Autor |
rura grubościenna - jakie podparcie? |
oelc
Użytkownik
Data rejestracji: 28.01.13 |
Dodane dnia 02/19/2013 13:11 |
|
|
Witam wszystkich,
z góry przepraszam za trywialność mojego pytania.
Analizuję w Ansysie rurę grubościenną, która jest elementem dłuższego rurociągu (ale nie wycinkiem). Obciążeniem dla rury jest temperatura. Mam zadane, że rura może się wydłużyć maksymalnie o pewną wartość. Nie jestem pewien jakie przyjąć warunki brzegowe na końcach... na sztywno? Jeden na sztywno drugi z możliwością przesuwu?
Dziękuję za każdą wskazówkę i pozdrawiam,
Olek
Edytowane przez oelc dnia 02/19/2013 13:24 |
|
Autor |
RE: rura grubościenna - jakie podparcie? |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 02/19/2013 13:36 |
|
|
Są dwa możliwe stany:
- "luzu" wystarcza dla zadanych warunków obciążenia
- "luzu" brakuje
W tym pierwszym wypadku Twoje rozumowanie jest prawdopodobnie OK (konkretne warunki oczywiście zależą od dokładnych warunków rzeczywistych)
W drugim można to rozwiązać za pomocą zagadnienia kontaktowego. |
|
Autor |
oelc
Użytkownik
Dodane dnia 02/19/2013 14:06 |
|
|
Dziękuję za szybki odzew.
nie wiem czy dobrze rozumiem... najpierw potraktować tę rurę jako swobodnie podpartą (wycinek dłuższej rury rurociągu), sprawdzić o ile się wydłuży a jak wydłuży się więcej niż zakładany limit to będzie zagadnienie kontaktowe?
Edytowane przez oelc dnia 02/19/2013 14:16 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/19/2013 15:23 |
|
|
dokładnie! Jeżeli zakładany limit to skutek braku możliwości dalszego ruchu, a nie wymagania np. przepisów lub norm. |
|
Autor |
oelc
Użytkownik
Dodane dnia 02/19/2013 15:44 |
|
|
A co w przypadku kiedy dopuszczalne wydłużenie wynika z normy? Rozważana rura jest połączona z sąsiadkami połączeniem kołnierzowym (które pomijam, bo mnie interesuje to co się dzieje z rurą) i narzucony jest limit maksymalnej zmiany długości dla jednej rury. Czy nadal można ją obliczać jako wycinek swobodnie podparty i kontrolować wydłużenie? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/20/2013 13:22 |
|
|
Jeżeli wydłużenie wynika z normy a z obliczeń jest większe tzn, że trzeba zmienić rurę, Obliczenia są zawsze WERYFIKACJ¡ założeń projektowych.
Sposób podparcia wynika z fizycznych uwarunkowań projektu, a nie z faktu, że mamy uzyskać jakiś konkretny wynik obliczeń. |
|
Autor |
oelc
Użytkownik
Dodane dnia 02/20/2013 14:54 |
|
|
Dziękuję za wyjaśnienia; rozumiem, że obliczenia obliczenia wykonujemy w celu weryfikacji założeń a nie z nastawieniem na konkretny wynik... Mam jednak problem w załapaniu jak to z tymi podporami...mój tok rozumowania jest taki:
1)zakładam swobodne podparcie rury->liczę o ile się wydłuży->ale skąd mam wiedzieć jakie są naprężenia od sąsiadek?->sigma=-E*alfa*delta_T?
2)utwierdzam obydwa końce rury->znam naprężenia od sąsiadek->ale o ile się wydłuży?->stosuję przekształcony wzór z pkt.1?->ale przecież końce są utwierdzone i UZ jest zablokowane->ale dopuszczalne wydłużenie jest minimalne, to niech ta rura się odkształca po promieniu, gruba jest to ma gdzie
osobiście bardziej skłaniam się do podejścia nr 2 ze względu na gradient temperatury no i w zasadzie tak by było bliżej rzeczywistości.
a może żadne z powyższych opcji nie jest prawidłowe? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/21/2013 12:06 |
|
|
Warunki brzegowe, bo o nich mówimy, to nie taka prosta sprawa i zależą one od wielu rzeczy w tymi od tego co wiemy o zachowaniu się konstrukcji.
Wiem na razie że chcesz policzyć fragment (segment?) rurociągu obciążanego polem temperatur. Problemem jak widzę jest ustalenie oddziaływania reszty rurociągu na nasz segment(?). Czego nie wiem? Np jaki jest kształt całego rurociągu i jak wyglądają warunki obciążenia i mocowania całości. To wszystko będzie miało wpływ na odpowiedź na Twoje pytanie. |
|
Autor |
oelc
Użytkownik
Dodane dnia 02/21/2013 14:11 |
|
|
Mea culpa, nie opisałem jasno problemu.
Rurociąg jest prosty, składa się z szeregu rur połączonych, pomiędzy nimi są rury-łączniczki zamocowane na ramieniu kompensacyjnym. Rozważam jedną rurę, która jest swobodnie podparta w w dwóch punktach i kołnierzowo połączona z łączniczką. Obciążamy jedynie "moją rurę" i tylko temperaturą. Mam nadzieję, że teraz jest jaśniej...
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/21/2013 18:06 |
|
|
jeden rysunek = 1000 słów |
|
Autor |
oelc
Użytkownik
Dodane dnia 02/21/2013 19:37 |
|
|
racja, racja - 1 zdjęcie=1000 słów
Edytowane przez oelc dnia 02/21/2013 19:42 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/22/2013 08:49 |
|
|
Acha!
Odpowiedź na Twoje pytanie zawarta jest w trzech jeszcze kwestiach:
- czy ramiona kompensacyjne w łącznikach są b. sztywne czy wiotkie
- czy rurociąg jako całość ma możliwość rozszerzania się w jednym/obu kierunkach?
- czy rurociąg jest "atakowany" taką samą temperaturą na całej długości?
I jeszcze jedna wątpliwość, czy warunek przemieszczeniowy jest narzucony na rurociąg czy segment? |
|
Autor |
oelc
Użytkownik
Dodane dnia 02/22/2013 10:13 |
|
|
-ramiona są sztywne
-rurociąg może rozszerzać się w obu kierunkach
-pole temperatury przykładane jest tylko do tej jednej rury, reszta rurociągu ma temperaturę swojego otoczenia
-maksymalne przemieszczenie odnosi się do każdego segmentu osobno (tzn. każdy segment ma swój margines)
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/22/2013 20:50 |
|
|
No to mamy sprzeczność!
jeżeli rzeczywiście: -ramiona są sztywne to rura się nie rozszerzy bo łączniki ją przed tym powstrzymają
Jeżeli zaś tak jednak nie jest, to nie da się określić rozszerzenia rurociągu
na podstawie jednego segmentu Bo powstrzymywać będą ja wszystkie łączniki w rurociągu, dodatkowo nie wszystkie w tym samym stopniu ponieważ pozostałe odcinki rur też są sprężyste ....
Wniosek: czegoś jeszcze o tym zadani nie wiem.... |
|
Autor |
oelc
Użytkownik
Dodane dnia 02/23/2013 11:31 |
|
|
pytanie brzmiało:
piotr napisał/a:
- czy ramiona kompensacyjne w łącznikach są b. sztywne czy wiotkie
Jeżeli wiotkość to mała sztywność wzdłużna i nie przenoszenie sił ściskających to nie, ramiona nie są wiotkie, bo swoją sztywność wzdłużną mają (mniejszą niż rura ale mają) ale bardzo sztywne też nie są, dlatego napisałem, że są sztywne.
Edytowane przez oelc dnia 02/23/2013 11:32 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/25/2013 14:28 |
|
|
No to masz dwa wyjścia:
a) policzyć tylko jeden człon ze swobodnym podparciem, modląc się by wydłużenie wyszło zgodne z normą
b) policzyć cały rurociąg (reszta członów w jakieś uproszczonej formie, np belek), ważne by odtworzyć łączniki wraz z kompesatorami. |
|
Autor |
oelc
Użytkownik
Dodane dnia 02/26/2013 20:45 |
|
|
dziękuję za cenne wskazówki i cierpliwość w ich udzielaniu. Wiary jestem wielkiej ale modły moje mają małą siłę przebicia dlatego pójdę tropem (b).
pozdrawiam serdecznie,
olek |
|
Autor |
Leonardo
Użytkownik
Data rejestracji: 22.02.11 |
Dodane dnia 02/27/2013 20:35 |
|
|
W przedmiocie wiary to zdaje się polecić należałoby portal fronda.pl.
W przedmiocie mechaniki: rura grubościenna to element cylindryczny którego grubość płaszcza jest istotna w stosunku do jego średnicy, kiedy należy koniecznie uwzględnić silnie nierównomierny rozkład naprężeń wzdłuż grubości ścianki, zadanie wygląda na typowy rurociąg, gdzie stosunek średnicy do grubości jest bardzo duży, pytanie więc gdzie ta grubościenność i czy faktycznie występuje? |
|