Autor |
Analiza korpusu wrzeciennika |
astral89
Użytkownik
Data rejestracji: 20.07.13 |
Dodane dnia 07/20/2013 09:40 |
|
|
Witam,
W sprawy MES dopiero się zagłębiam i niestety pojawiły się pewne trudności. A więc problemy są następujące. Chce w Algorze przeliczyć korpus wrzeciennika pod kątem drgań własnych i sztywności statycznej.
1. Czy do tych analiz muszę tworzyć siatkę wewnętrzną (solid mesh) bowiem tworzenie ich zajmuje 3 dni liczenia komputera?
2. Jak mogę uprościć obliczenia?
3. Odnośnie analizy sztywności statycznej. Gdzie mam przyłożyć sily? W samym korpusie jako tako nie ma miejsca na to, czy mam dorobić walec, który będzie jakoby tarczą wrzeciennika i na jego powierzchnie nałożyć obciążenia?
Zdjęcie korpusu:
http://zapodaj.net/8445b0e0d74b5.bmp.html
Zdjęcie wrzeciennika:
http://zapodaj.net/6b3d3b00ffd4c.png.html
Dzięki. |
|
Autor |
RE: Analiza korpusu wrzeciennika |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 07/20/2013 12:46 |
|
|
Ad. 1. Jeżeli zajmuje to tworzenie siatki zajmuje 3 dni dla Twojego liczydła, to chyba pora na zmianę liczydła. Jakieś 486DX4 na 100MHz powinno dać radę trochę szybciej to zrobić.
Ad. 2. Wywal z modelu zbędne elementy. Otworki na śruby nie wpłyną na sztywność modelu ani na drgania, a niepotrzebnie zwiększają ilość elementów skończonych. Jak bierzesz model produkcyjny do obliczeń to ZAWSZE musisz go odchudzić z takich pierdół.
Ad. 3. Najprościej, niekoniecznie poprawnie, weź policz belkę/wał, reakcję w podporach (łożyskach) i to zaaplikuj do modelu.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
astral89
Użytkownik
Dodane dnia 07/22/2013 18:01 |
|
|
1. Moj sprzęt to laptop o parametrach: i3 2348M, 8GB RAM na DDR3, oraz Nvida 710M, wiec wymiana raczej nie potrzebna.
2. Usunąłem otwory, fazy i zbędne zaokrąglenia. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 07/23/2013 21:36 |
|
|
i co....?
Patrząc na model korpusu to powiem jakiś milion elementów to minimum. Nie tylko otwory i fazki, ja zastanowiłbym się nad radykalnym uproszczeniem całęgo modelu poprzez wykonanie modelu powłokowo-płytowego.... oczywiście mogę sie mylić bo na obrazku za wiele nie widać, ale tak wydaje mi się, że na 90% będzie prościej, szybciej i dokładniej.... |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 07/24/2013 07:05 |
|
|
Panie Piotrze, powłoki? płyty? teraz te "softłery" to tylko na bryłach pracują, tam nic innego się nie da zrobić... modelować od nowa? a po co? tak będzie szybciej
Oczywiście nie obrażając nikogo
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 07/24/2013 07:06 |
|
Autor |
astral89
Użytkownik
Dodane dnia 07/24/2013 15:01 |
|
|
Nie będe ukrywał, że czas jest tu znaczący. Korpus rzeczywiscie jest duży i wymaga mega obliczeń. Problem z długim czasem rozwiązałem poprzzez zmianę wielkości siatki (z 5 na 20 mm) wiem, że tracę dokładność wyników, ale mam nadzieje, że nie aż tak bardzo.
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 07/26/2013 20:31 |
|
|
niestety.... bardzo,bardzo... |
|