Autor |
Łączenie elementów z różną ilością DOF w węzłach |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 10/30/2007 20:02 |
|
|
Zastanawiam się czy przy dzisiejszych "maszynkach" CAE ktoś jeszcze pamięta o problemie łączenia elementów o różnej ilości stopni swobody w węźle. np prętów (3) i powłok (6).
Bardzo by mnie interesował przykład z takimi elementami, i z brakiem "przeniesienia" brakujących wartości na element wyższego rzędu.
Ja sam wykorzystuję tę właściwość przy pewnych modelach połączeń do "obcinania" rozchodzenia się momentu. Ale szukam przykładu , odwrotnego, w którym brak pamięci o tym problemie doprowadza do poważnego błędu. |
|
Autor |
RE: Łączenie elementów z różną ilością DOF w węzłach |
mnichv
Użytkownik
Data rejestracji: 20.03.08 |
Dodane dnia 03/22/2008 20:31 |
|
|
czesto spotykam sie z laczeniem elementow 3d i 2d w tym przypadku odbierane sa odpowiednie stopnie swobody elementom 2d....(mam przyklad w Patranie moge przeslac)
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 03/23/2008 10:55 |
|
|
A ja mam ciekawszy przykład. Tę cechę -różną ilość stopni swobody w elementach, można wykorzystać. Np. ja modeluję w ten sposób połączenia "na styk" - gdy wiadomy jest kierunek oddziaływania i liczenie "kontaktu" byłoby "na wyrost" . Np można w ten sposób modelować połączenia sworzniowe!
Co do w tym przypadku odbierane sa odpowiednie stopnie swobody elementom 2d
No cóż, to nie do końca tak. robisz w miejscu połączenia "na siłę" zerowe wartości przemieszczeń (w pewnych wariantach sił wewnętrznych) dla odpowiednich stopni swobody- to niezbyt często jest prawdą.
Edytowane przez piotr dnia 03/30/2008 20:47 |
|
Autor |
mnichv
Użytkownik
Data rejestracji: 20.03.08 |
Dodane dnia 03/23/2008 20:48 |
|
|
mozesz zrobic i umiescic przyklad modelowania polaczen sworzniowych we wspomniany przez ciebie sposob... ??
wzasadzie zle sie wyrazilem mowiac o odbieraniu stopni wsobody elementom 2d. chodzilo mi oto ze gdy laczymy elementy 2d z elementami 3d to trzeba przeniesc obroty i translacje z elementow 2d na elementy 3d ...trudno to opisac zrobie przyklad i zamieszcze bedzie prosciej nad tym podyskutowac
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 03/25/2008 21:36 |
|
|
Pomyślę, aby zrobić taki przykład i dodać go do galerii. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 04/18/2008 21:08 |
|
|
Pomyślałem i dodałem - wprawdzie nie jest to "czysty" przykład łączenia elementów o różnej ilości DOF w węźle ale idzie o zasadę jeżeli w przykładzie zastąpisz elementy tarczowe płytowymi będziesz miał to o co chodzi. |
|
Autor |
Bulbula
Użytkownik
Data rejestracji: 26.05.07 |
Dodane dnia 05/02/2008 08:37 |
|
|
W Twoim przykładzie połączenia sworzniowego ja bym coś poprawiła Mianowicie przy modelu prętowym dla prętów"ukośnych" połączyłabym je parami (poprzez oś symetrii) tak aby wynikowa siła była zgodna z kierunkiem siły w w sworzniu. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/02/2008 20:53 |
|
|
Nie zgadzam się! Siły w strefie kontaktu są albo promieniowe a styczne to tylko od tarcia. A więc przy stal-stal bez smarowania rzędu 0.1 siły nacisku!
Edytowane przez piotr dnia 05/02/2008 20:54 |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 05/28/2008 18:55 |
|
|
Moim zdaniem strefa kontaktu (vide pan Hertz) jast tak wąska, że obaj moi przedmówcy mają rację |
|