Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
chciałbym poznać podstawy modelowania kontaktu. Wiem, że niezależnie od programu można wyróżnić 3 podstawowe typy:
- bonded - powierzchnie są od początku złączone i nie mogą się rozdzielić
- frictional - powierzchnie mogą się rozdzielić lub ślizgać z tarciem
- frictionless - powierzchnie mogą się rozdzielić lub ślizgać bez tarcia
Ale mam kilka pytań w tej kwestii i będę bardzo wdzięczny za odpowiedź na nie:
1) Co zrobić w sytuacji gdy na początku powierzchnie są rozdzielone (np. uderzenie pocisku w płytę) ?
2) Jakiego kontaktu użyć analizując połączenie gwintowe ? Tutaj jest automatyczny typ bonded: https://www.youtube.com/watch?v=p1GcedxmnlI
Czy to nie błąd ?
3) Co ze ściskaną sprężyną ? Trzeba zadać kontakt na zwoje, które mogą się zetknąć podczas analizy żeby nie przeniknęły przez siebie ? Jeśli tak to jakie ?
4) Spotkałem się z opinią, że kontakt należy zadawać głównie wtedy gdy interesują nas dokładne naprężenia w jego strefie. Ale domyślam się, że to nie prawda skoro typ kontakty wpływa na zachowanie modelu (czy powierzchnie przez siebie przenikną lub czy się rozdzielą) ?
To chyba nie temat na post, tylko na książkę, zwłaszcza, że sprawa kontaktu jest trochę bardziej skomplikowana niż to opisujesz. Odnosisz się (mimo zastrzeżenia) do konkretnego programu. Ale odpowiem tylko na jedno zastrzeżenie, czy trzeba używać kontaktu w przypadku sprężyny (i znowu to trochę zależy od używanego programu) ale jeżeli Twój program pozwala wprowadzać nierówności, to tak jest lepiej (czytaj szybciej). Ponadto wszystko sprowadza się do elementów kontaktowych
I tak na marginesie, opisujesz sposób wprowadzenia elementów kontaktowych do modelu w preprocesorze, bo w nim często nie widać tego prostego faktu, że kontakt jest rodzajem elementu, najczęściej jednowęzłowego, choć i dwuwęzłowych się używa
Ja wiem, że to bardzo obszerny i trudny temat pod względem algorytmów i słyszałem już o elementach kontaktowych, ale mnie interesują tylko zupełne podstawy - samo wybieranie typu kontaktu. W niektórych programach jest to bardzo uproszczone. Np. w Inventorze albo SolidWorks, ponieważ nie są to programy stricte do MES, kontakt kontakt wprowadza się bardzo łatwo - program automatycznie zadaje typ bonded i można edytować daną parę zmieniają typ np. na separation.
W programie, z którego ja korzystam jest to mniej wygodne - trzeba wszystko ustawić ręcznie i wybrać metodę - augmented lagrangian albo penalty. Myślałem, że podział na te 3 typy, które wymieniłem w pierwszym poście jest w miarę uniwersalny (bonded często się spotyka a tarcie i bez tarcia to też tak ogólnie określone).
Przyjmijmy, że mówimy o takim uproszczonym modelowaniu kontaktu jak w Inventorze czy SW. Najbardziej mnie interesuje analiza zderzenia. Jaki kontakt powinno się wybrać w tym przypadku ? A jaki modelując połączenie gwintowe jak na filmiku ?
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc