Autor |
abaqus i truss'y |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 08/15/2010 11:19 |
|
|
Panowie i Panie,
Próbuje oddać idee łożyska tocznego w abaqusie poprzez modelowanie kulek jako kilku prętów ułożonych w "koło rowerowe" tylko bez węzła w środku. I tu właśnie pojawia się problem. Ponieważ każda próba modelowania kilku przecinających się prętów kończy się powstaniem punktów przecięcia w miejscu skrzyżowania, a tego właśnie chcę uniknąć.
Jakieś pomysły?
Aha, od razu przedstawię idee dla rozjaśnienia sytuacji. Tworze jedną część i później kopiują ja ponad 200 razy, więc jeżeli istnieje sposób na "nietworzenie" węzła w punktach przecięcia wire'rów to będę wdzięczny.
Aha od razu napisze, że w skrypcie pythonowskim, który jest zapisywany przez abaqusa jako backup widać tylko tworzenie poszczególnych prętów, bez węzła w punktach przecinania, a wynik i tak zawiera ten punkt.
Jeśli nakręciłem za bardzo to przepraszam.
Ale potrzebuje w tej kwestii pomocy.
Pozdr
Tomek
EDIT:
Najważniejsze (prawie zapomniałem), nie interesują mnie żadne wyniki z samego łożyska. Ono ma tylko w miarę poprawnie przenieść obciążenia na resztę modelu.
Edytowane przez Tomekk dnia 08/15/2010 11:35 |
|
Autor |
RE: abaqus i truss'y |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/15/2010 14:38 |
|
|
Skoro nie interesują mnie żadne wyniki z samego łożyska to po co się bawić w tak żmudne modelowanie łożyska? Z punktu widzenia oddziaływania na resztę modelu toż to zwykły sworzeń.... (przyjrzyj się naszej galerii).
A wracając do zasadniczego pytania to nie rozumiem skąd sie bierze 'z automatu?' węzeł w miejscu przecięcia. A nie robisz błędu 'przypadkowego' dzieląc te pręty w taki sposób, że automerge robi z tego jeden węzeł? |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/15/2010 16:01 |
|
|
Ha, no właśnie idea taka sama jak w Twojej galerii ze sworzniem przy modelowaniu prętami.
Abaqus już na etapie modelowania geometrii tego truss'a wstawia tam punkt przecięcia 6 (w moim przypadku) linii. Później na etapie tworzenia siatki jest opcja dotycząca pomijania różnych rzeczy geometrycznych, ale (kurcze zawsze jakieś ale...) dla belek działa tylko jeżeli chciałbym usunąć punkt z pojedynczej "linii", a nie z pęku prostych. Niestety.
Ehh, te problemy z klikologią stosowaną.
pozdr
Tomek
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 08/16/2010 08:58 |
|
|
Chyba nie rozumiem... daj rysunek. Czy Abaqus wykrywa automatycznie przecięcie linii? O to chodzi? |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/16/2010 14:50 |
|
|
Panie Piotrze,
Jak już gdzieś pisałem SZACUNEK! czyta Pan w myślach, a te czasami najprostsze najtrudniej ubrać w słowa.
Ale wracając do tematu. Tak, abaqus sam wykrywa punkty przecięć i narazie nie odkryłem sposobu na uniknięcie tego. Poniżej dwa obrazki, może trochę rozjaśnią.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 08/16/2010 14:51 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 08/16/2010 20:43 |
|
|
No, teraz rozumiem... tylko, że to nie będzie działać tak jak myślisz. Rozumiem po co Ci pręt nie połączony ale zauważ, że całość działać będzie tak jak gdyby miałeś jednocześnie w łożysku 5 kulek( w jednym miejscu. Zazwyczaj kąt pracy łożyska da się stosunkowo prosto ustalić (no chyba, że jest zmienny) i wtedy wystarczy Ci 1 pręt dodaj tylko materiału odpowiedzialnego za obudowę łożyska. Jeżeli zaś nie da się przewidzieć kąta pracy łożyska to zastąp trusy elementami typu GAP (niestety nie wiem jak mogą się nazywać w abaqusie) są to dwuwęzłowe elementy odpowiedzialne za modelowanie przerwy/luzu/szczeliny/kontaktu. jeżeli zarzucisz im minimalną odległość między punktami to będą się z dobrym przybliżeniem zachowywać jak kulka łożyska. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/17/2010 18:14 |
|
|
Dziękuje!
Faktycznie, jak się człowiek na coś uprze, to przestaje myśleć racjonalnie. Jak tylko przeczytałem Pańskiego posta doznałem olśnienia.
W abaqusie jest "coś" co nazywa się connector'em, z tym że na razie nie znalazłem opcji "no tension" ale to się jakoś obejdzie. Rozwiązanie to ma jednak swoją wadę, a mianowicie trzeba każdą "kulkę" ręcznie wyklikać, a tego troszkę będzie...
Jak coś mi wyjdzie z tego to się pochwale na tyle na ile będę mógł.
Jeszcze raz Dzięki i pozdrawiam,
Tomek
PS. Czasami ktoś obcy musi spojrzeć świeżym okiem na problem, bo inaczej, idzie się ...
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 08/17/2010 18:15 |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/18/2010 14:21 |
|
|
Powalczyłem, jednak, trochę średnio to wyszło.
Mała prezentacja w linku poniżej. A teraz parę ogólnych uwag. Model robiony tylko po to, aby sprawdzić rozwiązanie. Cała geometria jest "na sztukę", tak samo obciążenia i BC. Materiał to stal, E=2.1e5[MPa] i v=0.3, rezultaty w MPa i mm.
http://rapidshare.com/files/413662026/lozysko_.pdf
Na moje oko tylko najbardziej "pionowe" połączenia się "stopują" i trzeba by było ustawiać dla każdego "gapa" inną wartość "stopa".
Jest tam opcja pt. Elasticity, ale bez "no tension"... Ehh, zawsze pod górę...
PS. rapidshare pozwala tylko na 10 ściągnięć pliku, jak coś to dajcie znać na pw to wrzucę jeszcze raz.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 08/18/2010 16:49 |
|
|
No nie, tylko nie rapidshare!!!Załóż sobie konto np na www.fileden.com.
Najpierw rozwiązanie (obejściowe Twojego problemu nr. 1: wystarczy pręty dać po małym łuku....
Co do zaś obecnego problemu - łożysko wieńcowe! Oj niejedną godzinę spędziłem nad tymi cudami!!! No cóż wyniki wydaja mi się logiczne i poprawne. przy takiej geometrii i obciążeniu kąt pracy łożyska będzie bardzo zbliżony do pionowego gdybyś chciał więc dokładnie poznać rozkład naprężeń musiałbyś znacznie dokładniej oddać geometrię bieżni bo to od niej zależy kąt pracy. Ponadto przy tak zgrubnym modelu bieżni oczywistym jest, że aproksymacja naprężeń w elemencie będzie wskazywała na wzrost naprężeń w tym wierzchołku elementu, który dozna największych odkształceń czyli tym prawie pionowym. cbdo
|
|