Autor |
ABAQUS - elementy nieskończone |
Goral
Użytkownik
Data rejestracji: 19.03.13 |
Dodane dnia 08/05/2013 16:09 |
|
|
Witam,
Zajmuje się aktualnie modelowaniem półprzestrzeni sprężystych w programie ABAQUS. W takim modelowaniu problem występuje z przyjęciem wymiarów modelu, które maksymalnie powinny ograniczyć warunki brzegowe, a zarazem znacznie nie wydłużyć czasu obliczeń. Moję obliczenia trwają teraz kilkanaście godzin...
Wiem, że istnieją tzw elementy nieskończone, które mogłyby wykorzystać i zarazem skrócić czas obliczeń. Nie można ich wprowadzić do modelu ze środowiska graficznego programu, tylko poprzez edycje pliku inp.
Czy ktoś miał z tym styczność? Jeżeli tak to proszę o podanie sposób " prostego " ich zaimplementowania w modelu?
Edytowane przez Goral dnia 08/05/2013 17:33 |
|
Autor |
RE: ABAQUS - elementy nieskończone |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 09/06/2013 15:54 |
|
|
Drogi Goral'u!
Jeżeli rozgryzłeś ten problem, to daj parę zdań na ten temat. Komuś może się przydać. |
|
Autor |
Goral
Użytkownik
Dodane dnia 09/10/2013 19:28 |
|
|
Niestety musiałem się zająć czymś innym, ale prędzej czy później do tego wrócę.
Na to chwilę, mogę tylko napisać, że można to zrobić tylko w pliku .inp poprzez jego modyfikację, która między innymi polega na podmianie nazwy elementu.
Pozdrawiam |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 09/11/2013 21:22 |
|
|
Zmiana nazwy elementu w INP to jest 30sek pracy... Mógłbyś napisać coś więcej?
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
Goral
Użytkownik
Dodane dnia 09/13/2013 23:28 |
|
|
Element docelowy CINAX4
inne możecie znaleść tutaj:
http://www.tu-chemnitz.de/projekt/abq_hilfe/docs/v6.11/books/ver/default.htm?startat=ch03s02abv174.html
Dalsza modyfikacja polega na usunięciu odpowiednich punktów węzłowych z kodu inp. Przy czym z tego co zdołałem się dowiedzieć to zależy to od przypadku. W niektórych wystarczy usunąć dwie kolumny i zadziała, zależy to od numeracji węzłów elementu. Ogólnie dożyć trzeba do czegoś jak tutaj (chodzi mi geometrie):
http://www.sharcnet.ca/Software/Abaqus610/Documentation/docs/v6.10/books/usb/default.htm
Edytowane przez Goral dnia 09/13/2013 23:32 |
|