Autor |
Warunki brzegowe - rama motocykla ( Patran ) |
Oskar
Użytkownik
Data rejestracji: 23.10.17 |
Dodane dnia 10/23/2017 20:56 |
|
|
Witam chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób za modelować warunki brzegowe do ram motocykla od czego zacząć , aby dokonać późniejszej analizy wytrzymałościowej ?
Załączam zdjęcie do ramy .
https://www.pswug.info/image/news/news_640_393_2693.jpg |
|
Autor |
RE: Warunki brzegowe - rama motocykla ( Patran ) |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 10/24/2017 21:33 |
|
|
Aby zamodelować poprawnie ramę, w tym oczywiście warunki brzegowe, należy odpowiedzieć na pytanie: co chcesz wiedzieć o zachowaniu ramy, albo inaczej jakie warunki ma modelować Twój model. Jeżeli ma to być prawdziwa, pełna analiza to nie obejdzie się bez wielu warunków brzegowych. Bo inne będą przy przy jeździe na dwu kołach a inne na jednym... Inne gdy jedzie się siedząc a inne gdy stojąc. Warto też zauważyć, że warunki brzegowe nie zależą od systemu obliczeniowego (Patran). Nie da się też rozpatrywać warunków brzegowych bez obciążeń. gdyż masz tu symetrię tzn. możesz obciążenia zamienić z warunkami brzegowymi...
Motor utrzymuje równowagę dynamiczną, ale Ty się nie musisz (przynajmniej wstępnie) przejmować. Możesz ten element, który daje Ci tą równowagę, zamienić zwykłym odebraniem przemieszczenia. Ważne by sprawdzić, że reakcja w nim jest w rozwiązaniu minimalna- dodajemy go tylko po to by mieć prawidłowo uwarunkowany problem. Np zwykła jazda: podparcie pionowe (układ cylindryczny zgodny z tuleją): na węźle umieszczonym w początku układu (że tak powiem "w powietrzu") i powiązanie go równaniem z węzłami z obwodu tulei trzymającej kierownicę (warunek: równa odległość), No i na podparcie typu brak przemieszczeń na mocowaniu tylnego koła... Nie wiem czy coś z tego opisu dla Ciebie wynika... |
|
Autor |
Oskar
Użytkownik
Dodane dnia 12/07/2017 19:54 |
|
|
A mogę uzyskać pomoc dlaczego po zaprojektowaniu ramy i zapisaniu jej w formacie IGES nie mogę jej importować do programu Patran ? Po prostu nie otwiera się ona , ani nie wyskakuje żaden komunikat ? |
|
Autor |
Oskar
Użytkownik
Dodane dnia 12/07/2017 22:43 |
|
|
Ok udało mi się importować do programu , jednak ramę musiałem zmienić i wracając do tych warunków brzegowych to chciałbym najpierw zacząć od wcześniej powiedzianej zwykłej jazdy.
I trochę nie rozumiem jak z tą tuleją zrobić ? |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 12/09/2017 18:44 |
|
|
Może trochę przesadziłem, ze szczegółowością. Po prostu najpierw trzeba rozwiązać kwestię symetrycznego obciążenia ramy A więc siły od nacisku na pedały przyjmujemy tam gdzie pedały wchodzą w ramę ( daje nam to siły pionowe bez momentów bo te zerują się przez równomierny i symetryczny nacisk na pedały). warunki brzegowe zaś takie w miejscu gdzie tylny widelec podtrzymuje koło przemieszczenia pionowe + w jednym węźle poziome poprzeczne o powierzchni ramy i tak samo na tulei w którą wchodzi przedni widelec pionowe na węzłach najdalej odsuniętych od od płaszczyzny poprzecznej i jeden węzeł poziome. Nie jest to rozwiązanie optymalne ale do pierwszej przymiarki wystarczające. |
|
Autor |
Oskar
Użytkownik
Dodane dnia 01/11/2018 00:06 |
|
|
Może ktoś powiedzieć dlaczego po zadaniu obciążeń , warunków brzegowych , zrobieniu ekfiwalencji , doborze materiału , przekroju , właściwości , klikam entire model wszystko zlicza , a gdy klikam XDB jest brak odzewu nic się nie dzieje ? |
|
Autor |
czacza
Użytkownik
Data rejestracji: 31.05.14 |
Dodane dnia 01/11/2018 08:21 |
|
|
Cześć! Zupełnie nie wiem co ma przynieść kliknięcie XDB, ale jeśli napiszesz coś więcej to może uda się coś wspólnie wymyślić. Pozdrawiam |
|
Autor |
Oskar
Użytkownik
Dodane dnia 01/11/2018 19:01 |
|
|
Chodzi o to że już mam model ze wszystkimi obciążeniami itd klikam entire model i chcę aby wyskoczyły wyniki czyli XDB a potem result ale gdy klikam XDB Patran daje komunikat Attach result file , wie ktoś o co może chodzić ?
Edytowane przez Oskar dnia 01/11/2018 22:05 |
|
Autor |
marcinnn95
Użytkownik
Data rejestracji: 05.10.17 |
Dodane dnia 01/27/2018 18:23 |
|
|
Hej, jeśli nie ładuje Ci XDB to oznacza że coś źle zdefiniowałeś, np. złe warunki brzegowe, do analizy staycznej musisz odebrać 6. uruchamiając analizę w folderze gdzie Ci to liczy program zapisuje pliki tekstowe np. f06, otwórz ten plik i luknij na kody błędów, sprawdź czy w nazwie folderu nie ma Polskich znaków bo wtedy też nie czyta. Pozdro |
|
Autor |
Oskar
Użytkownik
Dodane dnia 02/18/2018 23:54 |
|
|
Mam pytanie , ponieważ chcę zrobić kilka warunków tzn. zderzenie z przeszkodą i hamowanie . I mam w patranie ramę ale nie mam tylnego wahacza , ponieważ go nie projektowałem w solidzie. Model w patranie wrzucony jest jako szkic . Zadałem już siłę grawitacji , masy od poszczególnych elementów jak silnik , bak paliwa , kierowca , przyśpieszenie , ale nie wiem jak uwzględnić teraz podpory, aby właściwie odebrać stopnie swobody.
Czy mógłby ktoś powiedzieć w jakich miejscach i jakie stopnie swobody odebrać dla przypadków ( hamowanie i zderzenie ) rama to Yamaha Super Tenere
Dzięki. |
|