Autor |
Potrzebna pomoc odnośnie Drgań |
demoskinos
Użytkownik
Miejscowość: LBL City
Data rejestracji: 26.03.11 |
Dodane dnia 03/27/2011 00:01 |
|
|
Witam
Mam problem niecierpiący zwłoki i jak na razie nie do ruszenia przeze mnie. Nie przedłużając , problem odnosi się do :
1.Postaci drgań belki wysięgnikowej.
1.1 Całość ma być wykonana w programie ABAQUS
1.2 Założyć stały przekrój belki
1.3 założyć zmianę przekroju belki w profil zbliżony do lotniczego( chodzi najprawdopodobniej o profil płasko-wypukły)
1.4 drgania poprzeczne (gięte, skrętne)
Nie proszę was o gotowca lecz o wskazanie mi drogi postępowania, podrzucenie materiałów z którymi należy się zapoznać ( tu przede wszystkim chodzi o program Abaqus i sam MES). Największy problem jest w tym iż z Abaqusem nigdy nie miałem styczności a czasu mam mało gdyż tylko do 8.04 a przedstawić mam już jakieś konkretne wyniki pracy. Dzisiejszą noc spędzę na wertowaniu wszystkiego co znajdę w sieci. A was proszę o jak najszybszą podpowiedź jak ugryźć problem
Edytowane przez demoskinos dnia 03/27/2011 00:06 |
|
Autor |
RE: Potrzebna pomoc odnośnie Drgań |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 03/27/2011 00:27 |
|
|
Cześć,
Pracuję z Abaqusem i mogę stwierdzić że nie mogłeś trafić lepiej.
Program jest łatwy i przyjemny.
1. Musisz zbudować model obliczeniowy. Czy będzie belka 1D czy modle 3D zależy od ciebie i tego jakie masz możliwości.
Możesz to zrobić w samym Abaqusie lub w innym programie CAD.
Program bardzo dobrze importuje geometrię.
2. Zadajesz właściwości materiałowe (E,v) i warunki brzegowe (zapewne utwierdzenie w kadłubie).
Jeśli masz model belkowy to dodatkowo charakterystyki geometrczne.
3. Uruchamiasz obliczenia i otrzymujesz wynki-postać drgań własnych.
Musisz tylko podać ile postaci cię interesuje.
Tyle słowem wstępu do Abaqusa. Program ma bardzo dobrą dokumentację i napewno znajdziesz odpowiedni przykład i opis.
pozdr,
Edytowane przez dyku dnia 03/27/2011 01:44 |
|
Autor |
demoskinos
Użytkownik
Dodane dnia 03/27/2011 01:27 |
|
|
biegle posługuje się programem Catia więc w razie problemów zaimportuje parta idąc za twoją radą. Obecnie ślęczę nad instrukcją w abakusie, w miedzy czasie przerabiając w celach poznawczych
http://www.cae.info.pl/Tutorial/ABAQUS%20Tutorial%20-%20belka%20z%20utwierdzeniem.pdf
http://kms.pollub.pl/zadania/truss.pdf
Skoro twierdzisz że jest to program niezwykle przyjemny to uwierzę Ci na słowo. Wszelkie pytania będę umieszczał w powyższym temacie.
Odnośnie utwierdzenia to nieumyślnie wprowadziłem cię w błąd podając tak ogólne stwierdzenie jak "profil lotniczy". Punkt 1.3 odnosi się konkretnie do łopaty wirnika nośnego umocowanego w piście. A więc dosyć charakterystycznego przypadku profilu lotniczego - chodź myślę że nie będzie to miało większego znaczenia.
Cieszę się niezmiernie że znalazłem kogoś kto wskaże mi drogę w tunelu.
Edytowane przez demoskinos dnia 03/27/2011 01:29 |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 03/27/2011 01:51 |
|
|
Widzę że nie tylko ja siedzę dziś do późna.
Trzeba pamiętać tylko o zmianie czasu:(
Linki które podałeś powinny dać Ci wszystkie podstawy w posługiwaniu się programem.
Trochę kłopotu może sprawić na początku środowisku Assembly.
Części robi się jako pojedyńczy Part i wstawia do Assembly.
Dopiero w Assembly można uruchomić oblicznia, zadać warunki brzegowe i obciążenia. Trochę to dziwne było na jak zaczynałem ale teraz jest OK.
pozdr,
|
|
Autor |
demoskinos
Użytkownik
Dodane dnia 03/27/2011 03:09 |
|
|
no właśnie lekko to pokręcone ale powoli powoli i do przodu, lekko się zawiesiłem teraz przy definiowaniu obciążeń wiem e to może być dziwne pytanie ale to może późna pora robi swoje. W oknie edycji obciążeń po zdefiniowaniu punktu należy zdefiniować siłę w przestrzeni a więc podać jej składowe. Operuje w układzie płaskim xy więc na CF1, CF2 patrze lekko zdziwionym okiem.
Edytowane przez demoskinos dnia 03/27/2011 03:10 |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 03/27/2011 03:27 |
|
|
CF-concentrated force-musisz podać składowe obciążenia w danym kierunku.
CF1-X
CF2-Y
CF3-Z
pozdr, |
|
Autor |
demoskinos
Użytkownik
Dodane dnia 03/27/2011 10:11 |
|
|
dzięki bardzo za podpowiedź!
wczoraj położyłem się spać tuż po napisaniu postu za to dzisiaj usiądę ze zdwojoną siłą- swoja drogą godzina o jakiej napisałeś post jest SZOKUJ¡CA:-) myślałem że tylko ja po nocach nie sypiam |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 03/27/2011 10:28 |
|
|
Cóż,
PROJEKT+TERMIN=PRACA DO PÓ¬NA
Ale jest satysfakcja później jak się skończy
Najgorzej jak się robi coś i jednocześnie trzeba się tego nauczyć niemal od zera
pozdr,
Edytowane przez dyku dnia 03/27/2011 10:29 |
|
Autor |
demoskinos
Użytkownik
Dodane dnia 03/27/2011 10:38 |
|
|
HAhahhah uczyć od zera
/jeśli jest bardzo źle należy pamiętać że gdy dotkniesz dna możesz się już tylko odbić /:-)
Chodź czasu mam nie dużo, zadaniu podołam chodź bym miał codziennie do rana siedzieć. mam nadzieje że do 8 będę znał solidne podstawy Abaqus-a a ciebie nie zamęczę pytaniami. |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 03/27/2011 10:57 |
|
|
O zamęczenie się nie martwię.
Na forum jest więcej osób które mają sporo do powiedzenia na temat
Abaqusa.
Zapewne przyłączą się do dyskusji w stosownej chwili.
pozdr, |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/27/2011 11:55 |
|
|
http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=462&from=&dirids=1&ver_id=72054&lp=1&QI=16C238B44026D47067257CC4F36060E9-1
rozdział 16.6 strona 277
oraz rozdział 18 strona 310 |
|
Autor |
demoskinos
Użytkownik
Dodane dnia 03/27/2011 22:14 |
|
|
Jak zdefiniować siłę skupioną w węźle kratownicy znajdującej się pod katem? bo w "create load" po wybraniu węzła widzę jedynie opcje pozwalająca na wpisanie składowych. Oczywiście można je wpisać ręcznie ale wtedy na schemacie pojawia się dwie siły których wypadkowa da rządany efekt ale chyba nie tędy droga?
A tak dajmy na to dla sily P=500 N pod katem 45, skladowa sin ma kilka miejsc po przecinku i wklepywanie tego ręcznie mija się z celem..
I odnośnie Karnel command z tego co sie zorientowałem dział on jak kalkulator bądź jest to podręczne narzędzie liczące i nie tylko-niepotrzebne skreślić (kąty wpisuje si e tam w radianach jesli dobrze ogarnołem? |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 03/28/2011 08:34 |
|
|
demoskinos napisał/a:
Jak zdefiniować siłę skupioną w węźle kratownicy znajdującej się pod katem? bo w "create load" po wybraniu węzła widzę jedynie opcje pozwalająca na wpisanie składowych. Oczywiście można je wpisać ręcznie ale wtedy na schemacie pojawia się dwie siły których wypadkowa da rządany efekt ale chyba nie tędy droga?
Zawsze możesz stworzyć lokalny układ współrzędnych i wtedy podać mu tylko wartość w danym kierunku lub obrócić model tak aby obciążenia Ci "pasowały".
demoskinos napisał/a:
I odnośnie Karnel command z tego co sie zorientowałem dział on jak kalkulator bądź jest to podręczne narzędzie liczące i nie tylko-niepotrzebne skreślić (kąty wpisuje si e tam w radianach jesli dobrze ogarnołem?
TO jak to ładnie nazwałeś "kalkulator" to interpreter Pythona, który jest językiem skryptowym obsługiwanym przez Abaqusa. I Tak, zazwyczaj liczy się w radianach, nawet Excel liczy na RAD'ach.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 03/28/2011 08:35 |
|
Autor |
demoskinos
Użytkownik
Dodane dnia 04/01/2011 17:37 |
|
|
tak jak mówiłeś abaqus to narzędzie stworzone w sposób taki aby idealnie współpracowało z użytkownikiem, udało mi dogadać z pewnym doktorem który wyłozył mi podstawy abaqusa, tak na przykład dzisiaj spędziłem 8 godzin przy programie i czuje się oświecony:-) a Liczenie okazało się mega proste.
moje obliczenia przeprowadziłem dla belki o wymiarach 300*25*2 wykonanej z aluminium i utwierdzonej z jednej strony ale po przeliczeniu o podpunktów z mojej pracy mam przeliczyc wszystko od nowa i zestawić wyniki lecz tym razem z uwzględnieniem ciężaru. Wprowadziłem gęstość al: 2.69E-006 ale co dalej ?? na pewno trzeba wykonać jakieś następne czynności i o podanie ich proszę was.
|
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 04/01/2011 18:12 |
|
|
Teraz już musisz sam podążać ścieżką wiedzy....
A tak na serio. Siła=masa*przyspieszenie.
Skoro masz już masę wyznaczoną przez objętość i gestość to musisz teraz postarać się o jakieś przyspieszenie.
Ma to coś wspólnego z podrzuceniem i upadkiem jabłka czy jakoś tak.....
Pszukaj w ociążeniach odpowiedniej opcji związanej z grawitacją.
pozdr,
Edytowane przez dyku dnia 04/01/2011 18:13 |
|
Autor |
demoskinos
Użytkownik
Dodane dnia 04/01/2011 19:07 |
|
|
HAHAH TY TO MNIE POTRAFISZ ROZBROIć! A jako ze jestem tylko biednym studentem to wiesz... jabłko już dawno zostało opie***** :-) poszperam później w opcjach obciążenia a póki co idę się dzisiaj odstresować z moją lepsza połówką lub o.7 pozdro:-) |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 04/01/2011 19:37 |
|
|
Taka mała dygresja na boku, masz model w milimetrach? Jeśli tak, to jeszcze raz zorientuj się z jednostkach gęstości dla mm, bo tam nie ma kilogramów... tylko...
Chyba że zdajesz sobie sprawę z tego, że na końcu to nie będą, MPa tylko coś innego... to wtedy spoko.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 04/01/2011 19:37 |
|
Autor |
demoskinos
Użytkownik
Dodane dnia 04/01/2011 20:12 |
|
|
Dygresja jak najbardziej na miejscu, model mam w mm i staram się dostosowywać jednostki i uważać na nie. ( w przypadku naprężeń jednostki wyjdą w Mpa) a tka na boku czy każdy krok czyli part, load itd trzeba oddzieleni zapisywać bo nie mam dostępu do kilku operacji w niektórych projektach. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 04/01/2011 23:50 |
|
|
To w przypadku gęstości (o ile będziesz używał przyśpieszeń, jak grawitacja) jednostką gęstości powinna być (i tu chwila grozy) tona/milimetr, czyli Twoje aluminium powinno mieć wykładnik... e-9.
Kolejne pytanie,
demoskinos napisał/a:
każdy krok czyli part, load itd trzeba oddzieleni zapisywać bo nie mam dostępu do kilku operacji w niektórych projektach.
Nie bardzo rozumiem, step, to step, load to load, part to part, a kolejna cecha partu to kolejna cecha partu. Nie ma żadnego 3 dna do interpretacji co autor miał na myśli. Wszystko co znajduje się w drzewku (o ile nie zostało "suppressed") powinno być dostępne do edycji. Zawsze. Chyba, że są to operacje, które nie mają żadnych zmiennych. To wtedy pokazuje komunikat, że dana cecha nie ma zmiennych. Ot i wsio.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 04/01/2011 23:51 |
|
Autor |
demoskinos
Użytkownik
Dodane dnia 04/02/2011 18:53 |
|
|
faktycznie, wyraziłem się dosyć nie jasno, więcej nie będę się pchał do laptopa znad kieliszka:-) Moja praca postępuje w sposób zadowalający wiec na twarzy skroił mi się całkiem pokaźny banan od uch do ucha.
jeśli ma być w tonach <wow> to faktycznie do -9 |
|