Autor |
Dopuszczalna siła - interpretacja wyników |
juh
Użytkownik
Data rejestracji: 29.02.12 |
Dodane dnia 03/09/2012 10:12 |
|
|
Wykonałem analizę pewnej części widocznej poniżej. Potrzebuję teraz informacji jaką maksymalną siłę mogę przyłożyć przy której nie nastąpi uszkodzenie/zerwanie elementu. W jaki sposób się coś takiego interpretuje. Co muszę wykonać aby to odczytać?
Edytowane przez juh dnia 03/09/2012 10:50 |
|
Autor |
RE: Dopuszczalna siła - interpretacja wyników |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/09/2012 14:34 |
|
|
Choć pytanie wydaje się jasne, niestety takim nie jest. Dlaczego? No cóż w ogólności jest to bardzo rozległy temat to po pierwsze a po drugie nie wiemy o co pytasz:
1) czy pytasz jak zinterpretować rozkład naprężeń redukowanych czyli tzw wytężenie materiału?
2) czy pytasz o to jak znaleźć odpowiedź na pytanie czy konstrukcja jest bezpieczna?
Odp.1 Nawet tu odpowiedź zależy od wielu czynników. Ale przyjmijmy najprostsze kryterium: uplastycznienia (zakładamy więc model sprężysto plastyczny)szukasz czy nie występują uplastycznienia, czyli czy gdzieś w konstrukcji nie występują naprężenia redukowane o wartości większej od wartości naprężeń... no właśnie i tu pojawia się kolejny dylemat: jakiego napręzenia granicznego Rm czy Ru , który tak naprawdę zależy również od odpowiedzi na drugą kwestię itd itp.
Odp2) najpierw przeczytaj np to:
http://www.konstrukcjestalowe.info/stan-graniczny-nosnosci-uzytkowalnosci.php
Wniosek:
zastanów się nad pytaniem bo na forum trudno pisać książkę...
|
|
Autor |
Leonardo
Użytkownik
Data rejestracji: 22.02.11 |
Dodane dnia 03/14/2012 14:54 |
|
|
Trochę kolega Piotr namieszał w oznaczeniach. Graniczne naprężenia to Rm(fu - EC3) oraz Re(fy - EC3). W zasadzie jednak te rozważania dotyczą konstrukcji budowlanych i to obciążonych w sposób statyczny. Sprawa dotyczy części maszynowej, wysoce prawdopodobne że elementu ruchowego i tutaj poradzić można chyba tylko jedną odpowiedź: układ można obciążyć siłą której towarzyszy początek uplastycznienia, czyli taką wartość której odpowiada pojawienie sie na mapach wartości Re(fy). Stany spreżysto-plastyczne czy plastyczne nie wchodzą w grę. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/14/2012 16:00 |
|
|
Mała uwaga: celowo użyłem starych oznaczeń bo niestety większość dostępnych książek posługuje się nimi (ale rzeczywiście powinienem o tym wspomnieć). Co do reszty zgoda, z zastrzeżeniem, że w dalszym ciągu nie wiemy o co naszemu koledze chodziło... |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 03/29/2012 21:43 |
|
|
A ja dodam, że nawet gdyby spojrzeć bardzo wąsko na pytanie juh'a to w jego pytaniu brakuje podstawowych informacji: materiał, sposób obciążenia, JEDNOSTKI ....
Tak to rzeczywiście, zgodzę się z Piotrem, książkę by trzeba napisać... |
|