Autor |
RE: Połączenia nierozłączne - analiza. |
Gorthin
Użytkownik
Data rejestracji: 28.11.13 |
Dodane dnia 04/10/2014 16:35 |
|
|
[b]piotr napisał/a /b]
Jak na pracę inżynierską uważam, że jest OK. (z zastrzeżeniem, że wiele zależy od opisu tych eksperymentów numerycznych w samej pracy)
Dzięki za pomoc.
Mam jeszcze zrobione lutowanie. Ale nie wiem czy ok. Tu mam lutowanie zakładkowe, ot po prostu połączone dwie blaszki:
Lutowanie czołowe z lutem 0,05mm:
A tak zrobiłem klejenie:
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 04/10/2014 22:22 |
|
|
Dwie uwagi:
1) lutowanie zakładkowe - mam nadzieję,że są to dwie osobne blaszki! Bez tego model nie będzie miał strefy lutu!
2) chciałbym wiedzieć jakie modele wygenerowałeś przy tych lutach 0,05mm! To już prawie microFEA! |
|
Autor |
Gorthin
Użytkownik
Dodane dnia 04/11/2014 15:02 |
|
|
Witam.
1) Tak, to są dwie oddzielne blaszki. Wrzuciłem je osobno i związałem trzema wiązaniami, aby uzyskać połączenie.
2) Znaczy się model tego lutu zrobiłem w pliku .ipt. Po prostu wyciągnąłem model ze szkicu na te 0,05 mm. |
|
Autor |
Gorthin
Użytkownik
Dodane dnia 05/27/2014 09:29 |
|
|
Mam pewien kłopot z czterema modelami, bo nie bardzo zgadzają mi się z obliczeniami teoretycznymi. Analizę MES robiłem jednak w Inventorze w module MES.
Mam problem z połączeniem klejonym. Z obliczeń wynika, że na zakładce 150x75 mm naprężenia wynoszą 20MPa. A z analizy MES nie mogę zejść poniżej 190MPa. Nie wiem czy źle dałem wiązania, ale robiłem wiele kombinacji, czy może źle dobrałem wartości fizyczne kleju?
Potem mam problem ze złączem spawanym ze spoinami pachwinowymi poprzecznymi. Z obliczeń naprężenia powinny wynosić około 216 MPa. A z MES wychodzi około 290MPa. Wiązania?
Podobnie ze złączem spawanym 3 spoinami, powinno być około 250MPa, a w MES wychodzi około 400 MPa:
I jeszcze mam problem z łączem nitowanym. Powinno być około 200MPa, a wychodzi około 375MPa.
Może ma ktoś jakaś uwagę? Byłbym wdzięczny. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 05/28/2014 06:09 |
|
|
Wrzuciłeś obrazki, z których nic nie wynika, jak dla mnie wszędzie jest niebiesko i trochę zielono....
pokaż, przekroje w przez spoiny/nity/klejenia czy co tam masz, a pikami się aż tak nie przejmuj, bo mes tak ma, tylko trzeba je oglądnąć i zobaczyć to czy faktycznie geometryczna nieciągłość, czy "normalny" efekt spiętrzeń w konstrukcji.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
Gorthin
Użytkownik
Dodane dnia 05/28/2014 08:45 |
|
|
Rozumiem. Niestety z tego co widzę, to w module "Analizy naprężeń" w Inventorze nie widzę opcji, aby w tej analizie zrobić przekrój np nita. Mogę jedynie wyłączyć płyty i spojrzeć na same spoiny, jeśli to o to chodziło w ogóle, ale podejrzewam, że nie. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/30/2014 18:01 |
|
|
Niestety zgodziłbym się z Tomekk. Moło co widać. Jednakże podejrzewam, e problemem może być fakt pojawiania się "pików" naprężeń w miejscach:niedoskonałości siatki , przyłożenia obciążeń skupionych, lokalnych karbów (także patrz niedoskonałości siatki) zwłaszcza jeżeli używasz elementów bryłowych.
Zobaczyłbym też jak wyglądają nie tylko naprężenia główne ale i składowe naprężeń oraz kierunki główne. |
|
Autor |
pioks
Użytkownik
Data rejestracji: 01.06.14 |
Dodane dnia 06/01/2014 22:59 |
|
|
Tu zaufałbym bardziej obliczeniom "z ręki". Chciałbym jeszcze ewentualnie zobaczyć siatkę. |
|
Autor |
Gorthin
Użytkownik
Dodane dnia 07/01/2014 18:09 |
|
|
Dziękuję za pomoc. Na szczęście wszystkie wątpliwości rozwiał dr.
Tylko jeszcze jedna rzecz mi naszła na myśl, a zapomniałem się zapytać. Czasami po wykonanej analizie numerycznej, na skali pojawiają się naprężenia od wartości ujemnej do dodatniej, np. - 25 MPa do 35 MPa.
Czym są spowodowane te ujemne wartości? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 07/01/2014 18:33 |
|
|
A na pewno mówimy o naprężeniach redukowanych? I wg jakiej hipotezy?
Edytowane przez piotr dnia 07/01/2014 18:34 |
|
Autor |
Gorthin
Użytkownik
Dodane dnia 07/02/2014 15:55 |
|
|
W naprężeniach zredukowanych Hubera-Misesa, nie ma wartości ujemnych. Wartości ujemne pojawiły mi się jak wybrałem interesującą mnie płaszczyznę np. XY. I wtedy mam naprężenia od - do +.
I zastanawiam się skąd to się bierze? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 07/02/2014 17:41 |
|
|
Zobacz sobie kierunki naprężeń głównych i powinieneś wtedy zobaczyć "jak" pracuje konstrukcja i dlaczego są miejsca (umownie) ściskane i rozciągane... |
|