Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Piszę pracę dyplomową w której chciałbym przeprowadzić analizę MES wózka wagonu pasażerskiego MD 523. Przeglądam inne podobne prace na ten temat jednak z uwagi na różne konstrukcje nie jestem pewien co do warunków brzegowych, które muszę nałożyć oraz miejsc przyłożenia sił dla poszczególnych wariantów obciążeń.
Czy jest na forum ktoś kto miał styczność z obliczeniami ram wózków wagonowych zgodnie z normą EN 13749 ?
Nie robiłem nigdy analizy wózka wagonu, ale może będę w stanie jakoś pomóc. Przeglądałeś artykuły na ten temat ? Jest tego trochę. Mogę też polecić książkę "Modelowanie analityczne i numeryczne podstawowych części konstrukcji pojazdów szynowych" K. Magnuckiego wydaną w zeszłym roku.
Edytowane przez BE-FEA dnia 02/02/2022 19:55
Generalnie bazuję na różnych materiałach które znalazłem w Internecie oraz na podobnych pracach z tym, że wózki analizowane w tamtych pracach mają trochę inną konstrukcję.
W moim przypadku prowadzenie zestawów kołowych jest taśmowe.
W związku z tym mam problem z określeniem miejsc przyłożenia sił oraz nie wiem jak nadać wiazania
Np. W jednej pracy z tego co wiem robionej w HyperMesh , nie były blokowane wszystkie kierunki.
Kiedy próbowałem nadać takie same warunki w Nastran InCAD wyskakuje mi błąd, a z kolei jeśli zablokuje wszystkie kierunki, z zależności jak to zrobię, wyniki analizy dość znacznie się różnią.
@BE-FEA szukając literatury nie wyszukiwało mi tej książki, pewnie dlatego że jest nowa. Masz może do niej dostęp ? Patrząc na spis treści nie jestem pewien czy będzie tam coś przydatnego dla mnie a jest dość droga :(
Przejrzałem tę książkę i niestety (dla tego przypadku) jest tam głównie teoria belek (w tym cienkościennych), płyt i powłok. Tylko pod koniec można znaleźć kilka luźnych screenów z symulacji elementów wagonu. W kwestii literatury pozostają więc artykuły naukowe, na pewno trochę się tego znajdzie.
Jeśli nadal potrzebujesz pomocy to daj znać na pw i przyjrzę się temu modelowi jak podeślesz screeny ustawień i wyników.
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.