Autor |
Definiowanie obciazenia - Patran |
kochamfizykee
Użytkownik
Data rejestracji: 12.03.14 |
Dodane dnia 03/12/2014 21:01 |
|
|
Jest to moj pierwszy post na tym forum dlatego chcialbym sie przywitac. Czesc
Potrzebuje zdefiniowac obciazenie w patranie w postaci nieskonczenie sztywnego stempla (kostki). Model to prosta krata utworzona z elementow powlokowych. Tutaj zalaczam rysunek pogladowy jak to ma mniej wiecej wygladac.
http://pokazywarka.pl/f6b9z4/
Probowalem zrobic to na przykladzie filmu ponizej, jednak tez mi to nie wychodzi. Nawet z identycznym przykladem jak w filmie z tym, ze na elementach powlokowych jest ten sam blad.
https://www.youtube.com/watch?v=BfbSnxpimSs
Podczas wczytywania rezultatow otrzymuje komunikat:
$# An internal error occurred when retrieving Direct Results Access data in routine: "DraGetStateData".
Dzialam na studenckiej wersji oprogramowania
Pozdrawiam i licze na pomoc |
|
Autor |
RE: Definiowanie obciazenia - Patran |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 03/12/2014 22:41 |
|
|
Nie wiem jak w patranie, ale zazwyczaj jest problem z kontaktami pomiędzy krawędzią shella, a drugą powierzchnia. Ale to będziemy wiedzieć jak napiszesz nam coś więcej na temat rodzaju kontaktu w patranie jakiego użyłeś i jakiegoś opisu z helpa. Ale może oczywiście kolegom, komunikat o błędzie powie coś więcej.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
kochamfizykee
Użytkownik
Dodane dnia 03/13/2014 12:57 |
|
|
W prostym przykladzie 2 plyt kontakt definiuje w patranie jako 'deformable body contact'. Najgorsze jest to, ze robie wszystko jak w tutorialu i zawsze mam ten sam komunikat. Nie wiem, moze wynika to z wersji studenckiej... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/13/2014 18:36 |
|
|
Połącz jeden (dowolny) węzeł kraty i ciała. Dowiemy się przynajmniej czy problem jest związany z kontaktem czy jeszcze czymś innym |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 03/15/2014 18:55 |
|
|
Kontakty pomiędzy powierzchniami, zazwyczaj definiuje normalna powierzchni, przy Twoim ustawieniu, normalne, nie są (powiedzmy) równoległe i najprawdopodobniej dlatego nie wykrywa kontaktu. Ale zrób test tak jak pisze Piotr, to nam troszkę zawęzi zakres podejrzanych.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
kochamfizykee
Użytkownik
Dodane dnia 03/16/2014 12:03 |
|
|
Udalo mi sie zamodelowac prosty model kraty obciazonej nieskonczenie sztywnym stemplem i po przeinstalowaniu programu otrzymalem wyniki. Wiec w sumie nie wiem czy problem tkwil w programie czy poprostu zle definiowalem kontakt. Dziekuje za odpowiedzi i nie omieszkam sie Was jeszcze pytac w razie problemow pozdrawiam |
|