Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Dzień Dobry. Potrzebuję pomocy z programem Femap. Zaimportowałem wieże do programu, zdefiniowałem materiał, i każdy z kątowników wieży, niestety nie wiem jak ułożyć kątowniki w przestrzeni żeby długość krawężników wieży, była zgodna z osią Z, a ramiona kątowników z osiami X i Y .Niestety nie wiem jak dodać zdjęcie na forum bo bym dodał.
Zdjęcie możesz wrzucić na jakąś stronę z hostingiem (np. Imgur) a potem wstawić tu link do niego. Zdecydowanie przydałby się obrazek żeby lepiej zrozumieć o co dokładnie chodzi.
Na razie napiszę tak ogólnie. Domyślam się, że używasz elementów belkowych i masz problem nie z ustawieniem całego modelu w globalnym układzie współrzędnych tylko z orientacją przekrojów belek. Nie pracuję w Femapie, ale istotne tu są lokalne kierunki belek, a zwłaszcza kierunek normalny. Sprawdź w dokumentacji jak są oznaczone te lokalne kierunki a potem definiując przekrój upewnij się, że jest on odpowiednio zorientowany (dla tych standardowych profili zwykle jest w programie obrazek z zaznaczonymi osiami).