Autor |
Model płyty ścinanej z integralnymi usztywnieniami |
LukaszS
Użytkownik
Data rejestracji: 18.08.11 |
Dodane dnia 08/18/2011 09:56 |
|
|
Witam,
muszę zamodelować płytę z integralnymi prostokątnymi usztywnieniami. Kiedy tworzę model powłokowy płyty i dodaję usztywnienia bryłowe tracę powierzchnię pod nimi. Wiem, że można to załatwić nakładając skin na bryłę od spodu. Wtedy pojawia się kolejny problem i moje pytanie. Czy można założyć obciążenie Shear Edge Load na krawędź "skinu"?
Dziękuję za odpowiedź. |
|
Autor |
RE: Model płyty ścinanej z integralnymi usztywnieniami |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 08/18/2011 14:49 |
|
|
Witam,
Po co modelujesz usztywnienia bryłami?
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
LukaszS
Użytkownik
Dodane dnia 08/18/2011 21:48 |
|
|
Witam,
Płyta ma grubość 1mm, usztywnienia w postaci prostopadłościanów o wymiarach 5x5mm. Modelowanie elementami thick shell nie daje wystarczającej sztywności, dlatego chciałem spróbować bryłami.
Podobne analizy płyt integralnych wykonywałem kiedyś w Patranie/Marcu i tam wychodziło to całkiem nieźle. Przy dużej ilości elementów strata rotacyjnych stopni swobody w węzłach nie wpływa znacząco na wynik.
W związku z tematem mam jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje możliwość przyłożenia obciążenia (np. wydatku) tylko do krawędzi bryły, a nie do całej ścianki. Szukałem, ale nigdzie w sieci nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Dziękuję za pomoc. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/19/2011 07:47 |
|
|
Co do obciążenia, oczywiście, że możesz przyłożyć je do krawędzi, czy nawet do punktu, tylko musisz z na początku z listy wybrać odpowiednią opcję. Ciśnienia nie uda Ci się przyłożyć do krawędzi czy punktu. Co do modelowania po południu popatrzę i dam znać.
Co do modelowania solidami, faktycznie masz trochę grubsze i sztywniejsze te usztywnienia, a pytanie jak jest połączony rzeczywisty model? Może różnice wynikają nie koniecznie ze sztywności elementów, ale z różnicy w modelowaniu połączenia pomiędzy płytą, a usztywnieniami (taka tylko luźna myśl)?
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
LukaszS
Użytkownik
Dodane dnia 08/19/2011 14:03 |
|
|
Rzeczywista płyta wykonana jest z jednego kawałka materiału.
Co do modelowania, w Patranie modelowałem płytę jako powierzchnię, a usztywnienia jako bryły. Czyli były takie miejsca geometryczne gdzie dolna ścianka bryły pokrywała się z powierzchnią. Powodowało to oczywiście degradację ilości stopni swobody w węzłach elementów powłokowych, ale dawało szansę na przyłożenie wydatku do krawędzi płyty.
W Abaqusie kiedy próbuję modelować w ten sam sposób, część powierzchni pod bryłą znika i zostaje tylko region 3D. Może powinienem zrobić osobne Części i w złożeniu połączyć je np. więzami typu "tie"? Tylko czy wtedy model będzie symulował rzeczywistą integralność struktury? Bo przecież to nie jest kontakt, tam nie ma nieciągłości materiału.
Płyta tak naprawdę składa się z kilkunastu pasm - cienkie pokrycie - usztywnienie - cienkie pokrycie - usztywnienie - itd. Może zamodelować to właśnie w taki sposób pasek elementów shell połączony z elementami 3D itd?
Tylko wtedy nie wiem jak przyłożyć obciążenie. Na krawędzi musi wystąpić wydatek styczny. Dla części modelu wykonanej jako powierzchnia mogłoby to być Shear Edge Load, a bryłę mógłbym podzielić na wysokości odpowiadającej grubości płyty i przyłożyć Surface traction styczne do tej wydzielonej powierzchni. Nasuwa mi się więc kolejna wątpliwość, czy to nie wprowadzi momentu na łączeniu powierzchni z solidem? |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/19/2011 14:33 |
|
|
LukaszS napisał/a:
Nasuwa mi się więc kolejna wątpliwość, czy to nie wprowadzi momentu na łączeniu powierzchni z solidem?
Zawsze możesz spróbować zamodelować shell w płaszczyźnie obojętnej. Wtedy wpływ momentu powinien być minimlany. Tylko zastanawiam się jak wtedy połączyć shella z solidem? Tak jak pręty w betonie? Embeded Region?
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/20/2011 19:55 |
|
|
a jaki typ elementów bryłowych używasz? Musisz zapewnić zgodność ilości stopni swobody w miejscach połączenia. Najłatwiej to uzyskać stosując bryły o 6 stopniach swobody w węźle. |
|
Autor |
LukaszS
Użytkownik
Dodane dnia 08/22/2011 13:57 |
|
|
Elementy bryłowe mają po 3 translacyjne stopnie swobody w węźle. Łącząc je z elementami powłokowymi, degradowana jest ilość stopni swobody w węzłach tych drugich elementów.
Przede wszystkim chodzi mi o to w jaki sposób należy połączyć te bryły i powierzchnie aby badana struktura traktowana była jako integralna całość.
Pozdrawiam |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/22/2011 20:46 |
|
|
Czyli mówiąc krótko: masz tam zawiasy - momenty nie są przenoszone. |
|
Autor |
LukaszS
Użytkownik
Dodane dnia 08/22/2011 21:02 |
|
|
Płyta wykonana jest z jednego kawałka materiału. Dlatego miejsca połączenia usztywnień z płytą są raczej utwierdzeniami. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/22/2011 21:46 |
|
|
W module interakcji jest w Coinstraintach (czy jakos tak) jest opcja do łączenia shelli z solidami, ale muszą to być osobne party.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
LukaszS
Użytkownik
Dodane dnia 08/22/2011 21:54 |
|