Autor |
problem ze spoinami w inventorze |
jerry2010
Użytkownik
Data rejestracji: 20.10.10 |
Dodane dnia 11/27/2010 11:12 |
|
|
Witam
Mam taki problem jak utworzyć spoiny w miejscach połączeń , aby wyglądały tak jak ta:

http://screenshooter.net/4640887/tsqakha
jak posługiwać się tym kalkulatorem spoin ,jak poprawnie obliczyć wielkość spoiny ?
Ogólnie to słabo znam ten moduł w inventorze . Bardzo prosze o pomc potrzebne mi to do pracy dyplomowej.
Edytowane przez piotr dnia 11/27/2010 22:16 |
|
Autor |
RE: problem ze spoinami w inventorze |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 11/30/2010 23:28 |
|
|
A jak wglądają u Ciebie? Na tym dużym obrazku w sumie niezbyt dokładnie to widać. Mógłbyś też dać obrazek PRZED nałożeniem spoin. (na marginesie fotki da się osadzić w forum tylko wymiar tak do 650px szerokości) |
|
Autor |
jerry2010
Użytkownik
Dodane dnia 12/02/2010 18:18 |
|
|
W sumie udało mi się stworzyć spoiny . Inventor nie radzi sobie ze spoinami przy tej samej średnicy elementów w przypadku rur. Jezeli zmieni średnicę jednej na mniejsza wtedy problemu już nie ma , jedynie co nas ogranicza to wielkość. Ale mam inne pytanie .
Mam utworzyć spoin pomiędzy tymi dwoma elementami:

Czy dobrze to obliczam za pomoc tego tego kalkulatora
http://screenshooter.net/9133024/atyfawc
W sumie nie wiedziałem jaką silę dać dałem 5000N w sumie to klatka wiec wytrzymałości jest ważna.
Czy dobrze to rozumie ? Co do materiału spoiny nie byłem pewny , materiał elementów to stal węglowa.
sorry za te obrazy
Edytowane przez piotr dnia 12/02/2010 19:14 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 12/02/2010 19:18 |
|
|
Po pierwsze nie jestem pewien, bo nie liczyłem, ale na 90% obciążenia w takim węźle to nie tylko siła poprzeczna. A po drugie zastosowany przez Ciebie model nie do końca pasuje, bo przecież siły tnące w Twoim przypadku zostaną przejęte przez kształt połączenia a nie przez spaw. Wiec bardziej pasowałby czysty moment gnący. Trzeba jednak policzyć tę ramę przestrzenną aby dowiedzieć się jaki w węźle panuje rozkłąd sił. |
|
Autor |
jerry2010
Użytkownik
Dodane dnia 12/02/2010 22:16 |
|
|
A jak policzyć te ramę przestrzennie(tak jak belki na zginanie?), bo to coraz bardziej skomplikowane się robi w sumie tak jak wcześniej myślałem.A można by to jakoś uprościć. W sumie nie można by tu zastosować jakiegoś przybliżenia . Tak naprawie nikt tego normalnie tego nie liczy ,tylko spawa. Tam nie było widać tak naprawdę belka ta jest zespawana z dwóch stron więc i siła będzie się rozchodzić , nie mozna przyjąć siły na srodku ? Cos widze ,ze jednak dla tych ram najlepsza jest ta analiza MES.
http://screenshooter.net/9133024/esdtdwl
I tu w sumie powinienem obciążyć belkę jakaś silą ciągła i policzyć moment i dopiero wtedy wpisać jego wartość -czy dobrze to myślę
http://screenshooter.net/9133024/lfnpdap
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 12/03/2010 21:06 |
|
|
Anaysis for Windows : "łatwo", szybko i przyjemnie (to o analizie MES. Chociaż to tak naprawdę powinna być analiza zniszczenia...) ale nie komplikujmy. Czy przypadkiem klatki ochronne nie mają swojej normy? Zdaje się, że coś takiego istnieje dla klatek maszyn roboczych. Może by skorzystać? |
|
Autor |
jerry2010
Użytkownik
Dodane dnia 12/05/2010 15:45 |
|
|
Ja nic takiego nie szłyszalem , klatki bezpieczeństwa dla samochodow terenowych podlegają załącznikowi "J" i tam są wytyczne co do ich konstruowania .Jednak z tego co wiem to tam sobie nie komplikują to wszystyko zalezy dot ypu samochodu i jakby ktoś chciał naprawdę to wszystko obliczyć jak należy to można doktorat na ten temat zrobić.
ale dzięki za wszelkie porady |
|