Autor |
Problem z plikiem .nas |
Rabol
Użytkownik
Data rejestracji: 27.02.14 |
Dodane dnia 02/27/2014 22:49 |
|
|
Witam
Mam pewien problem. Po optymalizacji topologii z zastosowaniem TOSCA Structure jako wynik analiz zostaję model o rozszerzeniu *nas. Model do optymalizacji przygotowuję w oprogramowaniu NX8.5 (model cad, oraz model mes, solver NX Nastran). Niestety NX nie potrafi otworzyć pliku *nas. Czy zna ktoś może postprocesor, który otworzyć potrafi plik o tym rozszerzeniu?
Pozdr |
|
Autor |
RE: Problem z plikiem .nas |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/01/2014 08:32 |
|
|
To bardzo dziwne co piszesz, bo *.nas to natywny format nastrana zawierający dane modelu. Sprawdź czy korzystasz z właściwych opcji przy próbie wczytywania.
Jest to też najbardziej rozpowszechniony format wymienny danych MES ze względu na popularność nastrana - powinno go czytać większośc systemów MES z darmowych na 100% to Z88, z płatnych to np. Patran czy FEMAP.
|
|
Autor |
Rabol
Użytkownik
Dodane dnia 03/02/2014 22:16 |
|
|
piotr dzięki za odpowiedź. Jutro jeszcze pokombinuję z zaimplementowaniem pliku *nas do NX-a.
Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę. Możesz polecić mi jakieś dobre publikacje poświęcone analizą wytrzymałościowym (najlepiej z przykładami praktycznymi).
Pozdr |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/04/2014 17:34 |
|
|
Już wielokrotnie tu pisałem, że biblią obliczeń jest oczywiście Zienkiewicz i jego FEA.
Jeżeli chodzi zaś o praktyczne przykłady to najlepszym (zdecydowanie) źródłem jest dokumentacja techniczna systemu, który używasz. Z dwu powodów:
- każdy system ma swoje subtelności
- Twórcy systemu chcą go sprzedać praktykom, którym potrzebna jest praktyczna wiedza, Tak więc zazwyczaj w dokumentacji jest dość dużo istotnych przykładów i to przemyślanych, czego nie zawsze da się powiedzieć o przykładach ze "zwykłych " książek |
|
Autor |
Rabol
Użytkownik
Dodane dnia 03/10/2014 20:37 |
|
|
Dzięki bardzo Piotrze. Akurat manual do modułu Advance Simulation zaimplementowanego w NX-ie jest dosyć ubogi, ale za to manuale do Ansysa i Abaqusa są całkiem spoko. |
|