Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Witam. Chciałbym wykonać symulacje wstępnego sprężania narzędzia w pierścieniu ściskającym
wyglądać miało by to podobnie jak
http://www.strecon.com/technologies/stripwound-container/
Die insert jest to narzędzie główne które styka się z kształtowanym metalem (proces kucia)
Chciałbym wykonać wpierw symulacje sprężenia narzędzia w pierścieniu ściskającym a następnie złożenie narzędzia głównego i pierścienia ściskającego wykorzystać w symulacji kucia. W związku z tym czy ktoś mógłby polecić najbardziej odpowiedni tutorial do tego typu symulacji ?
https://www.youtube.com/watch?v=lE5TChFXArk&t=298s czy ten tutorial jest wystarczający ?
Autor
RE: WSTĘPNE NAPRĘZENIA ŚCISKAJĄCE/SHRINK FIT ABAQUS
W Abaqusie interference fit jest jedną z opcji kontaktu, a właściwie jednym ze sposobów wychodzenia z początkowych penetracji. Drugi to strain-free adjustment, czyli bezodkształceniowe dociąganie węzłów. To który z tych sposobów jest domyślny zależy od solvera (Standard/Explicit) i rodzaju kontaktu (pary/general contact). Pamiętaj, że ą też różnice w poszczególnych wersjach (np. wsparcie dla interference fit w Explicit dodano dopiero w wersji 2020). Sama definicja pasowania skurczowego w Abaqusie jest prosta, o ile nie korzystasz z zaawansowanych opcji, takich jak wycofywanie się z początkowej penetracji zgodnie z zadaną amplitudą czy ręczne wskazywanie kierunku.
Tutoriale z tego kanału są jednymi z najlepszych na temat Abaqusa, więc powinno to być wystarczające (plus rozdziały w dokumentacji na temat modelowania interference fit).
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.