Autor |
Analiza wytrzymałościowa ceownika |
Wnuku
Użytkownik
Data rejestracji: 05.09.16 |
Dodane dnia 09/05/2016 06:58 |
|
|
Witam,
Przeprowadzałem analizę wytrzymałościową elementu przypominającego ceownik w środowisku Patran/Nastran, jednak mam problem z obliczeniem go metodą analityczną. Ceownik jest postawiony na nożkach i obciążony od góry siłą ściskającą - czy zasadnym jest, aby rozbić element na belkę zginaną (górną) i wybaczane nóżki, czy jednak metoda powinna być inna?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam |
|
Autor |
RE: Analiza wytrzymałościowa ceownika |
macieksl
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 09.11.15 |
Dodane dnia 09/05/2016 11:24 |
|
|
Cześć,
Jeśli mielibyśmy pomóc to przydałby się jakiś screen/rysunek Twojego problemu. Jak ceownik ma pracować, jak jest utwierdzony? W jakim celu przeprowadzasz obliczenia?
Pozdrawiam |
|
Autor |
Wnuku
Użytkownik
Dodane dnia 09/05/2016 17:44 |
|
|
Prostszy przypadek:
https://megawrzuta.pl/download/e56e34eb923d8f6fb0248dc1dd01d804.html
Trudniejszy przypadek:
https://megawrzuta.pl/download/736e6c22ea05a3274508221acd28c5c5.html
Górę obliczam jako belkę zginaną siłą skupioną obliczam wskaźnik wytrzymałości dla przekroju i normalnie ze wzoru na drustronnie podparta belke:
Ix = bh^3/12
Wx = bh^2/6
Sigma = ((F*l)/4)/Wx
f = (F*l^3)/(48*E*Ix)
f = 0,005 mm (ugiecie)
sigma = okolo 30 MPa
Natomiast Ramiona obliczam na wyboczenie:
Utwierdzenie jednostronne i przyjmuje wspolczynnik wyboczenia jako k = 2
(Pi^2*E*Ix)/(k*l)^2
Proszę o opinie toku obliczeń.
Co do rugiegio przypadku nie mam za bardzo pomyslu.... |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 09/05/2016 20:49 |
|
|
Zamiast Mega wrzuty... mega klapa - tylko jeden obrazek...
jednak mam problem z obliczeniem go metodą analityczną
Wprawdzie ten obrazek to trochę mało, ale moim zdaniem masz problemy nie tylko z obliczeniami analitycznymi. Tego typu elementy modeluje się płytami.A jeżeli już tetrami to znacznie, znacznie gęściej.... Także warunki brzegowe (to już tylko przypuszczenie) są co najmniej dziwne...
A co do obliczeń analitycznych.... to jak widać na tym jedynym obrazku spiętrzenie naprężeń jest w konkretnym miejscu i pochodzi od karbu. Można by ewentualnie spróbować policzyć to jak ramę. Ze względu na podobną sztywność elementów nie można traktować żadnego fragmentu jak belkę, a już na pewno nie belkę swobodnie podpartą.
|
|
Autor |
Wnuku
Użytkownik
Dodane dnia 09/05/2016 21:05 |
|
|
Niestety wersja studencka nie pozwala mi wykonać większej ilości elementów skończonych - zdaję sobie sprawę z ograniczonej możliwości i błędu przy tego typu analizie. Możesz konkretniej o tych warunkach brzegowych, co budzi Twoje największe wątpliwości? Masz może do dyspozycji jakis odnośnik w necie który nakierowałby mnie na możliwość rozwiązania tego typu zadania (układ z płytami)? |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Dodane dnia 09/05/2016 22:47 |
|
|
Warunki brzegowe: pierwszy raz widzę, żeby otwór pracował na rozciąganie....
A co do ramy to przecież najprostsza rama, chociażby:
https://sites.google.com/site/obliczeniowo/mechanika-techniczna/02-wytrzymalosc-materialow/04-wykresy-momentow-gnacych-sil-tnacych-i-poprzecznych-w-ramach-statycznie-wyznaczalnych |
|
Autor |
Wnuku
Użytkownik
Dodane dnia 09/05/2016 22:54 |
|
|
Ok już tłumacze skąd naprężenie w otworze - tam ma być sworzeń stawiający opór naciskowi dlatego zdecydowałem się na utwierdzenie w tym punkcie, sworzen "cha" material do gory wywolujac naprezenie |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Dodane dnia 09/06/2016 22:20 |
|
|
No tak, tylko, że jeżeli obciążenia pchają nasz ceownik w dół to sworzeń "podpiera otwór" na górnej części otworu, a z obrazka wynika (oczywiście mogę się mylić), że utwierdziłeś dolną jego część.
Po za tym nie wydaje mi się żeby to było utwierdzenie - obrotów bym w tych węzłach nie odbierał. |
|