Autor |
Modelowanie przeplywu zywic w kompozytach poliestrowo szklanych metoda infuzji |
Zeyer
Użytkownik
Data rejestracji: 01.10.12 |
Dodane dnia 10/06/2012 16:49 |
|
|
Witam,
Tak jak w temacie mam pydanie dotyczace modelowania przeplywu zywicy w strukturze kompozytowej z wloknem szklanym. Dotychczas uzywam jednego z istniejacych programow i chcialbym wiedziec jak napisac nowy ulepszony program do analiz tego typu rozwiazan.
Co jest potrzebne zeby taki program napisac i jakie kompetencje programisty sa konieczne. Sam posiadam duze doswiadczenie w wykonywaniu symulacji i implementacji tego typu struktur ale nie wiem jak zabrac sie do tematu napisania nowego programu?
Czy sa jakies firmy ktorym mozna zlecic napisanie programu gdzie ja moglbym dostarczyc wymogi i takze process weryfikacji?
Pozdrawiam.
Lukasz
Edytowane przez Zeyer dnia 10/06/2012 16:50 |
|
Autor |
RE: Modelowanie przeplywu zywic w kompozytach poliestrowo szklanych metoda infuzji |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 10/08/2012 11:19 |
|
|
Oj. oj! Minęły już chyba czasy gdy można było coś takiego pisać samodzielnie. By zrobić to dobrze jest to bowiem bardzo trudne.
Oczywiście odpowiedź ostateczna zależy od tego jak ten program ma modelować opisywane przez Ciebie zjawiska (głównie stopień uproszczeń). Ale abstrahując od problemów z numeryką, ze stabilnością algorytmu, wystarczy zastanowić się nad samym modułem wprowadzania danych i wyprowadzania wyników- to gigant! W swoim czasie napisałem pre i post procesor do systemu SAP4 oparty o generowanie grafiki przez AutoCAD (przełom lat 80 i 90-tych XX wieku) Wyszło tego około 50 tysięcy linii kodu i ok. roku pracy, a nie był to jakiś super bajer, umożliwiał budowanie modeli o wielkości ok 2000 elementów i 3000 węzłów (limitem tak naprawdę były możliwości ówczesnego Autocad'a).
Co do możliwości zlecenia...pewnie, że tak! Znajdzie się nawet sporo firm tym zainteresowanym ale trzeba być przygotowanym na niebagatelne koszty. Sumy nie podam bo silnie zależy od wymagań stawianych temu oprogramowaniu, jednakże nie są to raczej (chyba, że chodzi o jakiś bardzo uproszczony model) ani tysiące, ani dziesiątki tysięcy złotych. (Cena zależy również od możliwości pozyskania więcej niż jednego klienta)
Można by też tym zainteresować jakąś uczelnię. Gdyby udało się zdobyć grant, byłoby być może do zrobienia i to bez kosztów. Jednakże znając uczelniane realia powiem, że nie byłoby to szybko.
Napisz coś bliższego o Twoich wymaganiach to może dam bardziej konkretną odpowiedź.
|
|
Autor |
RE: Modelowanie przeplywu zywic w kompozytach poliestrowo szklanych metoda infuzji |
Zeyer
Użytkownik
Dodane dnia 10/18/2012 10:34 |
|
|
Wymagania sa dosc zlozone i chodzi bardziej o uproszczenie obecnej metody budowania modelu importowego do finalnego programu.
Process ten wyglada tak:
1. Plik *.dat jest importowany z programu definiujacego strukture, ilosc warstw szkla, ich polozenie, itd.
2.Wezly sa zaimportowane do modelu w programie MSC patran.
3. Plk importowany jest do programu finalnego.
Kilka krokow pomiedzy jak manulane wpisywanie wlasciwosci przepuszczalnych materialow itd.
Nowy process:
1. Baza danych z wlasciwosciami kazdej warstwy wlokna szklanego moglaby byc zaimportowana do programu CAD w 3D.
2. Nowy program bylby w stanie wykorzystac polaczenie modelu 3D np. z NX i wlasciwosci materialow z bazy danych + niektore wlasciwosci procesu ktore mozna juz wprowadzic w docelowym programie, takie jak lepkosc zywicy, wartosc podcisnienia i cisnienia wtrysku.
Nie wiem czy cos takiego da sie zrobic ale np. PAM-RTM jest przykladem programu jaki chcialbym posiadac i zlecic napisanie jakiejs grupie lub firmie.
Ma to jakis sens? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 10/18/2012 16:03 |
|
|
No to proste pytanie: ile kosztuje PAM -RTM? |
|
Autor |
Zeyer
Użytkownik
Dodane dnia 10/20/2012 12:25 |
|
|
Za duzo. Czy sa jakies firmy ktore pisza takie programy? Nawet jesli cena jest wyzsza niz licencja pam-rtm, mozna zbudowac in-house produkt i uaktualniac go do wlasnych potrzeb.
Pytanie o firmy jest powazne. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 10/22/2012 21:51 |
|
|
Są takie firmy, sam mam taką. Ale koszty... policz proszę: powiedzmy dwóch programistów + człowiek merytoryczny to lekko licząc ok 20 tyś PLN na miesiąc,( 4000 na rękę dla programisty!) (trochę taniej na zlecenie) a napisanie takiego softu to dla takiej trójki co najmniej dwa, trzy miesiące pracy (moim zdaniem niedoszacowane, ale ciągle nie do końca rozumiem co konkretnie trzeba zrobić) czyli co najmniej 15 tyś $ i będziesz miał wersję beta....
Co do potencjalnej sprzedaży to na ile szacujesz rynek polski... 3- 4 licencje? A marketing .. też kosztuje.
oim zdaniem tak specjalistyczny soft jest opłacalny tylko gdy , podobnie jak PAM-RTM jest elementem większej całości.
|
|
Autor |
broniar
Użytkownik
Data rejestracji: 12.04.08 |
Dodane dnia 10/26/2012 22:38 |
|
|
Jako alternatywę może podam jeszcze polyworx-nastawiony raczej na przemysł stoczniowy. I generalnie samo napisanie programu to jedna sprawa-trzeba go jeszcze zwalidować. Badania labolatoryjne to kolejne koszty i czas. No i trzeba mieć zaplecze. Dlatego tego typu oprogramowania nie ma dużo na rynku. Dodatkowo jeśli chciałoby się sukcesywnie dodawać nowe funkcjonalności i uaktualniać metody numeryczne to trzeba trzymać zespół. Wydaje mi się, że w Polsce jak się chce rowijać tego typu rzeczy to należy wejść w konszachty z Uczelniami i może ufundować stypendium dla zdolnego doktoranta. wtedy wszyscy byliby zadowoleni :) Pozdrawiam! Kuba |
|