Autor |
M.naprężeniowa vs M.przemieszczeniowa MES |
Lin
Użytkownik
Data rejestracji: 29.11.12 |
Dodane dnia 02/03/2013 11:35 |
|
|
Witam,
moim zadaniem jest porównanie metody przemieszczeniowej i naprężeniowej MES na przykładzie w Ansys. Rozumiem, różnice pomiędzy tymi metodami jedna z nich minimalizuje funkcjonał energii komplementarnej druga natomiast funkcjonał energii potencjalnej. Nie wiem jednak jak kompletnie ruszyć. Mogę prosić o jakieś sugestie?
Byłbym wdzięczny. |
|
Autor |
RE: M.naprężeniowa vs M.przemieszczeniowa MES |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 02/04/2013 18:36 |
|
|
różnica w nazwach oddaje najważniejszą różnicę- rodzaj pola które otrzymujemy w wyniku rozwiązania problemu i od tego ja bym zaczął. No bo z tego wynikają jak gdyby pozostałe różnice.
Można by też wyjść od pojęcia energii komplementarnej. Wynikające z tego różnice dość łatwo omówić na podstawie kilku podstawowych modeli, np . na modelu sprężysto-plastycznym. |
|
Autor |
Lin
Użytkownik
Dodane dnia 02/05/2013 23:19 |
|
|
Przygotowanie teorii nie stanowi aż takiego problemu.
Gorzej z przykładem i zamodelowaniem w ansysie. Czy przeprowadzenie analizy statycznej tarczy jest dobrym przykładem? Problem można by rozwiązać w płaskim stanie naprężenie przy użyciu teorii sprężystości.? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/06/2013 12:44 |
|
|
To teraz ja powiem, że model nie ma aż takiego znaczenia, chyba, że skupiasz się na jakiejś konkretnej własności jednej i drugiej metodologii
Ja osobiście przygotowałbym kilka prostych modeli (np. 1D, 2D i 3D) w miejsce szukania jednego za to bardziej złożonego. |
|
Autor |
Leonardo
Użytkownik
Data rejestracji: 22.02.11 |
Dodane dnia 02/06/2013 16:08 |
|
|
W zasadzie to nie jestem pewien czy w ogóle któryś ze znanych programów mesowskich posiłkuje się wersją naprężeniową. Cechą znamiennej wersji przemieszczeniowej jest, jak napisał słusznie Piotr to, że wynikiem obliczeń są przemieszczenia węzłów (ładniej ujmując pole przemieszczeń). Na podstawie przemieszczeń węzłów obliczane są na podstawie przyjętych funkcji kształtu siły wewnętrzne i naprężenia. Kluczem jest zbudowanie koniecznej do rozwiązania macierzy sztywności (oczywiście to programy mes, w tym Ansys robią automatycznie i w zasadzie użytkownik na to nie wpływa). Pytanie czy w ogóle jest możliwe zmuszenie Ansysa czy innego softu do zmiany procedury budowy macierzy głównej, wtedy chyba raczej powiedziałoby się podatności, tak by uznać że rozwiązanie jest wykonane w wersji naprężeniowej mes. Nic mi o tym nie wiadomo, w Nastranie chyba nie ma takiej możliwości, jest dostępna w Ansysie? |
|
Autor |
Staszkinson
Użytkownik
Data rejestracji: 16.02.12 |
Dodane dnia 02/06/2013 16:21 |
|
|
Nie wiem jak w Ansysie, ale w Abaqusie jak dotąd miałem do czynienia z obliczeniami opartymi na elementach skończonych w sformułowaniu przemieszczeniowym i przemieszczeniowo-naprężeniowym.
W tym wypadku wybór konkretnego rodzaju analizy opierał się na wybraniu rodzaju elementu skończonego(klasyczny bądź hybrydowy) i przeprowadzeniu analizy.
Edytowane przez Staszkinson dnia 02/06/2013 16:23 |
|
Autor |
Lin
Użytkownik
Dodane dnia 02/06/2013 21:32 |
|
|
Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Moja nauka Ansysa polega na tym, że opieram się na danym przykładzie (co, jak i gdzie się ustawia) , a następnie stosuje do swoich zadań. Nie spotkałem się nigdy z wyborem metody.
Wnioskuj z Państwa wypowiedzi, że taka opcja raczej nie jest spotykana w tego typu programach. Zatem w projekcie będę zmuszony posiłkować się jedynie "ręcznymi" obliczeniami. |
|
Autor |
Lin
Użytkownik
Dodane dnia 02/22/2013 02:07 |
|
|
Jak można pokazać, że podejście naprężeniowe daje gładkie rozwiązanie? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/22/2013 08:58 |
|
|
Naprężeniowa metoda daje gładkie pole naprężeń w takim samym sensie jak metoda przemieszczeniowa daje gładkie pole przemieszczeń.
Tzn w przemieszczeniowej metodzie dostajesz przemieszczenia węzłów oraz ich interpolację wewnątrz elementu dzięki funkcjom kształtu. Zaś naprężenia jako wartość średnią w elemencie. W met. naprężeniowej odwrotnie. |
|
Autor |
Lin
Użytkownik
Dodane dnia 02/22/2013 13:01 |
|
|
Jak przeprowadzić analizę zbieżności rozwiązania, mając dane numeryczne
? Czy mogę prosić o polecenie jakieś sensownej literatury. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/22/2013 20:56 |
|
|
Cóż ostatni raz miałem do czynienia z metodą naprężeniową dość dawno.... pisałem z tego magisterkę
Nie śledziłem postępów myślę jednak, że ktoś już wymyślił coś takiego jak Zienkiewicz dla metody przemieszczeniowej ale literatury Ci nie podam. Generalnie bada się zbieżność na dwa sposoby:
prastary: ( dwa różne podziały - rozwiązania powinny niewiele się różnić)
nowszy: badanie różnic energii (tu komplementarnej)
Co do literatury hmm szukaj czegoś na temat funkcjonału Reisnera
|
|