Autor |
Określenie nośności granicznej - jakie kryterium? |
czoobs
Użytkownik
Data rejestracji: 01.04.10 |
Dodane dnia 05/21/2012 10:46 |
|
|
Cześć wszystkim, wykonałem analizę rozciagania ogniwa łańcuchowego (static structural) z uwzględnieniem plastyczności. Moje podejście oparte było na wymuszeniu kinematycznym i zamodelowaniu dwóch ogniw (patrz dołączony rysunek). Rm materialu wynosi 1300 MPa, Re 1150 MPa. W analizie wykorzystałem dwuliniowy model usztywnienia plastycznego.
Nie jestem pewien jak interpretować wyniki, na jednym z ogniw pojawiła się strefa, w której naprężenia są większe od Rm. Zastanawiam się czy jako kryterium zniszczenia mogę przyjąć, że naprężenia większe od Rm muszą być w całym przekroju aby stwierdzić całkowitą utratę spójności, czy pojawienie się takiej strefy nawet na małym obszarze już właściwie świadczy o zniszczeniu?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Wojtek

Shot at 2012-05-21

Shot at 2012-05-21
Edytowane przez czoobs dnia 05/21/2012 10:52 |
|
Autor |
RE: Określenie nośności granicznej - jakie kryterium? |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05/21/2012 11:07 |
|
|
Wyróżniamy dwa zasadnicze rodzaje stanów granicznych: nośności oraz użytkowalności.
Interpretacja będzie zależała m.in od kryterium.
No ale przede wszystkim od prawdziwej charakterystyki materiału. Generalnie przekroczenie Rm kładzie sprawę. |
|
Autor |
czoobs
Użytkownik
Dodane dnia 05/21/2012 13:35 |
|
|
A co w przypadku, gdy celem jest określenie maksymalnej siły zrywającej tak aby porównać z testem fizycznym? Posiadam wykres rozciągania próbki wyciętej z takiego ogniwa, i po osiągnięciu Rm, przemieszczenie rejestrowane jest jeszcze duuuużo dalej zanim następuje zerwanie. Czy w statycznej analizie strukturalnej jest to możliwe do określenia, czy tutaj wchodzi już w grę mechanika pęknięć i modelowanie cracków? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05/21/2012 16:09 |
|
|
Rm jest tak naprawdę kresem nośności materiału co się więc stanie gdy go osiągniesz w części przekroju? Możesz potraktować to jakby w tym momencie zaczęła tam ziać wyrwa. Ty zaś masz przekroczenie znaczne tzn. że część energii odkształcenia odbiera w tej chwili niezasadnie twój model biliniowy. Powyżej Rm powinieneś mieć pełne uplastycznienie - materiał już nie kumuluje energii odkształcenia. Ta nadmiarowa część energii przejdzie na fragment, który w tej chwili jest poniżej Rm i zapewne podniesie go powyżej tej granicy itd...
Wniosek: policzyć model uwzględniając uplastycznienie. |
|
Autor |
czoobs
Użytkownik
Dodane dnia 05/21/2012 17:38 |
|
|
Dzięki za fachową odpowiedź! Powalczę z tym jeszcze. |
|