Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
chciałbym zapytać jakie są różnice w modułach Ansys Fluent i Ansys CFD? Obie obejmują symulacje przepływów cieczy, a czym się różnią dokładniej? Kiedy którą się stosuje?
Ponadto, chciałbym zapytać, w jakim module powinienem symulować przejście materiału z stanu ciekłego do stałego (Topenie/krzepnięcie) - uwzględniając naprężenia itp?
Czy to będzie w Fluentcie robione?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź, dałem temat tutaj ponieważ uważam, że jest to wiedza podstawowa, a nie tyle 'Sprawy Ansysa'.
Do tego zadania lepszy będzie chyba fluent, nie ma ANSYS-a CFD (jest za to CFX), chyba że chodzi ci o stary Polyflow CFD (chyba tak się tak nazywało). Na CFD się nie znam, ale możesz rozważyć darmowy soft OpenFoam, który pozwoli ci na wszystko.
Tak tak, mój błąd, CFX. A ma on jakąś podstawową różnicę od fluenta?
A jeśli chodzi o analizę o której wspomniałem, to powinienem wybrać:
- analysis system: static structura: albo explicit
- component system: Fluent?
Szczerze mówiąc nie mam jeszcze pojęcia jak wprowadzić ciecz do modelu itd...
To są dla mnie podstawy, bo szczerze mówiąc wszystko co robiłem to statyczne analizy naprężeń, a teraz pora liznąć coś więcej, dlatego pewnie pytania mogą być banalne albo nawet głupie.
Ponadto po paru dniach chciałbym zapytać jak to jest z tym Ansysem. Ansys Fluent to tylko wybór sposobu obliczeń czy to zupełnie inny moduł do tworzenia zadań? Czytam o tym ciągle ale nie mogę zrozumieć, a gubię się też przez to że widzę że jak robie zadanie w static structural to mogę obok umieścić FLUENT, więc jakby to jest metoda obliczeń oparta na cząstkach a nie na siatce?
Ponadto jak to jest z tym ansysem i wierszem poleceń, bo ja korzystam z chyba z mechanical (ale w workbench), a niektórzy ludzie piszą na forach, że żeby rozwiązać jakiś problem to w wierszu poleceń coś trzeba wpisać. A gdzie ten wiersz poleceń? Niektórzy na tutorialach mają zupełnie inny wygląd ansysa.
Jeśli kogoś zdenerwowały te pytania to proszę je zignorować, bo na prawdę czytałem sporo o tym, ale trudno mi ogarnąć zaczynając od 0.
Postów: 3 Miejscowość: Cieszyn->Gliwice->¯ory->Cieszyn Data rejestracji: 09.12.10
Dodane dnia 02/11/2015 07:56
Z tego, co się orientuję, CFX kiedyś bardziej pasował do przepływów np. turbulentnych, a Fluent np. do mieszanin. Twój przypadek raczej mi się kojarzy z Fluentem. Ale teraz już nie ma takiego ścisłego podziału. Zdaje się, że Fluent używa metody objętości skończonych, a CFX - elementów skończonych.
Ja się zajmuję przepływami turbulentnymi i wykorzystuję Fluid-Structure Interaction, tzn. najpierw przeprowadzam obliczenia we Fluencie, a potem przenoszę wyniki jako obciążenie konstrukcji siłami wiatru do osobnego modułu Static Structural, i analizuję reakcje na poszczególnych fragmentach.
Dodane dnia 03/16/2015 13:20
CFX i fluent to konkurencyje oprogramowanie do CFD. Oba maja podobne funckjonalności jednak mogą różnić się drobnymi szczegółami działania solvera, których różnic nigdzie nie znajdziesz, to jest matematyka, metody numeryczne i sposoby ich rozwiazywania znane tylko programistom, którzy pisali kod programów.
Z doświadczenia i po przejściu paru specjalistycznych kursów sądze z 90% pewnością że tematu topnieni/krzepnięcia nie rozwiążesz w żadnym solverze do CFD. Możesz symulować przepływy jednofazowe, i ewentualnie mieszaninę czyli drobne cząsteczki unoszone w płynie, choć chąsteczki i tak są modelowane jako równania statystyczne. Do tej pory nie napisano jeszcze kodu który uwzględniał by zmiane fazową czy tak naprawdę zmianę typu elementu w czasie pod wplywem zmiany pewnych szczegółowych warunków np lokalnego ciśnienia, wilgotności, temperatury. Ciało stałe i płyn to całkiem inna fizyczność tematu.
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc