Autor |
Podział na elementy - siatka |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 02/28/2008 00:19 |
|
|
Czy znacie inne wytyczne, reguły, normy dotyczące podziału modelu na elementy, nie licząc współczynników jak jacobian, aspect ratio czy warpage ? Czy są jakieś normy dotyczące dyskretyzacji (może w konkretnych zastosowaniach ?) ?
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
RE: Podział na elementy - siatka |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/03/2008 22:18 |
|
|
Oko!!!! |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Miejscowość: WAWA
Data rejestracji: 08.06.08 |
Dodane dnia 06/08/2008 03:28 |
|
|
Na oko to chłop umarł... A coś bardziej precyzyjnego (jakieś zasady, parametry, własności???)...... |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 11/16/2008 20:31 |
|
|
Chyba najprędzej będzie to przeznaczenie modelu. Do jakich obliczeń ma służyć, Normy-prędzej praktyka, doświadczenie i zdrowy rozsądek, co nie oznacza że ich nie ma ale to raczej bedą wytyczne.
Edytowane przez dyku dnia 11/16/2008 20:32 |
|
Autor |
mnichv
Użytkownik
Data rejestracji: 20.03.08 |
Dodane dnia 11/16/2008 21:46 |
|
|
Słyszałem ze przemysł lotniczy, okrętowy i chyba samochodowy ma jakieś wytyczne. Wytyczne odnośnie przemysłu lotniczego wzięły się podobno stad ze jak zabierali się za analizy MES to każdy wynik porównywali z badaniami doświadczalnymi i dzięki temu wiedzieli jaki popełniają błąd w analizie i tak jest do dzisiejsze dnia podobno .... ale nie jestem ekspertem wiec jak jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. W branży samochodowej i okrętowej jest pewnie podobnie.
Czyli nasuwa się wniosek ze jeżeli chcesz wiedzieć czy zrobiłeś dobra siatkę to wykonaj analizę a następnie badania doświadczalne i porównaj wyniki. |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 11/17/2008 17:38 |
|
|
Tak się składa że reprezentuje okrętówke.
Każdy statek czy też okręt musi zostać poddany klasyfikacji. Jednym z elementów są obliczenia wytrzymałościowe MES.
Teraz wszystko zależy od typu statku i jakie są to obliczenia.
Może to być model globalny, strefowy lub lokalny.
Każde Towarzystwo Klasyfikacyjne ma swoje własne wymagania.
http://www.iacs.org.uk/publications/CommonRulePublications.aspx?pageid=4§ionid=2
Tutaj znajdziecie do pobrania ogólnie dostępne wymagania dotyczące masowców i zbiornikowców. Są tam też wymagania dotyczące siatki mes. Obiciążenia i warunki brzegowe to juz inna bajka.
Chętnie zapoznałbym się z takimi materiałami dotyczącymi lotnictwa i samochodów.
Edytowane przez dyku dnia 11/17/2008 17:39 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 11/17/2008 17:47 |
|
|
Kiedyś coś takiego próbowało robić UDT, ale o ile wiem, ostatecznie nic z tego nie wyszło. Co do wytycznych ogólnodostępnych to nie słyszałem . Owszem duże firmy, które stać na wykonanie kilku prototypów dopracowały się własnych wytycznych, ale nie słyszałem o ich udostępnianiu. Sytuacja w lotnictwie i okrętownictwie jest o tyle inna, że w obu tych dziedzinach są bardzo ostre wymagania bezpieczeństwa, z jednej strony, a kosztów wykonania pojedynczej sztuki(czy o statku można mówić sztuka to inna rzecz)z drugiej. Niestety sam nie jestem związany z lotnictwem ale spróbuję coś poszukać. |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 11/17/2008 18:05 |
|
|
Polecam strony Towarzystw Klasyfikacyjnych:
GL-Germanische Lloyd; niemieckie (przepisy online)
DNV; norweskie
PRS; polskie (przepisy w PDF)
jak również powpisywać hasła w google i popatrzeć na model, to daje troche rozeznania jak to powinno wyglądać.
Edytowane przez dyku dnia 11/17/2008 18:07 |
|
Autor |
iceq
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 24.11.08 |
Dodane dnia 11/24/2008 21:08 |
|
|
Praktyka zasłyszana przeze mnie dawno temu i jakiś czas pomagała jak dobierać rozmiar elementów. Potem z pomocą przyszła praktyka i na nosa. Otóż przy prostych konstrukcjach zrób siatkę jaką chcesz. Dostaniesz wynik. Zagęść siatkę dwukrotnie i sprawdź wynik. Jeżeli różnica nie przekracza 3% to obecna jest ok. Sporo zależy od geometrii. Zwłaszcza można się naciąć na koncentracjach w liniowych zadaniach. Resztę już widzę napisano |
|
Autor |
ola
Użytkownik
Data rejestracji: 13.07.08 |
Dodane dnia 11/24/2008 22:03 |
|
|
..dwukrotnie w każdym kierunku czy dwa razy więcej elementów? ;-) |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 11/24/2008 23:01 |
|
|
...chodzi o średnią wielkość elementu...
ja dodam, że metoda jest dobra ale dla "w miarę" prostych modeli. Dla złożonych pojawiają się problemy z degeneracją siatki(gdy stosujesz refinement). Wtedy lepiej meshować od nowa. |
|
Autor |
iceq
Użytkownik
Dodane dnia 11/24/2008 23:03 |
|
|
można podejść do tego z grubsza że w całym modelu, ale prawda jest taka że interesujący nas obszar rozwiązania trzeba zagęścić (koncentracje naprężeń lub duże odkształcenia lokalne w elemntach) i wystarczy tam modyfikować siatkę, pozostałe obszary w znacznie mniejszym stopniu obciążone można spokojnie pozostawić z dużym podziałem |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 11/24/2008 23:14 |
|
|
Zgadza się, ale i tak z dodatkowym podziałem należy postępować ostrożnie. Jakość siatki zagęszczonej jest zwykle znacznie gorsza niż tej, tworzonej od nowa. |
|
Autor |
iceq
Użytkownik
Dodane dnia 11/24/2008 23:56 |
|
|
Zdecydowanie tak, refajna już nie pamiętam kiedy używałem, najlepiej jest ustawić z tzw ręki rozmiar elementu wokół keypointa, linii lub powierzchni a global odpowiednio duży. Rozwiązanie takie ma również wady. Zbyt ostre kryteria rozmiaru siatki ustawione na wielu elementach np powierzchnie (zwłaszcza gdy sąsiadują ze sobą bardzo małe i duże) mogą w rezultacie doprowadzić do nieudanego procesu podziału i zabawa zaczyna się od początku. Ansys bywa czasem wyjątkowo upierdliwy pod tym względem. Nie ma chyba złotego środka. Można tylko sugerować innym pewne możliwości wyrobione na własnych doświadczeniach |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 11/25/2008 03:55 |
|
|
Widzę, że rozwinęła się ciekawa dyskusja. To jest chyba jeden z najważniejszych tematów w MES.
Może znacie literaturę lub jakieś opracowania, stronę www, gdzie temat jest szerzej opisany ?
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 11/30/2008 12:44 |
|
|
No to polecam (bardzo) wszystkim trial z wprost z Ameryki z Sandia National Laboratories a mianoiwicie program VERD, w tej chwili chyba najlepszy weryfikator siatek. Niestety ze wzgłędu na licencję nie mogę zamieścić go tutaj ale warto zjarzeć na stronę Sandia National Laboratories. A trial można pobrać stąd:
http://cubit.sandia.gov/release/VERDE
Problemem jest to. że w wersji trial program obsługuje jedyny słuszny format wejściowy EXODUSII. Ale w patranie (przynajmniej starszych wersjach jest plik pat3exo2.exe stanowiący translator formatu. |
|