Autor |
Import siatki |
Kam
Użytkownik
Data rejestracji: 31.12.12 |
Dodane dnia 09/10/2013 18:56 |
|
|
Czy możliwy jest import siatki do programu ANSYS (węzły+elementy)?
Chciałbym porównać rozwiązanie (proste zadanie, 2D) uzyskane w innym programie. |
|
Autor |
RE: Import siatki |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 09/10/2013 22:50 |
|
|
Jest to możliwe. |
|
Autor |
kojot
Użytkownik
Miejscowość: Szczecin
Data rejestracji: 24.04.10 |
Dodane dnia 09/11/2013 07:46 |
|
|
Aplikacje służące do eksportu modeli FEM do pliku wsadowego do Ansysa uzywają takich komend jak NBLOCK, EBLOCK po których w odpowiedniej kolejości podaje się odpowiednie współrzędne węzłów (NBLOCK), bądź numery węzłów na ktorych opisać elementy (EBLOCK). Można też korzystać ze zwykłych komend takich jak N, oraz E ale są mniej efektywne dla dużej liczby węzłów. Generalnie by wykonać coś takiego należy poznać składnie plików wsadowych do Ansysa, i napisać program/skrypt który go wygeneruje.
EDIT: Jeżeli to prosty model to może być szybciej zrobić go od nowa w Ansysie.
EDIT2: Możliwe że w Workbenchu są jakieś moduły które mogą pomóc w imporcie siatki, ale nie mam z tym tematem doświadczenia.
Edytowane przez kojot dnia 09/11/2013 07:50 |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 09/11/2013 21:26 |
|
|
Na początek bym proponował sprawdzić czy "ten" program nie umie wygenerować inputa do ANSysa, wbrew pozorom sporo programów takową opcję posiada, a później brał bym się za rozwiązanie kolegi Kojota :) Skrypt w excelu załatwiłby sprawę w parę sekund...
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
Import siatki |
Kam
Użytkownik
Dodane dnia 10/27/2013 23:43 |
|
|
Program nie potrafi wygenerować plików do ANSYSa, jest to niekomercyjna twórczość w fortranie. Dlatego chciałbym porównać wyniki uzyskane na tych samych siatkach.
Przekopiowanie węzłów i elementów do Ansysa nie stanowi wielkiego problemu. Tak jak wspominał użytkownik kojot komendy N i E załatwiają sprawę.
Rozwiązuję tarczę na którą działa obciążenie ciągłe. Tworzę model, następnie wprowadzam węzły, a potem elementy, warunki brzegowe. Problem pojawia się przy obciążeniu, wyświetla się komunikat:
Selected areas attached to line 3 are not meshed. Surface load PRES on this line is not transferred. Loads will be transferred to meshed areas attached to this line.
Obciążenie międzywęzłowe zastąpiłem zatem ekwiwalentnym obciążeniem skupionym w węzłąch. Próbując rozwiązać zadanie pojawił się to również problem, mianowicie komunikat:
The value of UY at node 10 is 9.14E+11. It is great er than the current limit of 100000. This generalny indicato Brigid body motion as a result of an unconstrained model. Verify that your model is properly constrained.
Jak można rozwiązać ten problem?
Edytowane przez Kam dnia 10/27/2013 23:49 |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 10/28/2013 17:12 |
|
|
[b]Kam napisał/a /b] The value of UY at node 10 is 9.14E+11. It is great er than the current limit of 100000. This generalny indicato Brigid body motion as a result of an unconstrained model. Verify that your model is properly constrained.
Proponuje dodać warunku brzegowe, albo odpalić opcję usuwania podwójnych węzłów. Nie pamiętam jak to się w antku nazywało.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
Kam
Użytkownik
Dodane dnia 10/28/2013 18:59 |
|
|
Węzły się nie dublują, warunki brzegowe zostały wprowadzone. Tarcza jest unieruchomiona. Wprowadzenie dodatkowych warunków zmieniłoby zadanie. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 10/28/2013 19:03 |
|
|
Komunikat wyraźnie mówi o przemieszczeniu w kierunku Y.
Spokojnie oglądnij model, może jakaś część może "wirować" wokół osi przez 2 punkty, czy coś takiego. Czasami nie jest to takie oczywiste.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 10/28/2013 19:17 |
|
|
Rzeczywiście zgodzę się z Tomekk, masz coś "nie umocowanego"... Aby to znaleźć można spróbować zamrozić węzeł w kierunku, który wskazuje program i potem, dzięki temu, że model "się liczy", zobaczyć przy mocno powiększonych przemieszczeniach jak się zachowuje. To w 90 przypadkach na 100 pozwala znaleźć błąd, jeżeli tkwi on w mocowaniu. Sprawdziłbym bym też stałe materiałowe, tak się zachowuje model gdy np z jakichś powodów kilka elementów nie ma określonych stałytch materiałowych |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 10/28/2013 20:54 |
|
|
Dodam tylko do tego co Piotr napisał, sprawdź jednostki w jakich masz materiał i geometrię. czy przypadkiem metry z milimetrami się nie potegowały, szczególnie przy imporcie pomiędzy różnymi programami.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
diadyn
Użytkownik
Data rejestracji: 21.11.09 |
Dodane dnia 10/28/2013 21:01 |
|
|
Aby to znaleźć można spróbować zamrozić węzeł w kierunku, który wskazuje program i potem, dzięki temu, że model "się liczy", zobaczyć przy mocno powiększonych przemieszczeniach jak się zachowuje
a jak się nie liczy to wykonaj analizę modalną. W odróżnieniu od statyki nie wymaga by model był utwierdzony. Oglądając wyniki powinieneś się zorientować która część modelu nie jest przytwierdzona. |
|
Autor |
Kam
Użytkownik
Dodane dnia 10/29/2013 14:16 |
|
|
Policzyło. Tworząc model w pierwszej kolejności tworzyłem powierzchnię, następnie komendami N i E definiowałem węzły i elementy, potem wprowadzałem warunki brzegowe i obciążenie. Przy takich danych program wyświetlał wyżej opisane błędy.
Jeżeli nie ustawiłem powierzchni, a od razu przeszedłem do definicji elementów i węzłów program wykonuje obliczenia. Trochę zdziwiło mnie takie rozwiązanie, brak definicji obszaru?
|
|