Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Mam kilka problemów z przeprowadzeniem analizy tarcia dla tarczy hamulcowej, analiza powinna wyglądać bardzo podobnie do tej: https://www.youtube.com/watch?v=LlEBYcDrXBs
Nigdy wcześniej nie wykonywałem, aż tak złożonej analizy i brakuję mi również odpowiedniej wiedzy aby wykonać ją poprawnie. W poszukiwaniu tutoriali natknąłem się na: https://www.youtube.com/watch?v=Vea1slH2sBQ i zawarte tutaj porady próbowałem odwzorować
w moim modelu, niestety bez efektów.
Ogólnie analizę przeprowadzam na takim modelu: http://imgur.com/VAEXxiA
Jednak po kilku niepowodzeniach i bardzo długim czasie obliczeń zmieniłem model na bardzo prymitywny i to na nim postaram się wytłumaczyć na czym polega problem.
Podczas rozwiązywania modelu zawsze dla czasu 0,500 solver wyrzuca mi następujące błędy: The solver engine was unable to converge on a solution for the nonlinear problem as constrained. Please see the Troubleshooting section of the Help System for more information.
oraz:
The unconverged solution (identified as Substep 999999) is output for analysis debug purposes. Results at this time should not be used for any other purpose.
Zupełnie nie wiem jak mogę sobie z tym poradzić, sam Heat Flow również zawsze wynosi 0 mimo że wpisałem dokładnie te same komendy jak w w/w toturialu
Moje warunku brzegowe wyglądają w ten sposób: http://imgur.com/rUEDK0S dodatkowo jest też tam polecenie Commands: tref,22
d,all,temp,22
allsel,all
Ustawiłem też tarcie pomiędzy klockiem a tarczą w drzewku Connections->Contacts dla obu klocków jako Frictional z dodaniem komendy: keyopt,cid,1,1
rmodif,cid15,1
rmodif,cid18,0.5
Jakieś wskazówki, porady co jest nie tak z tym modelem? Co powinienem poprawić? Może moje ogólne założenia są całkowicie błędne? Dopiero zaczynam zapoznawanie się z MES i jestem trochę zagubiony. Analizę przeprowadzam w programie Ansys Workbench 13.
Dziękuję za wszelką pomoć
Pozdrawiam.
Edytowane przez Doron dnia 11/28/2014 17:47
To o czym piszesz na początku to problem zbieżności rozwiązania. Najczęstszym powodem kłopotów jest blednę ustawienia ścieżki równowagi lub/i niedopasowana wielkość kroku (najczęściej zbyt duży).
Usunąłem poprzedni post ponieważ poradziłem sobie z przepływem ciepła, powstało jednak kilka dodatkowych problemów analiza nie chce się poprawni rozwiązać już podczas pierwszego kroku wykonuję ponad 25 iteracji po czym automatycznie kończy rozwiązywanie analizy. W worksheet znalazłem następujące błędy:
Specified degree of freedom constraint UX at unused node 1875. Contact status has experienced an abrupt change. Check results carefully for possible contact separation.
*** WARNING *** CP = 2.449 TIME= 17:17:15
Large deflection effects are not included for element type SOLID5 when
KEYOPT(1) = 0.
Large deflection effects are not included for element type SOLID5 when
KEYOPT(1) = 0.
Large deflection effects are not included for element type SOLID98 when
KEYOPT(1) = 0.
Wkleiłbym screen z warunkami brzegowymi itp, ale po wykonaniu tej analizy cały model nadle wyparował. SOLID5 to klocki tarczy natomiast SOLID98 to sama tarcza
A tu masz ewidentnie swobodny węzeł po prostu coś się "rozjechało" musisz sprawdzić czy usunąłeś podwójne węzły , które również w Ansysie powstają (prawdopodobnie, bo nie znam Ansysa, ale skoro inne systemy tak mają...)
Postanowiłem zrobić analizę od nowa krok po kroku, tak by w razie jakiegoś błędu wiedzieć czym jest on spowodowany. Tak więc mam pytanie. Wykonując prosty model tarczy i klocka, ustawiając między nimi kontakt poprzez tarcie i ustawiając ciśnienie na powierzchni klocka chcę sprawdzić czy naprężenie wywołane przez nie przeniesie na obracającą tarcze. I tutaj pytanie jakiego rodzaju utwierdzenia użyć, aby to naprężenie było przekazywane.
[IMG]http://i.imgur.com/Ymnfd2L.png?1[/IMG]
Warunki brzegowe to tylko Joint rotation i Pressure, użycie fixed support powoduję, że naprężenie nie przekazuję się na tarczę, z kolei bez tego klocek obraca się wraz z tarczą.
EDIT:
Przyłożyłem warunek brzegowy displacement na czołową powierzchnię klocka, niby przestał się obracać ale przekazywane naprężenia wydają się być bardzo małe jak na 8 MPa nacisku, w dodatku po dopisaniu komend apdl:
et,matid,solid5
keyopt,cid,1,1
rmodif,cid,15,1
rmodif,cid,18,0.5
tref,22
cmsel,s,temp
d,all,temp,22
allsel,all
tarcza zaczyna "pęcznieć"
Edytowane przez Doron dnia 11/29/2014 11:09
Postów: 7 Miejscowość: Bydgoszcz Data rejestracji: 28.08.14
Dodane dnia 12/02/2014 21:12
A mógłby ktoś wyjaśnić jak to ugryźć w sensie : jaki typ asnalizy, jakie warunki, tak abym przynajmniej wiedział o czyn jest dyskusja? to w końcu sandbox
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc