Autor |
Analiza zjazdowej ramy rowerowej |
Szmek
Użytkownik
Data rejestracji: 12.06.13 |
Dodane dnia 06/12/2013 13:40 |
|
|
Jako iż jestem nowy na forum to witam wszystkich bardzo serdecznie.
W ramach mojej pracy dyplomowej mam za zadanie zaprojektować zjazdową ramę rowerową oraz dokonać analizy MES. Całość docelowo miała być wykonana w Catii, lecz MES również może być zrobiony w innym programie. Model oraz siły którymi trzeba obciążyć model mam gotowe natomiast nie mam pojęcia jak zamocować/utwierdzić rame. Dodam iż jest to moja pierwsza analiza MES. Zdjęcie ramy - http://imageshack.us/photo/my-images/27/ramaad.png . Poszukuje osoby która pomoże dokonać tej analizy - odwdzięczę się dobrze finansowo. |
|
Autor |
RE: Analiza zjazdowej ramy rowerowej |
kocyk
Użytkownik
Data rejestracji: 05.06.13 |
Dodane dnia 06/12/2013 15:58 |
|
|
Witam,
zamocowania ramy dodałbym jako podpory stałe w miejscu mocowania koła tylnego oraz w rurze czołowej kierownicy oraz podporę przesuwną wraz z jakąś sprężyną w celu odwzorowania tylnej amortyzacji.
Edytowane przez kocyk dnia 06/12/2013 16:00 |
|
Autor |
Szmek
Użytkownik
Dodane dnia 06/12/2013 16:41 |
|
|
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Niestety gdy zamocuje model na stałe w rurze sterowej ( tej koło kierwonicy ) wychodzą nierealne wyniki. Zamieszczam jeszcze 2 zdjęcia gdzie zobrazowane są siły którymi trzeba obciążyć model. Pomiędzy punktem 4 a 5 powinno działać rozciąganie natomiast gdy zamocuje rame w rurze sterowej, nic się nie dzieje.
W jaki sposób dodać podporę przesuwną ?
|
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 06/12/2013 19:01 |
|
|
Ja bym zrobił tak, z tyłu, po punkciku w osi ośki i powiązał bym to z ramą na styku z ośką, i tam bym odebrał tylko przemieszczenia, z jednej strony x,y,z z drugiej pionowe i poprzeczne, z przodu natomiast, tylko przemieszczenia normalne do płaszczyzny tej rury na przedzie (czyli w kierunku tak prawie pionowym). No a w środku sprężynę. Chociaż jak teraz myślę, to z przodu rozwiązanie z jednym punktem i wiązaniem było by lepsze, bo nie wprowadzi dodatkowych momentów od utwierdzenia.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 06/12/2013 19:09 |
|
|
powód jest raczej oczywisty: mocowanie ramy na rurze sterowej musi być wahliwe/. Inaczej masz utwierdzenie, którego tam przecież nie ma. |
|
Autor |
Szmek
Użytkownik
Dodane dnia 08/29/2013 17:56 |
|
|
Czyli jeśli rama składa się z kilku elementów ruchomych to czy mogę wsadzić model całej ramy do programu jako jedno body bez nadawania połączeń? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/29/2013 19:21 |
|
|
W swojej podstawowej postaci MES, a w szczególności macierz sztywności musi być poprawnie uwarunkowana a to oznacza, że niestety mechanizm nie przejdzie. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/30/2013 06:56 |
|
|
Szmek napisał/a:
jedno body
znaczy chcesz zrobić jedną część ze spójną siatką?
Szmek napisał/a:
bez nadawania połączeń?
czy chcesz zrobić kilka części, ale nie wiązać ich kontaktami, ect?
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 08/30/2013 06:56 |
|
Autor |
Szmek
Użytkownik
Dodane dnia 08/30/2013 15:01 |
|
|
W Catii mam wymodelowany każdy element osobno, lecz chce wsadzić to do Ansysa jako jedna spójna całość. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/30/2013 17:16 |
|
|
[b]Szmek napisał/a /b]
jedna spójna całość.
Patrz wyżej moje pytania, jedną spójną siatkę FE, czy kilka siatek połączonych kontaktami (sklejonych). Precyzyjniej się wyrażaj... inżynierem jesteś nie krawcem...
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
Szmek
Użytkownik
Dodane dnia 08/30/2013 17:47 |
|
|
Miałem na myśli jedną wspólną siatkę, przepraszam za mało precyzyjna odpowiedź. Obecnie dla mojego modelu mam jedną siatkę natomiast coś mi się zdaje że robię źle. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/31/2013 21:53 |
|
|
No, różnica pomiędzy sprężyną pomiędzy numerkami 4 i 6, a utwierdzeniem tego na sztywno jest zasadnicza, jak również "utwierdzenie" przegubu 3 będzie stanowić pewną różnicę pomiędzy modelem a rzeczywistością... Pytanie, jak bardzo blisko chcesz być z wynikami.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|