Autor |
Obszary de Saint- Venant'a |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 09/17/2007 19:11 |
|
|
Czy zastanawialiście się nad wpływem zasady tytułowego Pana na Wasze obliczenia? |
|
Autor |
RE: Obszary de Saint- Venant'a |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 11/24/2007 23:03 |
|
|
Ja się nie zastanawiałem, ale wiem oczywiście że te zasady zakładają spore uproszczenia. Jednak nie wiedziałem że w MES (programy CAE) korzystają z tych uproszczeń (??). Wydaje mi się to dziwne. Natomiast w ręcznych obliczeniach - owszem, wiem że się je stosuje.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 11/25/2007 11:15 |
|
|
Zasada de Saint-Venant'a sprowadza się do jednego założenia: że sposób wprowadzenia obciążenia/utwierdzenia nie ma wpływu na zachowanie modelu. Np w belkach wszystkie funkcje są dalej piękne i gładkie, to samo w płytach i bryłach. A przecież z praktyki wiemy że gdy na stali położymy kilogram "puchu" a później ten sam kilogram wprowadzimy poprzez ostrze igły to będzie różnica! Dlatego w każdym modelu o obszarach pana S-V trzeba pamiętać. Albo inaczej, przecież siła skupiona jest pewnym IDEAŁEM matematycznym, i rozwiązanie wokół tego ideału jest też ideałem matematycznym, tym bardziej odległym od rzeczywistości im bardziej IDEAŁ jest idealny tzn im więcej tam założeń i "gładkości" tych wszystkich funkcji klasy ciągłej w n-tej pochodnej!
Edytowane przez piotr dnia 11/25/2007 11:16 |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 05/28/2008 18:59 |
|
|
To o czym piszecie to także róznica między rozwiązaniem globalnym a lokalnym! Obszary s-v to właśnie napomnienie: " rozwiązujemy globalnie" nic nie mówimy o lokalnych problemach. Przy MES trzeba uważać bo przykładając obciążenia bez chwili refleksji można dostać bzdurne wyniki. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/29/2008 21:35 |
|
|
Zgadzam się!!! Przykład: zajrzyj do moich artykułów zarówno ten o uruchamianiu modelu jak i o granicach stosowania teorii belek zawiera konkretne przykłady. |
|
Autor |
Gregory
Użytkownik
Data rejestracji: 10.03.08 |
Dodane dnia 06/20/2009 14:09 |
|
|
Tzn, że wszystko trzeba policzyć na ful? To po piszecie(w innym miejscu), że np model płytowy jest korzystniejszy niż pełny 3D? To mi się coś nie zgadza... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 06/21/2009 22:03 |
|
|
Ależ nie.Zawsze jednak trzeba zdawać sobie sprawę z konsekwencji dokonywanych wyborów. |
|
Autor |
Gregory
Użytkownik
Data rejestracji: 10.03.08 |
Dodane dnia 06/24/2009 21:13 |
|
|
No to jakie są konsekwencje, jak policzę coś dokładniej (model 3D elementy jakieś tam bryłowe) w odpowiednio dużej ilości to musi być lepsze od np przybliżenia płytowego! Po co to całe gadanie o konsekwencjach- wiadomo że kiedyś jak się miało komputer z kilkoma megabajtami i prockiem pentium II to te dywagacje miały jakiś sens ale teraz? Jak na swoim biurku mój dual Core spokojnie rozwala macierz z milionem niewiadomych w kilkanaście (no kilkadziesiąt) minut? Ktoś napisał o błędzie numerycznym ale ja mam 64 bitową Vistę (pingwina też ) więc nie sądzę abym się musiał przejmować. Ja myślę, że to po prostu zawracanie głowy. W jakimś szczególnym przypadku, dla specjalnie dobranych warunków, być może, ale w codziennej orce? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 06/25/2009 20:46 |
|
|
O jej, o tym już było! Z wielu powodów tak nie jest! jak piszesz. Ale może najważniejszy to fakt, że wprawdzie wraz ze wzrostem podziału maleje błąd metody to jednak rośnie błąd numeryczny! Ponadto elementy bryłowe wymagają doprawdy gęstego podziału by uzyskać nimi dokładność obliczeń porównywalną z płytowymi (oczywiście w modelach, które są płytowo-powłokowe) |
|
Autor |
Leonardo
Użytkownik
Data rejestracji: 22.02.11 |
Dodane dnia 02/22/2011 11:22 |
|
|
Od liczenia jest matematyka a od wiary kościoły. Kolega Gregory za bardzo "wierzy" w modele objętościowe i otrzymywane kolorowe mapki naprężeń. Opowiadanie bzdur o wzroście dokładności na operacjach zmiennoprzecinkowych z powodu 64bitowych "paczek danych" jest również z pogranicza wierzeń. Na pewno rozwój elementów 3d kiedyś spowoduje nie tylko ich upowszechnienie, ale i znaczny wzrost dokładności obliczeń (np. znaczna poprawa funkcji kształtu). Na razie to mrzonki i praktyce z wielu powodów modele powłokowe w niektórych zastosowaniach są niezastąpione lub całkowicie wystarczające. |
|