Autor |
Sprawdzanie poprawności dyskretyzacji. |
Slavek
Użytkownik
Data rejestracji: 21.07.09 |
Dodane dnia 07/24/2009 07:00 |
|
|
Nie wiem czy dobry dział....
Mam pytanie odnośnie siatki. Jak sprawdzić czy model jest już prawidłowo zmeshowany i czy siatka jest dobra? Ogólne założenia znam, wiem jak ma wyglądać siatka. Ale nie wszystko można sprawdzić "na oko".
Myślałem o takim podejściu: 1. robię siatkę 2. Przykładam BCs (w dowolnym miejscu tylko by sprawdzić siatkę). 3. Uruchamiam obliczenia, jeśli nie wyskoczy bład w programie mes, to siatka jest dobra ???? -czy to dobre podejście do sprawdzenia poprawności dyskretyzacji?
SLAVEK |
|
Autor |
RE: Sprawdzanie poprawności dyskretyzacji. |
robert
Użytkownik
Data rejestracji: 22.01.09 |
Dodane dnia 07/24/2009 17:34 |
|
|
Czy model jest prawidłowo zmeshowany możesz sprawdzić w opisany przez ciebie sposób. W wielu programach są specjalistyczne narzędzia analizujące poprawność załozonej siatki np. "wolne" nie połączone węzly lub elementy nachodzące na siebie, dystorsja elementów, itp itd.
Co do tego czy siatka jest dobra tzn. czy można liczyć na wyniki zblizone do rzeczywistych - tutaj w gre wchodzi DOŚWIADCZENIE i jescze raz DOŚWIADCZENIE.
Edytowane przez robert dnia 07/24/2009 17:42 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 07/24/2009 19:16 |
|
|
Co do propozycji Slavka. Trochę tak, bardziej nie. Ale podsumujmy: tok ogólnie poprawny, z dwoma istotnymi uwagami - BC nie dowolnie, gdyż błędy siatki są tym istotniejsze i tym bardziej wpływają na wyniki im są w bardziej newralgicznych miejscach , a takimi miejscami są np. punkty podparcia - druga uwaga, sam fakt "przejścia" obliczeń nie dowodzi absolutnie poprawności siatki.
Podam taki przykład, który zawdzięczam prof Szmelterowi, mniejsze zakłócenia w modelu pozostawia dziura po elemencie niż element przekoszony!!!!
|
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 07/25/2009 21:03 |
|
|
Mnie też ciekawi ten problem. To jakieś propozycje rozwiązania tego problemu? Jest jakaś metoda (oprócz sprawdzenia współczynników "jakościowych".
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 07/27/2009 20:04 |
|
|
Sprawdzenie poprawności numerycznej: suma obciążeń=suma reakcji
Sprawdzenie zbieżności rozwiązania: nowa siatka z dwukrotnie większą ilością elementów powinna powodować zmiany poniżej ~5%
No a jednym z uznanych sposobów weryfikacji siatki jest program VERDE. Jest darmowy, jednak licencja nie pozwala mi zamieścić go w strefie download. No i problemem jest format danych w jakich wprowadza się siatkę: EXODUS II.
Niestety pomimo ambitnych założeń twórców nie stał się on powszechnym standardem chociaż podobno PATRAN go ma (nie znalazłem tylko gdzie)
Edytowane przez piotr dnia 07/28/2009 23:26 |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 07/29/2009 19:26 |
|
|
Gdzie znajdę tego VERDE? |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 07/29/2009 19:30 |
|
|
No i chyba ANSYS ICEM CFD też posiada interface do niego:
http://www.ansys.com/Products/icemcfd-interfaces/toc.htm
http://www.ansys.com/Products/icemcfd-interfaces/exodus.htm
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 07/31/2009 20:12 |
|
|
Dla Jasia:
http://www.cs.sandia.gov/capabilities/VerdeMeshVerificationSuite/index.html |
|
Autor |
Rocco
Użytkownik
Data rejestracji: 07.08.09 |
Dodane dnia 08/10/2009 12:01 |
|
|
Ja osobiscie robie to tak, jezeli nie mam narzuconej z "góry" wielkosci siatki w modelu to najpierw sprawdzam czy nic nie odlatuje dajac powiedzmy grawitacje w trzech kierunkach. Warpage, jakobian itd sprawdzam w preprcesorze przed analiza. Juz w trakcie analizy widac czy dobrze sie dobralo gestosc siatki, poprzez gradient naprezen np. W mojej "abawie" z MES nie bawiłem sie nigdy w sprawdzenie zbieżności rozwiązania, za dużo czasu na by zajęło, jeżeli model ma 800 tys elementów np. Pozdrawiam |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 08/10/2009 13:22 |
|
|
Dzięki Piotr! Fajna ta zabawka, tylko faktycznie przydałby się jakiś konwerter bo ten EXODUS II sprawia kłopoty! |
|