Autor |
Cisnienie naprężenia |
feazone
Użytkownik
Data rejestracji: 26.03.11 |
Dodane dnia 05/31/2011 19:12 |
|
|
Witam, mam pytanie:
Skoro mam podane naprężenia z obliczeń, ale do płyty mam przyłożyć ciśnienie, to jak mam to przeliczyć aby podać p ? czy z naprężeń liczę Mg, a z Mg F a F=ciśnienie razy pole powierzchni i stad obliczam p ? Jak tak robilem to zupelnie inne wyniki mi wychodza.
Ok. moze bez gmatwaqnia. Czy ktoś mi powie jak maqm przejsc z naprezen do cisnienia ? |
|
Autor |
RE: Cisnienie naprężenia |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05/31/2011 20:38 |
|
|
Przybyłem, przeczytałem, hm... nie zrozumiałem
Jak masz naprężenia od ciśnienia, to moim zdaniem powinieneś znać ciśnienie....
Jeżeli to zadanie"z treścią" to warto przytoczyć treść. W każdym razie jeżeli to statyka liniówka to wyniki są liniową kombinacją przypadków obciążenia tzn, jeżeli wyliczysz naprężenia od ciśnienia jednostkowego, to z proporcji znając naprężenia dowiesz się jakie ciśnienie je wywołuje |
|
Autor |
feazone
Użytkownik
Dodane dnia 05/31/2011 22:23 |
|
|
Ok, rozumiem, ale chce potwierdzic ta liniowosc.
Otoz tak: Licze w Ansysie cienkoscienna belke. Obciazam ja cisnieniem, poczym wychodza naprezenia. Chcialem sprawdzic analitycznie czy to sie zgadza, czyli z uzyskanych naprezen w Ansysie. Policzylem moment gnacy. a z momentu sile. a wiemy ze sila/pole powierzchni to cisnienie. Wiec przeksztalcajac wzor uzyskalem cisnienie zupelnie inne niz zadalem. W ansysie nadalem 1Mpa a z obliczen wyszlo mi 0.3Mpa :/ zastanawiam sie czy moge ta cienkoscienna konstrukcyjke potraktowac jako belke. i czy wzory ktore zastosowalem sa trafne? Bo kolejnym krokiem na bazie zadanych naprezen bede chcial sobie policzyc cisnienie jakie nalezy przylozyc by wlasnie uzyskac te teoretyczne naprezenia.
Mam nadzieje ze teraz jest juz jasne :)
Z gory dziekuje za pomoc. |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 05/31/2011 23:50 |
|
|
Teraz ja się zakręciłem.
Jesli masz belkę cienkościenną to możesz mieć dodatkowe naprężenia od np. bimomentu.
Tak jak napisał wcześnij Piotr powinieneś podać treść do tego.
Masz belkę cienkościenną.
Jaki to jest profil?
Jakie są warunki brzegowe?
Jakie jest obciążenie?
pozdr, |
|
Autor |
feazone
Użytkownik
Dodane dnia 06/01/2011 09:22 |
|
|
Witam Panowie,
przekroj jest prostokątny
L=1000, H=800, grubosc taka sama=12, Mg=700MPa. No i pytanie powstaje jak mam przyłożyć ten Mg za pomocą ciśnienia? |
|
Autor |
feazone
Użytkownik
Dodane dnia 06/01/2011 09:27 |
|
|
Chodzi mi przede wszystkim o odejście do problemu a nie o ten konkretny przypadek. Ja wzialem ten Mg=F*1/2H . I z tego policzyłem F. A wiemy ze p=F/A gdzie A-jest polem przekroju i tak policzylem ciśnienie. Ale to chyba nie jest do konca dobre podejscie, bo wyniki mi sie nie zgadzaja :/
a zapoqmniałem dodacc, ze jak H=800mm to szerokosc=400 |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 06/01/2011 09:51 |
|
|
Z tego co rozumiem to chcesz zamienić działanie momentu wywołującego naprężenia w przekroju profilu na równoważne ciśnienia.
I chcesz uzyskać taki sam efekt.
Jak przykładasz ciśnienia?
Musisz pamiętać że przebieg naprężeń w profilu jest liniowo zmienny.
Więc jeśli chcesz odwzorować to ciśnieniami to musisz to uwzględnić.
pozdr, |
|
Autor |
feazone
Użytkownik
Dodane dnia 06/01/2011 17:56 |
|
|
szczeze to nic nowqego sie nie dowiedzialem :/ Tylko powiedz konkretnie jakie mam przylozyc cisnienie aby uzyskac np. naprezenia rowne 78MPa ? skoro mam podane dane jak wyzej. Bez uzycia proporcji? Wlasnie wqyliczylem ze mam uzyska 78 Mpa, tylko jak to otrzymac konkretnie? |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 06/01/2011 20:15 |
|
|
[b]feazone napisał/a /b]
szczeze to nic nowqego sie nie dowiedzialem :/ .....
Sorry że zająłem tyle twojego cennego czasu......
Po trzech twoich błyskotliwych postach dopiero udało się dojść o co ci właściwie chodzi.
I nadal nie wiadomo co i jak do końca.
Gdzie mają być te naprężenia???
W utwierdzeniu, na końcu, w połowie belki???
Chcesz pomocy to zmień podejście
pozdr, |
|
Autor |
feazone
Użytkownik
Dodane dnia 06/02/2011 15:05 |
|
|
To trza pytac jak teraz to czynisz.. :)
Juz pisze: na koqncu belki maja byc te naprezenia. wymiary juz podalem. podparcie niech bedze w lini ugiecia (po tej samej stronie co jest obciazenie) odebrane w dwoch kierunkach, zas na drugim koncu w trzech. ok chyba podalem juz wszystkie szczegoly. jak cos to prosze pytac. |
|