Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Dodane dnia 12/08/2009 21:59
Witajcie. Może ktoś ma pomysł na mały problem na jaki natrafiłem w sol600. Jest takie zadanie jak wcisk. W patranie załatwia się to w tablicy kontaktu podając interference fit. Można to zrobić łatwo miło i przyjemnie o ile pary kontaktowe są bryłowe. Problem pojawia się gdy jedną z par kontaktowych jest powłoka. Zrobiłem powlokę na walcu ale średnica powłoki jest taka sama jak średnica zewnętrzna walca. Podzieliłem powłokę elementami trójkątami trójwęzłowymi a walec tet4 i zaczęło się. Cały czas mam brak zbieżności rozwiązania. Włączyłem pomijanie grubości i dalej nic. Można sprawę załatwić odsuwając węzły powłoki odrobinkę od warstwy znajdującej się w połowie grubości powłoki i zaczyna sie pojawiać zbieżność i jest ok. Ale nie mam pojęcia dlaczego pomimo włączonej funkcji pomijania grubości nie ma zbieżności. Może ktoś ma pomysł albo rozwiązał problem. Łatwo jest sprawę załatwić jeżeli powłoka jest osiowosymetryczna ale jeżeli nie jest osiowosymetryczna no to problem jest poważny. Chyba że może ktoś znalazł rozwiązanie. Może bdf-ie trza coś z ręki kliknąć tylko nie wiem co.
Za to są odpowiedzialne co najmniej trzy ustawienia. O jednym już powiedziałeś shell offset - czyli uwzględnienie grubości płyty. Druga to minimum contact search. Trzecia maximum contact search I tu niestety moja wiedza się kończy bo dawno patrana nie używałem. Ale sądząc z opisu jak sam sobie poradziłeś to będzie gdzieś koło tego!
A generalnie wynika to z faktu, że najprawdopodobniej siatki się nie pokrywają i wtedy, zauważ, na skutek odmiennej interpolacji krzywizny dochodzi do przeniknięcia węzłów zewnętrznej krzywizny "do środka " wewnętrznej.
Dodane dnia 12/09/2009 09:37
Zaraz przetestuje ale moim zdaniem to nie problem przenikania krzywiz. Ten sam rozmiar siatki bryłowej da się rozwiązać bez problemu. Mam wrażenie że to problem tłumaczenia nastrana na marca w sol600. Dam znać jak pojawi się rozwiązanie a przy okazji napisałem do EC więc może góra da odpowiedź
Bryły mają grubość a więc przy przenikaniu wzajemnym, zaczyna się proces iteracji. Natomiast z powierzchnią jest gorzej - jesteś "po drugiej stronie"!
Edytowane przez piotr dnia 12/09/2009 19:42
Tak mi przyszło do głowy, jeżeli mam rację, to zamiana powierzchni target i source powinna spowodować rozpoczęcie iteracji. Jeżeli tak się nie stanie to znaczy, że problem leży w ustawieniach odległości.
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc