Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Witam
Wraz z kolegami próbujemy ugryźć temat symulacji wałów prasowych w maszynie papierniczej. Tak pokrótce opisując problem - dwa wały dociskane są do siebie - w skutek ich zginania (a także nierównomiernego spłaszczenia) powstają nierównomierne naciski w "szczelinie", w której prasowany jest papier.
Trzeba dobrać tak kształt tworzącej walce aby naciski byly rownomierne patrząc po tworzącej.
Generalnie mamy pomysły jak to rozwiązać, przyjęliśmy pewną metodologię działania - pewnie jeszcze w tym temacie będziemy odzywać się na forum z chęcią wymiany doświadczeń
Z racji dostępu do licencji korzystamy aktualnie z cosmosa (nauka od zera z helpa). Jako początkujący użytkownicy tego systemu mamy z nim trochę problemów, które staramy się na bieżąco rozwiązywać.
Aktualnie jesteśmy na etapie rozpoznawania zjawiska na modelu 3d (w przyszłości mamy plan przejść na powierzchnie a docelowo na belki). Poniżej obrazki z jakiś wstępnych testów kontaktu (obrazek 1 - widok ogólny bez czopów, prymitywnie obciążone; obrazek 2 siatka w przekroju poprzecznym - model 3d powstal przez wyciągnięcie tej siatki i oczywiście w strefie kontaktu powstały bardzo wydłużone elementy)
PYTANIA: 1. Czy możliwe jest w geostarze zrobienie kompatybilnej siatki automesh'em - tak aby połączyć gęstą siatkę zrobioną wyciąganiem w strefie kontaktu z rzadszą w reszcie płaszcza? Czy geostar potrafi złapać węzły już istniejącej siatki do robienia siatki parta obok?
2. Czy jest jakiś inny godny polecenia preprocessor do cosmosa? Chodzi po prostu o większe możłiwości tworzenia dobrej siatki.
pozdrawiam serdecznie
Piotrek
Edytowane przez sokl dnia 03/25/2011 00:31
Autor
RE: Tworzenie kompatybilnej siatki w geostar. Inny preprocessor do cosmosa.
1. Tak- zainteresujcie się poleceniami CRDENSITY, CTDENSITY, RGDENSITY (aczkolwiek może najbardziej by pasowało polecenie ma_ptrg lub ma_nusf). Generalnie zwróćcie uwagę by wykorzystywać w miejscu połączeń siatki te same krzywe!
2.A mówicie o Geostarze? Niestety moja wiedza o COSMOSie kończy się na wersji 2.5, wtedy była zapowiedź pełnego przeniesienia do Solidworksa, ale jak to się skończyło szczerze powiedziawszy nie wiem, od zawsze był problem z zaawansowanymi funkcjami podziału siatki (czyli tym o co pytacie)
2A. Jak chcecie dobrą siatkę w tak w sumie niskomplikowanym modelu pobawcie się w gęstszy podział na Surface'y a dopiero potem je dzielcie na elementy. Tworząc zaś surface'y nie korzystajcie z funkcji generujących nowe krawędzie- to unikniecie kłopotów!
Autor
O ile w modelu 2d udawało się nam zagęszczać siatkę właśnie przy pomocy non-uniform surface to kompletnie nie radzimy sobie z takim zagęszczaniem w 3d. Może lepiej będzie to widać na obrazku:
Zadanie polega na zapewnieniu (przy pomocy siatki z elementami typu tetra) połączenie dwóch siatek widocznych na obrazku. Istniejące siatki to polihedry utworzone przez obrót regionu z siatką quad (zaznaczona opcja dmesh). Między nimi znajduje się part utworzony z polihedry - żółtym kolorem zaznaczone są regiony na ścianach tego parta - są one wspólne z zmeshowanymi już polihedrami. Na obrazku widać okienko polecenia rgdensity - próbowaliśmy różnych opcji redefinition criterion ale nie ma reakcji - siatka tworzy się dla wielkości elementu określonej przy tworzeniu polihedry.
Jak postępować aby przy robieniu siatki na tym parcie węzły istniejące węzły zostały "uchwycone"? Docelowy efekt ma być podobny do tego na obrazku poniżej:
Jak widać korzystamy obecnie z geostara (2.9 chyba) - przesiedliśmy się z solidworksa gdzie niestety są trochę małe możliwości (choćby nie ma możliwości utwierdzenia odpowiadającego łożysku wahliwemu w analizie nieliniowej). Szukamy jakiegoś innego preprocesora gdzie byłaby możliwość zrobienia porządnej siatki (a jeśli dałoby się założyć odpowiednie typy elementów, kontakty i warunki brzegowe to byłoby wyśmienicie).
pozdrawiam
Autor
Najpierw dwie uwagi:
1.Bardzo proszę nie umieszczajcie tak dużych obrazków bo stronka się kompletnie rozjeżdża w niższych niż 1600 rozdzielczościach ekranu.
2. Mnie wcale to a wcale nie podoba się ta siatka z Ansys'a uważam, że przekoszenia elementów na połączeniu są zbyt duże.
Z teoretycznego punktu widzenia w Cosmosie podział na elementy powinien odbywać się tak:
algorytm dzieli brzeg na jednakową ilość elementów zgodną z crdensity następnie dzieli wnętrze powierzchni zdefiniowanych przez (rg) tu surface dzieli "ładnie" po równo, a rg zgodnie z rgdensity a następnie wnętrze bryły na podstawie phdensity. Tak ma być, ale pamiętam, że "ma być" nie zawsze było "jest". Niestety trochę już zapomniałem Cosmosa, ale pamiętam, że kluczem do sukcesu była kolejność działań i właściwe ustawienie flag w poleceniach xxdensity tych, decydujących o redefiniowaniu podziału w przypadku napotkania podziału zadanego przez podział np. sąsiedniej powierzchni.
Z czego wynika jednak konieczność łączenia w jednym modelu tetr i hexów? Z modelu kontaktu?
Co do innego preprocesora to... wszystkie w jakimś stopniu są uciążliwe. Jeżeli chodzi o szybkość uczenia to COSMOSM naprawdę nie jest zły! Bardzo dobrym prerpocesrem (choć głównie przeznaczonym dla NASTRANA/ABAQUS'a/MARC'a) jest PATRAN tylko, że jego nauka to kilka "ładnych" tygodni.
Nie wiem jakie importy ma COSMOS 2.9 (bo 2.5 ubożuchny był) ale jeżeli ma import siatki z I-DEAS'a to polecam do tworzenia siatek tetragonalnych użyć darmowego GMESH'a
Edytowane przez piotr dnia 03/26/2011 22:48
Autor
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc