Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Witam. Zaczne od tego iz chcialbym przeprowadzic proces kucia. Przy czym istnieją kolki prowadzące, tzn matryca dolna jest mocowana przy pomocy warunkow brzegowych , odebrane wszystkie stopnie swobody. Matryca dolna posiada otwory w ktorych znajduje sie 15 mm kolka prowadzącego, drugie 15 mm (kolek ma 30 mm ) wystaje z dolnej matrycy. Matryca gorna rowniez posiada otwory pod te kolki i jesli matryca gorna opada w kierunku -Z to to kolki wchodza w te otwory w WYNIKU CZEGO, matryca jest blokowana przez te kolki . Kolki zostaly zamodelowane jako deformowalne ciala, podobnie jak pręt ktory jest zgniatany - kuty
Warunki brzegowe
-matryca dolna odebrane wszystkie stopnie swobody, utwierdzenie w wszystkich kierunkach
-matryca gorna wymuszony ruch w kierunku -Z predkoscią, nie blokujac ruchu w kierunku osi X oraz Y (kolki deformowalne maja za zadanie blokowac ruch matrycy w kierunkach X oraz Y
https://ibb.co/2WwJ9zq
https://ibb.co/WyGmxkv
Jesli refence point przypisze do srodka masy to otrzymuje takie ostrzezenie :
https://ibb.co/sgG6kn9
a jesli nie przypisze reference point do srodka masy (iunertia manager) to
https://ibb.co/SfnKq1y
W job - monitor jest takze cos takiego
Abaqus/Explicit requires rigid bodies to have positive definite
rotary inertia unless rotational constraints are applied with the
*BOUNDARY option (see the SIMULIA User Assitance Guide). Nodes that
are part of a rigid body do not require mass and inertia
individually, but the rigid body as a whole must possess positive
definite rotary inertia unless constraints are used. To remedy this
error, either add rotational constraints to the reference nodes with
the *BOUNDARY option or add inertia using the *ROTARY INERTIA
option, whichever is appropriate to obtain the desired response. A
node set named "ErrNodeRefNodeNoRot1Axis" containing the problematic
reference nodes is created to help locate the error and modify the
input definition.
Czyli mam takze zdefiniowac rotary inertia ? Rotary inertia to momenty bezwladnosci bryly ?
Czyli np odpalam solidworksa, wczytuje plikc 3D bryly ktora jest w symulacji i odczytuje momenty bezwladnosci w kierunku X oraz Y oraz Z a nastepnie wartosci momentow w tych kierunkach wpisuje do rotary inertia w Abaqusie ?
Tak, do analizy dynamicznej musisz zdefiniować point mass/inertia dla RP rigid body. Wartości powinny odpowiadać bezwładności modelowanej bryły, co możesz łatwo sprawdzić właśnie w programie CAD. Zresztą w Abaqusie też jak przypiszesz sekcję z gęstością.
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc