Autor |
Tensometryczne pomiary sily |
CAEGuy
Użytkownik
Miejscowość: Rzeszów
Data rejestracji: 06.04.12 |
Dodane dnia 03/28/2014 06:52 |
|
|
Witam,
Z przyczyn odemnie niezależnych (jak przeoczyłem to się dopiero posypie krytyka ;-) ) muszę otworzyć wątek w jedynym skojarzonym dziale, a Pan Piotr przemyśli czy nie warto utworzyć nowej sekcji np. V&V i wątek przesunie?
A teraz wracam do tematu. Szukałem na forum i raptem znalazłem 2 wątki (a w tym 2 nie działające linki) o pomiarach tensometrami. Nie walidujecie modeli numerycznych?
Jak ktoś jest obecnie w temacie prosiłbym o kilka wartościowych linków na temat tensometrycznego pomiaru siły z obciążeniami 2D (o doświadczeniach z 3D również chętnie poczytam). Celem jest pomiar siły w płaskowniku (stop aluminium PA9) i walidacja modelu numerycznego, który jest elementem większej konstrukcji. Trafiło mi się "laboratorium", które proponuje nakleić tensometry (mało miejsca na bezpośredni pomiar siły) i wymaga zdefiniowania typu, rozłożenia i finalnie obliczenia działających w elemencie sił (może jeszcze mam za nich dobrać rodzaj kleju i wziąść odpowiedzialność za pomiary?). Zanim zrezygnuje z "laboratorium" postanowiłem przypomnieć sobie temat z waszą pomocą i może uda się jeszcze coś z tym zrobić.
Jak macie doświadczenia, podzielcie się na co przede wszystkim zwrócić uwagę i gdzie popełnia się najwięcej błędów. Poglądowy schemat wyślę do Pana Piotra (brak opcji w panelu forum) z prośbą umieszczenia go tutaj.
CAEGuy
Edytowane przez CAEGuy dnia 03/28/2014 07:19 |
|
Autor |
RE: Tensometryczne pomiary sily |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/28/2014 15:50 |
|
|
Co do wibracji i akustyki to przemyślę- brzmi ciekawie, choć jest to pierwsza prośba o to. Były wprawdzie posty na ten temat (wibroizolacja) ale mieściły się w działach forum.
Co do linków- proszę o informację gdzie są, spróbuję je aktywować.
Co do tensometrii (oporowej?) to podstawy, podstaw są np. tu:
http://limba.wil.pk.edu.pl/~az/lab/tens_elektr.pdf
ale takich podstawowych materiałów jest zatrzęsienie. Pytanie jak głęboko chcesz wnikać?
Całkiem sensowną jest pozycja :
Zygmunt Roliński: Tensometria oporowa : podstawy teoretyczne i przykłady zastosowań WNT 1981 ISBN: 9788320402704 (nie wiem czy jest późniejsze wydanie) |
|
Autor |
CAEGuy
Użytkownik
Dodane dnia 03/28/2014 17:20 |
|
|
Z V&V miałem na myśli Verification & Validation. Możemy zmienić na W&W ;-) Za link dziękuję, a jak zaglądniesz na maila i dodasz tutaj wysłany przeze mnie schemat to powinno się wszystko wyjaśnić. Nie chcę wnikać zbyt głeboko, w zasadzie interesuje mnie tylko wyznaczenie siły i ogólne doświadczenia z waszej działalności eksperymentalnej przy walidacji modelów MES. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 04/01/2014 17:28 |
|
|
Tak to jest jak się jest okularnikiem "w pół drogi" tzn na jedne okulary juz za późno na drugie za wcześnie przeczytałem V&A... mea culpa
Nie dostałem schematu... (najlepiej zamieszczać tutaj fotki umieszczone na jakichś darmowych serwerach plików), PIlnując tylko rzodzielczości - żeby nie przekraczała 700 px "w szerz" |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 04/02/2014 19:44 |
|
|
oto schemat CAEGuy'a:
myślę, że przydałoby się kilka słów komentarza od autora
Edytowane przez piotr dnia 04/02/2014 19:45 |
|
Autor |
CAEGuy
Użytkownik
Dodane dnia 04/06/2014 15:01 |
|
|
Dzięki za uzupełnienie wątku schematem. Jako komentarz mogę dodać, że wysłałem dużo mniejszy ;-) Może warto zastanowić się nad autoryzowanym panelem dodawania plików na forum. W przypadku gdy darmowy serwer przestanie funkcjonować treści wątków będą trochę niekompletne. A do tematu w zasadzie wszystko napisałem poprzednim razem. Celem był dobór typu czujnika (-ów) tensometrycznego, ich rozłożenia/pozycji i z otrzymanych danych doświadczalnych obliczenia siły F działającej w kierunku -Y na 3mm blachę 50 x 100mm jak również ogólna wymiana doświadczeń w temacie.
Zastanawiam się również nad poprawnością nazwy działu i czy model można "weryfikować badaniami". Poprawnośćią modelu w odniesieniu do badań eksperymentalnych zajmuje się walidacja. |
|
Autor |
CAEGuy
Użytkownik
Dodane dnia 04/24/2014 20:55 |
|
|
Uzupełniłem schemat, może teraz pójdzie z górki. Jak nie to pytać, pytać, pytać ...
http://postimg.org/image/awyb1e3fl/
Widzimy dwa jednokierunkowe tensometry T1/T2 (2 inne na takich samych pozycjach po drugiej stronie do kompensacji temperatury i zginania). Siła F pochodzi od analizowanej konstrukcji (2) i jest przenoszona przez nie przedstawiony łącznik na badany element (1).
Jak wyznaczamy siłę? Uśredniamy wyniki odkształceń z 4 tensometrów, obliczamy z przekroju niebieską siłę i przez kąt czerwoną? Jakies wskazówki do realizacji i ewentualnych problemów przy takim rozłożeniu tensometrów?
Edytowane przez piotr dnia 04/30/2014 16:09 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 04/28/2014 18:43 |
|
|
Chyba jednak nie rozumiem schematu.
Czy tensometry są naklejone na tej ściance jak na rysunku?
Jeżeli pyt pierwsze: tak to poco dwa tensometry?
Czy siła F ma stały kierunek?
Czy siła F jest (na tym niewidocznym łączniku) tak jak narysowano, dokładnie w środku klocka?
Jakie zginanie kompensuje tensometr " z tyłu"?
|
|
Autor |
CAEGuy
Użytkownik
Dodane dnia 04/29/2014 00:33 |
|
|
1. Schemat przedstawia czujniki naklejone na powierzchni XY.
2. Siła F działa dokładnie w środku, ciągnąc płaskownik zaczepiony w jego osi symetrii w dół (Y) rozciągając i zginając badany element.
3. Dwa tensometry na ściance: tak aby złapać różne znaki odkształcenia (+/-)
4. Tensometry na tylnej ściance, tu jest pytanie czy potrzebne (kontrola nieprzewidzianego = z założenia nieistniejącego odkształcenia poza płaszczyznę XY)
Chodzi oczywiście o jak najprostszy/niezbędny/niezawodny układ, jak masz pomysł na zmianę (również typu tensometrów) chętnie skorzystam z rady. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/16/2014 20:42 |
|
|
...Celem jest pomiar siły w płaskowniku (stop aluminium PA9) i walidacja modelu numerycznego...
Pomiar siły:
Pytanie brzmi czy jest to konstrukcja jednokrotna czy wyrób wielokrotny.
W tym pierwszym przypadku, Twoje podejście jest do zaakceptowania. Choć może lepiej by było nakleić tensometr na tej wąskiej ściance.
drugim przypadki kluczem do sukcesu nie są tensometry (paradoksalnie) ale element do którego są przyklejane: musi być odprężony, b. dokładnie wykonany, i niezwykle starannie przyklejony tensometr, ale wystarczy tylko jeden - ważne tylko by go wyskalować. Miejsce naklejenia: jak najdalej od miejsc spawanych
Walidacja modelu:
Z mojego doświadczenia wynika jasno, że jedyny rozsądny sposób to rozety. |
|