Autor |
Problem z importem plików do Patrana |
Solid-ny amator
Użytkownik
Data rejestracji: 21.04.19 |
Dodane dnia 04/21/2019 14:26 |
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
Mam problem z importem plików CADowskich do Patrana 2018 (w wersji studenckiej, jeśli ma to znaczenie). Plików w normalnych rozszerzeniach SolidWorksa nie obsługuje (a przynajmniej tak twierdzi w wyświetlanej odpowiedzi), przy STEPie wypluwa w Command Output "Error executing subprogram. Reason (errno) = 2. No such file or directory". Gdy próbuję jako parasolid, niby wszystko importuje, ale... ekran jest pusty, nie ma obiektów, które niby wczytał. Co robić? Szukałam wszędzie, gdzie się dało. Ktoś gdzieś pisał o edycji pliku konfiguracyjnego, ale to dotyczyło wersji 2010, więc dużo mogło się zmienić, poza tym z informatyki jestem dość cienka i nie wiem dokładnie, co wpisać i w jakim konkretnie miejscu. Możecie mi pomóc? |
|
Autor |
RE: Problem z importem plików do Patrana |
BE-FEA
Użytkownik
Data rejestracji: 01.12.17 |
Dodane dnia 04/21/2019 16:59 |
|
|
Może coś się źle zainstalowało albo model CAD jest uszkodzony (lub wykonany w nowszym programie niż posiadana wersja Patrana). Spróbuj też z innymi formatami, np. IGES. Testowo możesz pobrać cokolwiek z grabcada i zobaczyć czy Patran to wczytuje. |
|
Autor |
Solid-ny amator
Użytkownik
Dodane dnia 04/22/2019 00:48 |
|
|
IGESu też nie umie wczytać, sprawdzałam na banalnym, specjalnie zrobionym modelu, którego nie da się zepsuć. Używam SolidWorksa 2017, więc nie może być problemu z niekompatybilnością wersji. W sumie zapomniałam powiedzieć, ale dziś za każdym razem, gdy otwieram Patrana, wyświetla mi się komunikat: "Error opening file patran. File Already Exists", choć przecież zamykałam normalnie. Gdy na próbę chciałam otworzyć inny plik, który wcześniej budowałam i analizowałam w Patranie, w Command Output wyskakuje: "The current working directory has been changed to the database location shown". Nic nie zmieniałam w pliku ani jego lokalizacji. Powinnam zainstalować program na nowo?
Edytowane przez Solid-ny amator dnia 04/22/2019 00:55 |
|
Autor |
BE-FEA
Użytkownik
Dodane dnia 04/22/2019 16:43 |
|
|
Spróbuj tego: http://mscnastrannovice.blogspot.com/2013/02/error-reported-from-application-session.html
Jak nie pomoże, przeinstaluj program z uprawnieniami administratora i wyłączając na ten czas antywirusa. |
|
Autor |
Solid-ny amator
Użytkownik
Dodane dnia 04/23/2019 16:11 |
|
|
Próbowałam zainstalować ponownie. Utknęłam na:
"Specify the path to the Pro/ENGINEER bath file (proe1.bat) to be used when invoking direct Pro/E imports."
Domyślna ścieżka to
C:\Program Files\proeWildfire 4.0\bin
niestety wyskakuje komunikat: "Specified directory does not contain a valid proe1.bat bath file. Would you like to continue without specifying a Pro/E installation?". Próbowałam też wprowadzić ścieżkę taką, jak a jest w instrukcji, czyli
C:\Program Files\proeWildfire 4.0
Dalej nie działa. Co powinnam wpisać? Mam jeden dysk, więc na pewno nie jest to kwestia litery na początku ;)
Edytowane przez piotr dnia 04/29/2019 22:14 |
|
Autor |
BE-FEA
Użytkownik
Dodane dnia 04/23/2019 19:26 |
|
|
Najlepiej wyczyścić wszystkie pliki pozostałe po dezinstalacji programu i spróbować jeszcze raz instalacji pomijając ten komponent, o którym mowa. Dotyczy on importu z Pro/E, więc nie powinno być problemu jeśli się będzie kontynuowało instalację bez niego. Chyba, że oprócz niego jest też problem ze składnikami odpowiadającymi za import w innych formatach (co by wyjaśniało pierwotny problem z programem). |
|
Autor |
Solid-ny amator
Użytkownik
Dodane dnia 04/23/2019 23:35 |
|
|
@BE-FEA Bardzo dziękuję za pomoc! Niestety mogę importować tylko parasolidy, ale lepsze to, niż nic. Pewnie ten Pro\E do czegoś służy... albo wersja studencka ma jakieś dziwne ograniczenia. Ważne, że jakoś działa! |
|