Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Witam wszystkich. Mam na imię Wojtek, mieszkam w Warszawie. Zabieram się za następujące zadanie: model mes zawiasu lotniczego. Zbliżony przykład:
Moja część została zamodelowana w Catii jako aluminiowa frezówka. Wyeksportowałem geometrię chyba we wszystkich możliwych formatach. Tutaj zaczyna się mój problem. Jako że z mesu jestem raczej noga (szczególnie na poziomie obsługi software-u), nawet nie wiem jaki format będzie dla mnie najłatwiejszy w obsłudze.
Program z którego korzystam to Adina (z różnych względów). Formaty zjadliwe dla niego to IGS i Parasolid. Czy mógłbym prosić was o krótką charakterystykę z punktu widzenia zielonego analityka? Z którego formatu łatwiej rozpocząć tworzenie siatki? Czy parasolid wymaga większych zasobów sprzętowych?
Mój model w formacie IGS ładuje się jako 'wireframe' i niestety przez brak wprawy w obsłudze programu niespecjalnie umiem coś dalej z nim zrobić. Natomiast po wczytanie parasolida dostaję bryłę, która powoduje zwis dosyć słabego komputera. Na podstawie tego co przeczytałem, wydaje mi się że parasolid to dla mnie lepszy początek tylko te problemy sprzętowe... Liczyłem że zaczynając od igesa uda mi się to jakoś obejść.
Jeszcze krótka charakterystyka problemu, który chce policzyć. Na wstępie chce utwierdzić podstawę zawiasu i przyłożyć siłę na końcu ramienia, ewentualnie stopniowo komplikować sobie życie aż do chwili gdy pojawi mi się 'ognisko' naprężeń, które będę mógł uzdrowić dodając na przykład żeberko lub w inny sposób zmieniając część. Czyli pierwszy projekt-> analiza -> poprawa projektu.
Podsumowując moje pytania:
1. Z jakiego formatu najłatwiej zaczynać modelując trójwymiarowy obciążony element?
2. Czy parasolid daje to do czego i tak doszedłbym bazując na igesie?
3. Jak z iges-a stworzyć bryłę?
Dodam że kwestia określenia materiału, nadania więzów i przyłożenia sił jest mi znana. Gorzej z tworzeniem siatki w adinie. Będę wdzięczny za chociaż drobne wskazówki.
Edytowane przez piotr dnia 03/11/2013 09:15
Bezwzględnie parasolid!
IGES jest bardzo starym formatem danych, który , jak wszystkie formaty mające długi żywot, rozrastał się na różne boki ale najważniejsze, że ostatnia wersja standardu pochodzi z 1996 roku bodajże, jest wiec cokolwiek "nieadekwatna" do dzisiejszych standardów. Aby wyeksportować cos więcej niż model druciany, trzeba znać specyfikację typów prymitywów graficznych, które są wspólne dla programu eksportującego i importującego.
A parasolid jest w chwili obecnej najczęstszym formatem natywnym programów z grafiką 3D i tak też jest w przypadku ADIN'y ... Czyli tak naprawdę nie dochodzi do eksportu tylko do bezpośredniego otwarcia pliku parasolidowego.
Twoje kłopoty moga brać się z różnic wersji jądra parasolida, które masz w swojej CATII a jądra w ADINIE.
"Moc" komputera ma drugorzędne znaczenie przy tak prostym modelu...
Dziękuję za wyjaśnienie.
Niestety CATIA w ogóle nie eksportuje modeli w formacie parasolid. Wspomagam się pośrednikiem w postaci NX. W unigrafixie otwieram plik CATPart i zapisuje go jako Parasolid. NX umożliwia zapis zgodny z różnymi wersjami siebie także będę próbował manipulować w tym zakresie. Pozdrawiam
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc