Autor |
Jak dodać przekrój w Nastran ? |
tombar
Użytkownik
Data rejestracji: 12.12.11 |
Dodane dnia 12/14/2011 16:42 |
|
|
Jak dodać przekrój w narysowanym projekcie w Nastran? Narysowałem belkę z utwierdzeniem i siłami na końcu i po środku. Dodałem materiał. Teraz chciałbym dodać przekrój, ale nie wiem jak to zrobić. Tzn. jak dodać to wiem Property/Add i tam wybieram 1D/2D/3D tylko jak wybiorę przekrój i zaakcpetuję to z boku pokazuje się Not Used czyli że nie jest użyta i nie wiem jak wykonać przekrój tak żeby był użyty dla narysowanej belki. Z góry dziekuję za odpowiedź |
|
Autor |
RE: Jak dodać przekrój w Nastran ? |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 12/14/2011 18:51 |
|
|
Więc tak od początku najpierw odpowiedz na pytania:
1) Sądzę, że wykonujesz model 1D, prawda?
2) Narysowałeś belkę... a czy podzieliłeś ją na elementy skończone?
3) żeby konkretnie odpowiedzieć musimy również znać dokładnie z czego korzystasz? (Z tego co wiem w Polsce są dostępne co najmniej trzy mutacje nastrana, a ogółem to wiem o pięciu) |
|
Autor |
tombar
Użytkownik
Dodane dnia 12/14/2011 19:57 |
|
|
Już doszedłem jak dodać przekrój, ale z góry dziękuję za pomoc :) |
|
Autor |
tombar
Użytkownik
Dodane dnia 12/14/2011 20:05 |
|
|
A wie ktoś może jak dodać podporę nieprzesuwna w Nastranie Fx ? Stworzyłem projekt belki i z jednej strony dodałem utwierdzenie a z drugiej chciałbym dodać podporę nieprzesuwną tylko nie bardzo wiem jak. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 12/15/2011 19:12 |
|
|
Poszukałbym w drzewku własności lub w menu tam gdzie są Boundary Condition. Wybrał opcję Constraint. I w okienku, które się pojawi zaznaczył (w polu DOF) te kierunki przemieszczeń (przypominam masz:trzy translacyjne trzy rotacyjne), które cię interesują, tzn. zaznaczasz te, które chcesz odebrać!. Oczywiście przedtem trzeba nadać jakąś nazwę temu zbiorowi warunków (BCset) i wybrać jakich węzłów dotyczy. Kliknąć na dole po lewej w ikonkę wizualizacji i zakończyc guziczkiem OK! |
|
Autor |
karbra
Użytkownik
Data rejestracji: 05.01.12 |
Dodane dnia 01/05/2012 11:38 |
|
|
Witam.
Jak dodać usztywnienia na blasze w Femapie?
Stowrzyłem blachę, nadałem jej atrybuty: grubość, rodzaj materiału oraz stoworzyłem siatkę,
chciałbym dodać na niej usztywnienia pionowe ale nie wiem jak?
|
|
Autor |
Leonardo
Użytkownik
Data rejestracji: 22.02.11 |
Dodane dnia 01/05/2012 15:55 |
|
|
1. Aby nadać podpory trzeba "uzupełnić" drzewko constraints. Podparcie można zadać bezpośrednio na linii krawędziowej lub na węzłach tej linii.
2. Pozostałych zainteresowanych informuję, że w sieci można znaleźć pdf-y z manuala producenta Femapa, również z częścią zatytułowaną Examples, gdzie dosyć łopatologicznie podane są procedury budowania modeli w Femapie. Poza tym funkcjouje również w sieci podręcznik Student guide dla Femapa, formalnie chyba do wersji 10.1 choć pojedyncze rozdziały do wersji 10.2 widziałem na "skośnookich" stronach.
3. Przyznam, że jak czytam, że facet buduje model MES w Femapie (ANSYSie, ABAQUSie) belki JEDNOPRZęSŁOWEJ to doznaję "naciągnięcia" przepony. Aspiracje polskich naukowców zdecydowanie nie odpowiadają poziomowi prowadzonych przez nich zajęć. A modele 1d w Femapie/Nastranie to całkowite nieporozumienie. Funkcje kształtu i ich całkowanie jest takie, że wymaga dla uzyskania w miarę sensownych wyników podziału prostej belki na 10 kawałków. Brak krzywoliniowych wykresów sił wewnętrznych to przecież nie tylko formalizm. Dlatego bardzo chętnie wysłucham opinii użytkowników Abaqusa i Ansysa czy w tych systemach również elementy prętowe są tak "kulawo" potraktowane.
Pzdr |
|