń.
Jeśli wszystko zrobisz dobrze to z obydwu przypadków otrzymasz takie same rezultaty (siły przekrojowe, naprężenia, ugięcia...)
Mam nadzieję, że o to chodziło,
Pozdrawiam |
|
Autor |
feazone
Użytkownik
Dodane dnia 03/31/2011 22:24 |
|
|
Ok, dzekuje za pomoc. Tera sprobuje sie to zrobic. Pewno solid worksie da rade :D hehe. Takie cudo se sciagnalem...podobno dobre. Tam tez jest mozliwosc tego policzenia? |
|