Autor |
Uzewnętrznianie sił |
plastikman
Użytkownik
Data rejestracji: 15.07.11 |
Dodane dnia 02/14/2012 16:53 |
|
|
Mam do opracowania model spągnicy. Poniewaz mam juz geometrie całej sekcji obudowy zmechanizowanej, ukryłem stropnice i podpory opcją suppress. Najpierw opcją JOINT PROBE odczytałem siły na sworzniach lemisnat.
Opcja probe dokladnie podała mi współrzędne sił i wartości wektorów sił. Potem po wyrzuceni opcja suppress pozostałych elementów obudowy, zamierałem liczyc naprężenia w samej tylko spągnicy (oszczednosc czasu w liczeniu).
Po prostu przyłożyłe, siły takie jak wyszły w probe, w miejsce otworów na sworznie.
niestety nie wiem czemu caly czas wychoda mi różne wartości
Cały proces mial na celu zmniejszenie czasu obliczen spągnicy ponieważ mam domowy komputer (dla całej sekcji długo sie liczy). Czy taka myśl jest prawidłowa, czemu wychodza rózne wyniki? skad ta odmienność
Edytowane przez plastikman dnia 02/14/2012 18:09 |
|
Autor |
RE: Uzewnętrznianie sił |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 02/14/2012 17:52 |
|
|
Chodzi o różne wartości sił? No cóż, symetryczny układ, symetrycznie obciążony generuje symetryczne rozwiązania... skoro tak nie jest to:
a) układ z jakiegoś powodu nie jest symetryczny
i/lub
b) opcje Ansysa, o których piszesz wyżej inaczej działają niż sądzisz...
ps mógłbyś dać schemat kinematyczny ustroju? |
|
Autor |
plastikman
Użytkownik
Dodane dnia 02/14/2012 18:11 |
|
|
Sorry wkleiłem zły rysunek nr 2. Teraz masz poprawiony post. Chodzi o to ze wychodza rózne naprężenia zredukowane i nie tylko naprezenia. Po prostiu sa różne wyniki. Siły zadałem opcja Remote Force i sa takie same jak siły wewnętrzne PROBE. Teraz po prostu uzewnętrzniłem siły wewnętrzne i licze gołą spągnicę.
Na rys 1 widzisz siły wewnętrzne, a na rys 3 juz gołą spągnica i juz zadane siły zewnętrzne o tych samych wartościach.
Chyba , że źle zadałem siły w tych otworach na sworznie.
To jest obudowa podporowo-osłonowa z ukladem leminskatowym:
Edytowane przez plastikman dnia 02/14/2012 18:21 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/14/2012 18:22 |
|
|
No cóż upierałbym się przy tym schemacie kinematycznym. Układ sił, który teraz narysowałeś odpowiada działaniu mechanizmu (coś a la prostowód) brakuje mi kolejnego podparcia stropnicy... Czegoś co sprawia , że obudowa się nie poskłada pod własnym ciężarem... |
|
Autor |
plastikman
Użytkownik
Dodane dnia 02/14/2012 18:27 |
|
|
Sa zadane juz siły w gniazdach - miejscach podpór,wiec powinno wsyzstko grać |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/14/2012 18:28 |
|
|
Poprawiłeś posta i dopiero teraz widzę schemat kinematyczny. Hmmm... a gdzie masz siłę od "Podpory"? widzę tylko 4 siły powinno być 5 (lub 6 jeżeli Podpora jest podwójna) |
|
Autor |
plastikman
Użytkownik
Dodane dnia 02/14/2012 18:36 |
|
|
sa sily zaraz ci pokaże, tylko na tym rysunku nie widać:
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/14/2012 20:18 |
|
|
Tak patrzę od góry jeszcze raz i coś mi się mocno nie zgadza. Mówisz, że zadałeś siły jak na rys2 +rys z ostatniego posta,. Te siły NIE S¡ symetryczne: z jednej strony masz 7.3 z drugiej ponad 12 ton... to powinno być widać na mapkach naprężeń a tymczasem są one "na oko" symetryczne. Tak samo (wprawdzie dokładnie tego nie widać) coś mi zbyt zielono w miejscu osadzenia podpór...
Może głupie pytanie, ale może się mijamy w rozumieniu ... :Czym różnią się oba prezentowane modele....? |
|
Autor |
plastikman
Użytkownik
Dodane dnia 02/15/2012 15:26 |
|
|
[b]piotr napisał/a /b]
Tak patrzę od góry jeszcze raz i coś mi się mocno nie zgadza. Mówisz, że zadałeś siły jak na rys2 +rys z ostatniego posta,. Te siły NIE S¡ symetryczne: z jednej strony masz 7.3 z drugiej ponad 12 ton... to powinno być widać na mapkach naprężeń a tymczasem są one " a oko" symetryczne. Tak samo (wprawdzie dokładnie tego nie widać) coś mi zbyt zielono w miejscu osadzenia podpór...
Może głupie pytanie, ale może się mijamy w rozumieniu ... zym różnią się oba prezentowane modele....?
nie rys 2 tylko rys 3 i ostatniego posta. Siły sa niesymetryczne bo tak wyszły z opcji probe. ja ich nie zadawałem tylko są to siły wewnętrzne wynikajace z niesymetrycznego podparcia stropnicy. Spójz na osatatni rysunek, jest tam belka tylko na polowie szerokosci stropnicy.
2. Niczym sie nie różnia oba modele? To ten sam model sekcji jak pisałem czesniej, ale w drugim modelu wywalilem leminskaty , stropnicę i osłonę odzawałową opcja suppress, żeby zostawic samą spągnicę (oszczędność czasu liczenia). Potem bede zadawał materiał nieliniowy , wiec obliczenia znacznie się przedłużą. NIe mam takiego dobrego kompa żeby sobie liczyc dla całej sekcji.
Edytowane przez plastikman dnia 02/15/2012 15:28 |
|
Autor |
plastikman
Użytkownik
Dodane dnia 02/15/2012 15:38 |
|
|
Cała sekcja wygląda tak:
a tu zastosoanie opcji probe, zeby pokazać siły wewnętrzne
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/16/2012 09:03 |
|
|
Chyba się nie zrozumieliśmy. Rozumiem ideę (i ja pochwalam). Nie neguję też wartości Twoich obciążeń, tylko uzyskane wyniki. Jeżeli obciążyłeś spągnice niesymetrycznie (prawie 40% różnicy między lewą i prawą stroną) to wyniki też powinny wyjść niesymetryczne. Tymczasem "na oko" czyli czytając kolory na obrazku wyniki masz symetryczne. Dwie możliwości:
- wyniki w istocie nie są symetryczne - OK szukamy dalej;
- wyniki są symetryczne - tzn, że mamy błąd w obciążeniach - musi być różnica pomiędzy tym co Wydaje ci się, że obciążasz a tym co naprawdę wkładasz do modelu.
Przy analizie liniowej nie powinno być prawie 50% różnicy w wynikach pomiędzy modelem pełnym a częściowym. Zwłaszcza, że nie dotyczy ta różnica miejsc przyłożenia obciążenia (wtedy byłoby to możliwe) |
|
Autor |
plastikman
Użytkownik
Dodane dnia 02/16/2012 09:17 |
|
|
Właśnie nie wiem jak to dobrze obciążyć. Z tym, że na modelu całej sekcji tak samo mapka naprężeń jest na oko symetryczna.
Moze da sie jeszcze zbadac jakie sa sily wewnetrzne w tych otworach, bo ta opcja joint proble pokazała mi w "owietrzu". Dlatego nie weim czy dobrze obciążam ta obudowę w miejscach sworzni.
Edytowane przez plastikman dnia 02/16/2012 11:06 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/16/2012 11:13 |
|
|
W takim razie dwie propozycje:
1) odczytaj wartości sił węzłowych w miejscach teoretycznego przyłożenia obciążenia dla obu modeli.
2)Przyłóż do modelu drugiego siły o wartościach wyliczonych wcześniej ale jako zwykłe obciążenie w konkretnych wezłach. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 02/16/2012 15:02 |
|
|
A może jeżeli komputer nie daje rady po prostu policzyć część złożenia jako bryły sztywne?
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
plastikman
Użytkownik
Dodane dnia 02/16/2012 18:29 |
|
|
[b]piotr napisał/a /b]
W takim razie dwie propozycje:
1) odczytaj wartości sił węzłowych w miejscach teoretycznego przyłożenia obciążenia dla obu modeli.
2)Przyłóż do modelu drugiego siły o wartościach wyliczonych wcześniej ale jako zwykłe obciążenie w konkretnych wezłach.
1 Niestety nie da sie sprawdzić wartości sił w inny sposób tylko opcją joint probe, ponieważ jest to inny typ kontaktu (Revolute - multiple to multiple). Jakby to byl zwykłu kontakt to bym odczytal wartośc siły wewnetrznej i przyłożył w 2 modelu zwykłą siłę zewnetrzna. Niestety można jedynie odczytać tak jak na zdjeciu warttosc siły "w powietrzu", a jak potem zadać te obciążenia prawidłowo to jest dla mnie zagadka.
Edytowane przez plastikman dnia 02/16/2012 18:36 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/16/2012 19:11 |
|
|
Spróbuj tak na szybko: przyłóż siły, które znasz (chociażby z rysunków powyżej) do dowolnych węzłów w uchach (z rozdziałem oczywiście na dwa ucha). Wyjdą jakieś gigantyczne naprężenia w elementach obok tej siły, ale to sobie pominiemy i zobaczymy co się dzieje dalej od ucha... |
|
Autor |
plastikman
Użytkownik
Dodane dnia 02/16/2012 19:26 |
|
|
Edytowane przez plastikman dnia 02/16/2012 19:27 |
|
Autor |
plastikman
Użytkownik
Dodane dnia 02/17/2012 14:47 |
|
|
Chyba udało mi się rozwiązać problem. Zapomniałem zmienić zwroty sił
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/17/2012 14:48 |
|
|
Na moje oko zapomniałeś o podporach... Jeżeli to prawda, to podmień tylko rysunki. |
|
Autor |
plastikman
Użytkownik
Dodane dnia 02/17/2012 15:18 |
|
|
podpory masz na dole -2 belki. tylko nie licze dla nich naprężeń zredukowanych |
|