Autor |
Konstrukcja spawana i skręcana |
rafal_w
Użytkownik
Data rejestracji: 18.01.15 |
Dodane dnia 05/05/2016 18:40 |
|
|
Witam
Mam pytanie czy może ktoś na co dzień zajmuję się konstrukcjami spawanymi i skręcanymi , ponieważ mam do zrobienia urządzenie o długości 18 m szerokość około 1 m i całość zaprojektowałem z ceowników i innych profili gorąco i zimnowalcowanych z uwagi że całe urządzenie będzie dość uciążliwe w montażu starałem się je podzielić na sekcje które będą łatwe w montażu i tu mam problem bo konstrukcja musi zachować sztywność a w 2 miejscach podparcia musi wytrzymać nacisk 5 ton(po 2,5 tony na punkt podparcia) .
I chciałbym sobie jakoś przeliczyć sztywność i wytrzymałość całego urządzenia oraz dobrać odpowiednie śruby a nie mam pojęcia jak się dobiera śruby do połączeń takich konstrukcji aa solidworks niestety liczy tylko pojedyncze i niezbyt skomplikowane pojedyncze części .
Czy ktoś może ma wiedzę jak dobrać odpowiednie śruby i przeliczyć sztywność i wytrzymałość konstrukcji?
Z góry dzięki za wszelkie porady.
Pozdrawiam |
|
Autor |
RE: Konstrukcja spawana i skręcana |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 05/05/2016 22:59 |
|
|
Tak w zasadzie to nie rozumiem o co pytasz... No bo zważywszy, że zapytujesz na forum poświęconym MES to jakbyś sobie sam odpowiedział na swoje pytanie....
Myślę więc, że chcesz zapytać o coś innego... no właśnie tylko o co?
Masz Solid Worksa czy masz do tego Simulation Xpress'a czy cuś więcej? |
|
Autor |
rafal_w
Użytkownik
Dodane dnia 05/06/2016 17:58 |
|
|
1. Jak dobrać śruby do konstrukcji spawanych.
2. Jak w miarę dokładnie przeliczyć sztywność i wytrzymałość całej konstrukcji(jakiś program darmowy który to potrafi lub inny sposób, mój solidworks liczy tylko pojedyncze części i to niezbyt skomplikowane nie mam możliwości przeliczenia złożeń i bardziej skomplikowanych złożeń)? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05/09/2016 09:04 |
|
|
Jak dobrać? Szacunkowo oblicz potrzebne ci siły, które przenosić będą śruby a następnie sprawdź tak dobrane elementy za pomocą programu obliczeniowego.
CO do programu darmowego... jak przejrzysz te strony(Artykuły i strefę download) to sporo znajdziesz. Co Ci zaproponować? No cóż jesteś początkującym, więc wszystkie te programy będą b. trudne- bo do trudności teoretycznych, dojdą spore kłopoty z wykorzystaniem programów.... Ale ja bym spróbował np Aurory, mamy nawet jakiś podręcznik przetłumaczony na polski...(do Z88 ale to prawie to samo) |
|
Autor |
rafal_w
Użytkownik
Dodane dnia 05/09/2016 17:34 |
|
|
Ok dziękuje . |
|