Autor |
Reakcje podpory |
ur3an
Użytkownik
Data rejestracji: 23.02.13 |
Dodane dnia 02/23/2013 00:49 |
|
|
Dla przedstawionego na schemacie płaskiego układu prętowego należy wyznaczyć reakcje podpory oraz siły wewnętrznych prętów metodą analityczną- wycinania węzłów.
Proszę o pomoc
http://files.myopera.com/ur3an/albums/13689172/Bez%C2%A0tytu%C5%82u.jpg
Edytowane przez ur3an dnia 02/23/2013 07:47 |
|
Autor |
RE: Reakcje podpory |
Lin
Użytkownik
Data rejestracji: 29.11.12 |
Dodane dnia 02/23/2013 02:35 |
|
|
Plik: 404 Not Found |
|
Autor |
ur3an
Użytkownik
Dodane dnia 02/23/2013 07:47 |
|
|
Już działa |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 02/23/2013 09:57 |
|
|
Otwórz książkę, która polecał Ci wykładowca na pierwszych zajęciach, najlepiej na rozdziale o kratownicach, przeczytaj rozdział, rozwiąż zadanie. Jak Ci się nie uda, to pokaż coś zrobił i wtedy będziemy szukać błędu w TWOICH obliczeniach...
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
Lin
Użytkownik
Dodane dnia 02/23/2013 11:29 |
|
|
Materiały
Google.pl.: metoda równoważenia węzłów kratownica
Pierwszy link: nauka.budownictwopolskie.pl...
Przystępnie wytłumaczone
Dodatkowo:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99ty_zerowe
Na podstawie w/w powinieneś dać sobie radę.
Rozwiąż to sprawdzimy. |
|
Autor |
ur3an
Użytkownik
Dodane dnia 02/23/2013 19:20 |
|
|
A muszę zacząć od napisania warunki równowagi dla płaskiego układu sił. I nie wiem za bardzo jak to zrobić |
|
Autor |
Lin
Użytkownik
Dodane dnia 02/24/2013 00:38 |
|
|
1. Zaznacz pręty zerowe.
2. Każdy z węzłów oddziel od prętów za pomocą przekroju przywęzłowego.
3. W węzłach otrzymujesz układ sił zbieżnych, w których można zapisać dwa równania równowagi - sumy rzutów sił na dwie osie. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 02/24/2013 14:01 |
|
|
[b]ur3an napisał/a /b]
A muszę zacząć od napisania warunki równowagi dla płaskiego układu sił. I nie wiem za bardzo jak to zrobić
To jest pytanie czy stwierdzenie??
Nic osobistego, ale to zadanie na poziomie szkolnictwa wyższego czy średniego?
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
ur3an
Użytkownik
Dodane dnia 02/24/2013 16:26 |
|
|
Prosze o sprawdzenie
http://files.myopera.com/ur3an/albums/13701752/CCI20130224_00001.jpg |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 02/24/2013 22:30 |
|
|
No dobra nic to, że rozpoczynasz dwa wątki, Nic, że nie korzystasz z dobrych rad...Ech życie...
Po pierwsze, gdyby z tym zadaniem przyszedł do mnie (niestety jestem belfrem) to bym odrzucił taką pracę bo obliczenia to nie zabawka, a od takich bazgrołów może zależeć ludzkie życie! Pisz starannie, PO KOLEI i z opisem - przyda się to Tobie i osobie sprawdzającej.
PO drugie warunki równowagi ciała wynikają z zasad dynamiki Newtona dlatego:
najpierw trzeba doprowadzić zadanie do zgodności z tymi prawami. W nich nie występują podparcia dlatego PIERWSZ¡ czynnością jest usunięcie podpór i zastąpienie ich siłami. Teraz gdy mamy tylko ciało (czytaj kratownicę) i siły wykorzystujemy informację, że ciało się nie poruszało przed odrzuceniem podpór--> wniosek--> Siły działające na ciało (wszystkie) są w równowadze --> wniosek--> suma rzutów sił w kierunku każdej Osi jest równa zero oraz, ponieważ ruch to też obrót--> suma momentów wszystkich sił względem dowolnego punktu jest równa zero. Daje to dla układu płaskiego trzy równania równowagi --> W tym sensie chyba masz dobrze oba zadania, choć nie wiem jaką rolę odgrywa w drugim Twoim wątku równanie momentów względem pkt C (sprawdzenie?)
Metoda wycinania węzłów opiera się na tym samym postępowaniu tylko że pręty konstrukcji wchodzące do danego węzła traktujemy jak podparcia (więc je przecinamy i cała resztę odrzucamy - zostaje tylko węzeł i "kikuty" prętów (te kikuty to umownie, chodzi o określenie kierunków sił) i teraz dokładnie tak jak poprzednio korzystamy z faktu, ze taki węzeł nie możne się poruszyć, więc siły pozostają w równowadze dlatego możemy znowu dla naszego węzła ułożyć odpowiednie równania równowagi z jednym istotnym uzupełnieniem, otóż na węzeł działają tylko siły zbieżne do jednego punkt--> do węzła właśnie--> dlatego--> nie ma sensu układać równania momentów, gdyż jest spełnione w sposób oczywisty --> wszystkie ramiona są zerowe (gdy wybierzemy jako biegun sam węzeł).
Podsumowując:
najpierw trzy równania równowagi globalnej ---> mamy reakcje podpór
potem dwa równania w każdym węźle --> mamy siły w prętach |
|