Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Nie wiem, czy to odpowiedni dział, ze względu na użycie metody numerycznej innej niż MES, ale chyba warto spróbować.
Jestem w trakcie pisanie swojej pracy magisterskiej i niestety utknąłem, promotor jest na urlopie, a trochę zależy mi na czasie.
Modeluję przepływ ciepła 1D w stanie ustalonym w schemacie jawnym przez kilka warstw za pomocą metody różnic skończonych.
Samo rozwiązanie numeryczne będę realizował w Scilabie, oskryptowanie tam równań to dla mnie nie problem, jednak ułożenie równań Poissona dla kilku warunków brzegowych (m. in wymiana ciepła z otoczeniem i idealny kontakt na granicy warstw) stanowi dla mnie póki co barierę nie do przeskoczenia. Na tą chwilę mam działające skrypty z przepływem przez jedną warstwę z zadaną temperaturą na jednym brzegu i wymieniającą ciepło z otoczeniem na drugim, a to niestety o dużo za mało.
Najbardziej zależałoby mi na osobistej konsultacji z kimś ze śląska, ale w razie braku takich osób może to być również pomoc online, kwoty do dogadania już prywatnie.
Jeżeli uważacie, że możecie mi pomóc via forum, to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu i podzielę się szczegółami i tym co już mam.
Łączę pozdrowienia
Autor
RE: [SZUKAM] Odpłatna pomoc z modelowaniem przepływu ciepła za pomocą metody różnic skończonych (MRS
RMT4 :m . Kompozyty ;^ Nie wiem czy Layery (warstwy) da sie zasymulować w Scilab'ie, w kazdym razie najprosciej przez iteracje, natomiast po odpowiednim zapytaniu wujka google sa materiały jak to zrobic matematycznie (layery) za pomoca bodajrze przekształcen całkowych.
Pozdrawiam studentów!
:#
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.