Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś używa Abaqusa na Linuxie? Czy jest jakaś różnica w szybkości obliczeń? Podobno Linuxy lepiej zarządzają zasobami, więc może też szybciej liczą. Używałem zarówno Linuxa jak i *BSD ale nigdy się nie zastanawiałem nad efektywnością.
I druga sprawa; MPI w obrębie dwóch komputerów. Widzę to tak że na obu działa ten sam Abaqus pod Linuxem (muszą być te same dystrybucje?). Połączone są przez lan no i czy to będzie działać? Wpisuję w konsoli joba z parametrem i czy da się tak zrobić żeby obie jednostki liczyły? Czy podział obciążenia dotyczy tylko czasu procesora czy pamięć RAM w drugim komputerze też jest wykorzystywana? Temat trochę niszowy mi się zdaję bo nawet google mało wie.
Dodane dnia 01/06/2011 00:11
W zasadzie niezależnie od systemu mes wygląda to tak samo. Kilka kompów, jedna matka, odpalasz joba, zadanie dzielone jest na "fragmenty", matka nadzoruje wszystko. Po obliczeniach dostajesz wsio na matkę. Każda "część" obliczana jest indywidualnie jakby były to oddzielne joby na każdym kompie. Problemem jest szybkość sieci. Jeśli masz kabelek 100Mbit lokalnie, to zapomnij. Wąskie gardło, możliwe, że nawet nic nie ruszy. Tyle wiem od mądrzejszych, sam nie miałem z tym styczności.
Można też zbudować serwer wirtualny na kilku maszynach. Ale rzeczywiście wszystko zależy od sieci łączącej maszyny. Pamiętaj, że liczy się nie tylko przepustowość ale i czas przesłania pojedynczej ramki.
Edytowane przez piotr dnia 01/06/2011 09:50
Co do parametrów sieci to większość kart ma teraz 1 Gbit.
A co do samego pomysłu z MPI to rezygnuję bo w moim przypadku to przerost formy nad treścią. Więcej się narobię niż będzie pożytku.
Piotr o co chodzi z tymi ramkami?
W skrócie bo to nie to forum: dane przesyłane są w pakietach zwanych ramkami. Ramka jest najmniejszą ilością danych, które można przesłać przez sieć. Szybkość 1Gbit/s dotyczy ciągłego strumienia danych, podczas gdy przy przetwarzaniu równoległym liczy się czas odpowiedzi systemu na akcję (tą pojedynczą ramkę), a z tym w popularnych kartach sieciowych nie jest najlepiej. Oczywiście nie jest to jedyny problem ale dość istotny.
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc