Autor |
Zgniot uszczelki gumowej |
mldr
Użytkownik
Data rejestracji: 12.11.11 |
Dodane dnia 11/12/2011 17:35 |
|
|
Witam
Mam wielką prośbę. Poszukuję informacji czy są (a jak tak to jakie) programy umożliwiające zasymulowanie uszczelki (takiej jak np. w oknie) podczas zgniatania. Oczywiście można to wszystko zrobić przy pomocy Ansysa itp. poszukiwałbym bym jednak coś "lżejszego" i najlepiej darmowego.
Informacje jakie chciałbym wyciągnąć to:
1. Zachowanie podczas zgniatania (pracy) czyli jaki w efekcie uzyskany zostanie kształt.
2. Wykres siła zgniotu / przemieszczenie i siła zgniotu / naprężenie.
Pkt 1. Jest priorytetem, 2 byłoby miło.
Dodam, że wyniki nie musiałyby być perfekcyjne. Raczej chodzi o narzędzie, które pomogłoby podczas projektowania. Na obecną chwilę wygląda to tak, że kształt zaproponowany przeze mnie idzie do producenta, ten wykonuje analize i przesyła ją do mnie, ja na tej podstawie robię poprawki aż do uzyskania pożądanego efektu. Ciągnie się to jednak niemiłosiernie, co i mnie, i producenta potrafi zirytować. Dlatego chciałbym znaleźć coś co mnie samemu pomogłoby uzyskać pożądany "twór", a producent jako ekspert potwierdzałby i ewentualnie uzupełniał o informacje jak w pkt. 2. |
|
Autor |
RE: Zgniot uszczelki gumowej |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 11/13/2011 14:57 |
|
|
Witam,
Każdy program, w którym jest w stanie symulować materiał hiper-sprężysty (?) i kontakty.
Co do darmowych, proponuje zaznajomić się z działem download: http://feazone.org//downloads.php?cat_id=1. Chociaż może koledzy dorzucą konkretniejsze propozycje oprogramowania.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 11/14/2011 17:55 |
|
|
Jak zgrubnie, to wystarczy geometryczna nieliniowość. |
|
Autor |
mldr
Użytkownik
Dodane dnia 11/14/2011 19:50 |
|
|
sądzę, że jak najbardziej. i to 2D. przeglądam programy, trochę to jednak zajmie zanim przekopie się przez informacje dlatego będę bardzo wdzięczny za sugestie ;]
a tu prezentacja "wzoru" ;] http://www.savatech.eu/virtual-development-of-gaskets.html . |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 11/14/2011 23:03 |
|
|
calculix +gmesh |
|
Autor |
mldr
Użytkownik
Dodane dnia 11/16/2011 21:00 |
|
|
dzieki, sciagam. mam kociol, wiec troche potrwa zanim sie zajme tym na porzadnie, ale postaram sie tu zagladac regularnie i dzielic spostrzezeniami i problemami ;]
pzdr |
|